Skribent:
Kategori:

Hudpleie

Skribent:
Kategori:

Hudpleie

Kviser i voksen alder - hvordan blir du kvitt dem?

Kviser er dessverre ikke bare forbeholdt puberteten! Hvis de dukker opp i voksen alder, kan det være smart å oppsøke hudpleier eller hudlege først som sist. For det er absolutt mulig å bli kvitt kvisene med riktig pleie.

voksen kvinne uten kviser bærer datteren på ryggen
Drømmen om en frisk og sunn hud er slett ikke uoppnåelig. Tålmodig pleie med riktige produkter er nøkkelen. Foto: iStock

Du var kanskje plaget av kviser i ungdomsårene, men etter at du ble voksen har huden stort sett vært glatt og fin. Men plutselig begynner kvisene å vende tilbake. Hva er det egentlig som skjer med huden vår, og hvordan bli kvitt kviser i voksen alder?

– Det kan være mange faktorer som gjør at kvisene plutselig blomstrer opp igjen lenge etter puberteten, men uansett alder er det nesten alltid hormonell ubalanse som er årsaken til akne, forteller kosmetisk sykepleier Jurate Dremaite ved Aleris Frogner i Oslo.

Jurate Dremaite gir råd mot voksenkviser
Kosmetisk sykepleier Jurate Dremaite behandler ofte kviser hos voksne kvinner. Foto: Aleris Helse

– Som regel er det snakk om et overskudd av mannlige kjønnshormoner som stimulerer talgkjertlene til å produsere mer talg. Talgen binder seg til døde hudceller og bakterier i overhuden og tetter porene. Og når porene er tette, kan kvisene utvikle seg, sier Dremaite.

Hun forteller at voksne kvinner gjerne får akne i andre områder av ansiktet enn ungdom.

Bli kvitt kviser med gode hudpleierutiner

– De unge får gjerne kviser over hele ansiktet eller mest i T-sonen. Voksne har oftere utbrudd på den nedre delen av kinnene, på haken og på halsen.

Les også: HVA SKAL DU GJØRE MED UNDERJORDISKE KVISER?

15% avslag på hele nettbutikken

Plusstid + Eir = sant! Som medlem i Plusstid får du nå rabatt på den nye hudpleieserien Eir Scandinavia.

Rabattkoden er eirplusstid

Gå til nettbutikk

Bli medlem i Plusstid her

– Uansett alder og hvor kvisene kommer, er det ekstremt viktig å fjerne overskuddet av talg to ganger om dagen, sier Jurate Dremaite, og får støtte av Plusstids hudekspert, Line Marie Krogsgård.

– Du kan godt ha en fet hudtype selv om overflaten plutselig blir tørr og flasseteLine Marie Krogsgård, hud- og kroppsterapeut

– Gode rutiner for rengjøring av huden er alfa og omega, sier hun.
– Hvis kvisene plager deg mye, er det også smart å oppsøke en hudpleier for å få foretatt en ordentlig analyse av huden. Det sikrer at du bruker de rette produktene for nettopp din hudtype. Det er lett å prøve ”å lese” sin egen hud og trekke helt feil konklusjon. Du kan godt ha en fet hudtype selv om overflaten plutselig blir tørr og flassete.

Det er nemlig forskjell på hudtype og hudtilstand. Hudtypen din er du født med, den er genetisk betinget, og vil være den samme livet gjennom. Hudtilstanden, derimot, påvirkes av mange faktorer og kan endre seg gjennom livet.

Sjekkliste hvis du får kviser i voksen alder

– Det er en rekke ting som kan endre hudtilstanden vår, sier Krogsgård.
– Hvis du plutselig utvikler kviser, eller andre hudproblemer, for den saks skyld, er det lurt å tenke over disse. Det kan dreie seg om alt fra medikamentbruk, stress og for mye sol til veldig tørr luft og feil hudpleieprodukter. Du kan ha en helt annen hudtilstand om vinteren enn om sommeren, for eksempel. En dyktig hudpleier vil gjøre en grundig analyse av huden din, og kunne anbefale helt riktige produkter slik at du ikke gjør vondt verre med feil behandling.

Les også: STRESSMESTRING I HVERDAGEN

Line-Marie-Krogsgård om hvordan bli kvitt kviser
– Oppsøk en hudpleier for å være sikker på at du bruker de riktige produktene når du skal fjerne kviser, sier Plusstid-ekspert Line Marie Krogsgård

En annen god grunn til å oppsøke fagfolk hvis du plutselig får kviser i voksen alder, er at det faktisk kan være noe annet en klassisk akne du sliter med. Hudlidelser som rosacea og perioral dermaditt er mest utbredt blant voksne kvinner. Begge kan gi et kviselignende utslett, og er derfor lette å forveksle med kviser. Men disse sykdommene krever spesifikk medisinsk behandling, og det er derfor viktig at du får riktig diagnose.

Å bli kvitt kviser krever tålmodighet

På Aleris behandler Jurate Dremaite hyppig kviser hos voksne kvinner. Hun forteller at voksne oftere får mer dyptliggende, betente kviser enn ungdom.

– Å bli kvitt kviser handler først og fremst om gode hudpleierutiner med tilpassede, medisinske produkterJurate Dremaite, kosmetisk sykepleier

– Hvis det er snakk om vedvarende betente, ”underjordiske” kviser, kobler jeg inn en hudlege, sier hun.
– Det er selvsagt viktig at behandlingen tilrettelegges avhengig av alvorlighetsgraden.

Men hvis jeg ikke er i den siste kategorien, men likevel plages av akne, hva gjør jeg da?

– Å bli kvitt kviser handler først og fremst om gode hudpleierutiner med tilpassede, medisinske produkter. Disse reduserer talgproduksjonen og fjerner betennelser i huden. I tillegg er det viktig å være tålmodig og konsekvent med hudpleierutinene. Det tar litt tid før de utvalgte produktene gir resultater, sier Dremaite.

Kviser og kosthold

Det er ingen studier som ensidig underbygger at kosthold påvirker akne. Likevel er det påvist at enkelte kan reagere negativt på visse typer mat. Hvis du er plaget av kviser, kan det være verdt å teste ut om du oppnår en forbedring om du kutter ned på disse i noen uker:
Melk inneholder visse hormoner som kan forårsake akne hos utsatte grupper.
Mat med høy glykemisk indeks/raske karbohydrater kan også utløse kviseutbrudd hos personer som er sensitive overfor dette.
På motsatt side av skalaen vet vi at A-vitamin er gunstig i kampen mot kviser. Plusstid-ekspert Line Marie Krogsgård anbefaler derfor at du sikrer at du får i deg nok av dette. Gode A-vitaminkilder er bl.a. tran, fet fisk, egg og gulrøtter. Men vær obs på at A-vitamin er blant de vitaminene kroppen ikke skiller ut hvis du får i deg for mye, og som kan være svært skadelig hvis du inntar for store mengder over lang tid.

Virkestoffer som kan fjerne kvisene

Hvis du ønsker å prøve lokalbehandling av kvisene dine før du ev. oppsøker hudpleier eller hudlege, finnes det flere reseptfrie produkter du kan sjekke ut. Virkestoffene du skal være på utkikk etter er salisylsyre, benzoylperoksid, A-vitaminsyre og høye konsentrasjoner av antioksidanter. Stoffene virker på forskjellige måter, noen reduserer talgproduksjonen, mens andre er bakteriehemmende. Finn et apotek med godt utvalg av hudpleieprodukter, og rådfør deg med de ansatte. Vær oppmerksom på at også reseptfrie kremer kan føre til rødhet, tørrhet og flassing, så les pakningsvedleggene nøye.

Hvis problemet vedvarer og kvisene virkelig plager deg, er tiden inne for å oppsøke en hudlege. Legen vil kunne gi deg effektive, reseptbelagte kremer, antibiotika eller isotretinointabletter. Enkelte har også stor hjelp av visse p-piller mot kviser, men det er legen som må vurdere hva som er den mest relevante behandlingen for nettopp din hud.

Les også: OMEGA-3-FETTSYRER I FISK: SÅ MYE BØR DU SPISE

Gode råd i kvisekrise

  • Gode hudpleierutiner er essensielt. Rens huden to ganger daglig for å bli kvitt overflødig talg.
  • Bruk en skrubb 2-3 ganger i uka, men ikke overdriv slik at huden blir sår.
  • Husk at det er forskjell på hudtype og hudtilstand. Oppsøk gjerne en spesialist hvis du er usikker. Feil produkter kan gjøre vondt verre.
  • Er du sikker på at det er kviser du har? Enkelte hudsykdommer hos voksne kvinner kan forveksles med kviser. Oppsøk hudlege om du er i tvil.
  • Får du plutselig kviseutbrudd, bør du se på ytre faktorer: Stresser du mye? Bruker du medikamenter? Har du byttet hudpleieprodukter?
  • Overdreven makeup for å skjule kvisene kan forverre problemet.
  • Om problemene vedvarer, er det eneste rette å oppsøke en hudpleier eller en hudlege.

Kilder: Oslo Hudlegesenter, NRK, Vitus Apotek.