Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Hvor mye penger bør tannfeen gi?

Én ting er sikkert; melketennene må ut. Men hvor mye penger bør tannfeen gi - og bør barnet rugge på tanna?

tannfeen
Lydia (7) syntes hun måtte vente altfor lenge før den første melketannen falt, men gleden over besøket fra tannfeen var desto større. Foto: Privat.

Lydia (7) var i ekstase da tannfeen endelig kunne komme. Her sammen med sin mor, Ingvild Szabo Varkøy. Foto: Privat.

Lydia Szabo Varkøy (7) mistet sine første melketann for et halvt år siden. Mamma, Ingvild Szabo Varkøy, husker godt hvor spent datteren var.

– Hun hadde ventet lenge og snakket om tannfelling og tannfeen siden hun var fire år gammel. Alle i barnehagen, og deretter klassen, hadde mistet før henne, forteller hun.

At dette var noe Lydia gledet seg til er det ingen tvil om, og hun er veldig klar for å miste flere.

Hos familien Szabo Varkøy får barna 20 kroner per tann. 

– Jeg tipper at noen forventer penger for hver eneste melketann, men Lydia har allerede selv sagt at tannfeen er som julenissen, den finnes egentlig ikke, sier moren.

Ole tannfe

Ole (5 1/2) mistet sin første melketann på hyttetur. Heldigvis kom tannfeen fordet. FOTO: Privat

Sønnen til Janne Aalborg Reitvold, Ole Aalborg Reitvold (5 1/2), mistet nylig sin aller første tann, og foreldrene var ikke helt forberedt på at dette skulle skje da de ferierte på hytta.  Foreldrene hadde sett for seg at tannfeen skulle gi 20 kroner, men de endte på en litt høyere sum grunnet tilfeldigheter.

– Vi hadde tenkt å legge oss på 20 kroner, men som de urutinerte foreldrene vi er, så ble vi tatt litt på senga av den tanna. På hytta, uten kontanter og butikk i nærheten, måtte vi ty til naboen. Tannfeen der var litt rausere enn vi hadde sett for oss, så da endte vi på 30 kroner, humrer Reitvold.

Les også: De beste tipsene mot tanngnissing

– En fin tradisjon 

Rigmor Mo, tannpleier og folkehelsekoordinator for tannhelsetjenesten i Akershus, mener det er positivt at barn får besøk av tannfeen.

Rigmor Moe

Rigmor Moe er tannpleier og folkehelsekoordinator ved tannhelsetjenesten i Akershus. Foto: Privat

– Jeg synes det å markere at barnet har mistet en melketann, med en besøk fra tannfeen, er en fin tradisjon. De fleste barn synes det er spennende når de får sin første løse melketann. Dette har lykkelig ventet på en stund. Det er spennende for en barn å legge en tett melketann i et glass med vann om kvelden, for å se “forvandling” til en mynt dag etter. 

For noen barn holder har jeg masse å beskrive en tannfe som kommer smygende inn om natten, og tar med seg tannen for å gi en gave i form av en mynt. Andre vil kanskje vite mer om hvor tannfeen egentlig kommer fra. Og da har vi som foreldre faktisk mange forskjellige historier å velge mellom. 

Om barnet egentlig tror på tannfeen eller ikke mener Arne Jacobsen, spesialtannlege ved Universitetet i Oslo, ikke spiller så stor rolle.

– Tannfeen er en hyggelig tradisjon. Noen barn tror på tannfeen “på ekte”, og noen tror egentlig ikke på det, men vil likevel ha tannen i glass og få penger. Litt sånn det er med julenissen, sier han.

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen er spesialtannlege og spesialist i pedodonti ved det odontologiske fakultet på Universitetet i Oslo. Foto: Privat

De fleste gir 10 til 20 kroner

Tannlege Jacobsen tror de fleste gir 20 eller 10 kroner, men forteller at en ny trend er også på vei inn. Hvis barnet legger tannen i et glass uten vann, så gir tannfeen papirpenger. Som for eksempel en femtilapp.

– Personlig synes jeg femti kroner for en melketann er litt mye. Hvis tannen er kommet ut under “spesielle omstendigheter”, for eksempel måtte trekkes hos tannlegen med bruk av bedøvelse, så kan det tenkes at verdien øker litt.

Moe har også bitt seg merke i den nye trenden, og råder foreldre om ikke å betale for mye.

– Det har oppstått en ny variant av tannfeen de senere årene. Hvis barnet legger en mistet melketann under puten, får barnet pengeseddel for tennene.

Melketenner

  • Melketenner, også kalt primære tenner, er de første tjue tennene vi får, og de dannes allerede i fosterlivet.
  • De tåler slitasje og karies dårligere enn permanente tenner.
  • Melketennene består av fire fortenner, to hjørnetenner, og fire jeksler i hver kjeve.
  • Vi mister melketennene fordi de voksende, permanente tennene trykker mot røttene på melketennene.
  • De fleste barn begynner å miste melketennene sine når de er rundt 6 år, men det er store variasjoner. Noen barn begynner å miste melketennene når de er 4 1/2 år, mens andre ikke mister sin første tann før de er 7 1/2 år.
  • Sen tannfelling hos friske barn skyldes som regel arv. Da det er store variasjoner i når tannfellingen begynner, er det også store variasjoner i når tannfellingen avsluttes. Det tar cirka fem til sju år fra den første permanente tannen har kommet, til alle de permanente tennene er på plass.

Kilder: Arne Jacobsen og Rigmor Moe

Tanken bak dette er at tannfeen legger pengene på samme sted som de fant tannen, og sedler kan jo ikke legges i vann.

Denne tradisjonen syns ikke Moe noe om.

– Jeg syns 10 kroner er en grei sum per tann. Når jeg har barn og foreldre på besøk på tannklinikken der dette med første tannfelling blir tatt opp, minner jeg alltid foreldrene om at barnet skal miste tjue melketenner totalt.

Husk å “rugge på tannen”

Når melketannen er løs, bør barnet rugge på den så mye som mulig. 

– En løs tann bør rugges på slik at det felles så raskt som mulig. Å miste melketenner er en naturlig prosess, men vi oppmuntrer til å hjelpe med å rugge på løse melketenner, sier Moe.

Dette er Jacobsen helt enig, og forteller på frykt for å røre den løse melketannen kan føre til problemer. 

– Jeg har hatt mange pasienter der melketenner, spesielt jeksler, har hengt i små skinnfiller og lagt seg som små hatter over de permanente tennene.

Jacobsen forklarer hos pasienten, fordi han har vært redd for å gni tannen, og til slutt har han ikke klart å pusse riktig. Hjelp derfor barnet med å pusse de løse tennene. 

– Da blir tannkjøttet sårt og barnet får problemer med å spise. Dette er både ubehagelig og unødvendig, avslutter tannlegen. 

Husk dette når barnet feller tenner 

  • Røttene “spiser opp” før melketannen faller ut.
  • Minn barnet å rugge godt og ofte på den løse tannen
  • Sørg for at barnet pusser tenner, også når tennene er løse. 

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer