Kategori:

Helse

Tag:
Kategori:

Helse

Tag:

Hjernetrim for små og store:

10 enkle tips fra hjerneforsker Kaja Nordengen.

gutt sitter på skulderen til pappaen, det er høst
Nyt feriedagene samtidig som hjernen får litt trim Foto: iStock

Hjerneforsker Kaja Nordengen mener vi alle bør gjøre litt hjernetrim – også i høstferien. Her er hennes lettvinte og overkommelige tips som gjør at de små grå trives.

1) LÆR!

Når du lærer noe nytt dannes det nye nervecellekontakter i hjernen. Hjernen har godt av å bli utfordret. Så lær dere noe nytt i høstferien. Hva som helst: finn veien på nye steder, prøv nye oppskrifter til middag eller test ut en hobby eller aktivitet dere ikke har prøvd før. At det er bra for hjernen er en god unnskyldning til å prøve nye ting på ferie.

Her er mange gode oppskrifter som barn kan lage selv.

Test hjernen din og få hjelp til å komme i gang med hjernetrim!
Er du nysgjerrig på hvordan du kan holde hjernen i toppform?
Sammen med Kaja Norengen, hjerneforsker og forfatter av boken “Hjernen er stjernen” har Møllers utviklet et treningsprogram for hjernen din!
TA TESTEN

2) SNAKK!

Tar dere en tur til et annet land i høstferien bør dere benytte muligheten til å lære dere noen ord eller setninger på et nytt språk. Visste du at flerspråklige barn faktisk gjør det bedre på en rekke evnetester? Og om du ikke akkurat blir flerspråklig av en kort ferietur, så er det stas for ungene å kunne kjøpe seg en is selv, eller si «hola!» til den søte, gamle damen som sitter utenfor huset dere går forbi hver dag.

Gratis-appen duolingo er et godt hjelpemiddel, særlig for litt større barn. Den er utviklet av hjerneforskere og har 120 millioner brukere (!)

Hvis dere har som mål at alle lærer tre ord hver dag, er familien oppe i en deilig, liten håndfull før ferien er omme.

2) TREN!

Prøv å ikke la høstferien bli en helt slappfisk uke. Unger er jo i farta dagen lang uansett, men vi voksne (og tenåringer av typen ”slapp, som helst vil sitte foran iPaden”) har godt av å lade opp til skole, studie- og jobbstart med trening. Visste du at trening bidrar til frigjøring av vekstfaktorer, som igjen stimulerer nye nervecelleforbindelser i hjernen? Godt for kroppen, godt for hjernen!

Hva med å forsøke dere på yoga? Yoga for nybegynnere – 7 enkle øvelser.

3) LES!

Kjøp en god bok,  eller lån bøker fra biblioteket eller fra venner. Nyt de gjerne på ute, innpakket i et varmt pledd. Når du leser bruker du selveste hjernebarken, som er den delen av hjernen der vi har de høyere funksjonene våre. De som gjør mennesker til mennesker.

Plusstid tipser – 3 gode bøker å lese med barna: 

Hvor-er-Willy

Hvor er Willy – 30-års jubileumsutgave av Martin Handford – aktivitetsbok om han med den rød-stripete genseren, som stadig gjemmer seg.

bukkene-bruse-begynner-paa-skolen 

Bukkene bruse begynner på skolen av Bjørn F. Rørvik.

Den tredje boka om Bukkene Bruse. Perfekt for alle som gleder seg til skolestart.

 

Max uflaks. 1. Superantihelten, av Rachel Renée Russel.

Ny serie fra forfatteren av superpopulære Dustedagboka.

4) HUSK!

Hukommelsen kan trenes opp. Et godt tips er å trene på bilskilt når dere farter rundt omkring.  Quiz er også en super aktivitet, – det holder nemlig ikke å trene på å lagre noe, du må også trene på å hente kunnskap frem igjen.

5) PUSLE!

Puslespill er gode tenkeoppgaver, og finnes i alle vanskelighetsgrader. Sudoku og kryssord/Scrabble/Wordfeud er også supert. Eller Hvor er Willy? og liknende pekebøker for de minste.

6) SPIS SUNT!

Det betyr ikke at dere ikke kan kose dere litt ektra i ferien, men et sunt og variert kosthold er viktig også for hjernen. Så spis opp grønnsakene dine året rundt. Og ikke glem fisk, frukt og nøtter.

Her er en oppskrift på en deilig fiskeburger. Eller hva med grillet laks i pitabrød med advocado – og agurksalat?

7) KONSENTRER!

Konsentrasjon er en treningssak. Etter fridager hvor tankene har kunnet flyte fritt, kan mange oppleve at det er vanskelig å samle dem om ett tema igjen når hverdagen kaller. Så det er like greit å ta noen smakebiter mens dere er på ferie. Å bygge et modellfly, et legoslott eller lese en Wikipedia-artikkel er god hjernetrim. Uten avbrytelser og mobilpauser, selvsagt!

8) SOV!

”Du skal ikkje sove bort sumarnatta”, synger Tveitt. Men det er akkurat det du skal – i tillegg til høstnetter. Nok søvn er helt nødvendig. Ikke bare for at hjernen skal fungere på sitt beste, men faktisk også for at den ikke skal ta skade.

Her er seks tips hvis babyen våkner om natten, søvntips til gravide og ekspertråd om søvn.

9) NYT!

Gjør denne listen deg veldig stresset, så er et lov å glemme den for en stund. Stress er ikke bra for hjernen. Særlig ikke hvis det blir altfor mye av det. Gode venner og familie, godt humør og følelsen av en meningsfull hverdag er positivt for hjernen. Selv om det kan være lettere sagt enn gjort. En ferie der dere har god tid til å være med venner og familie, uten stress og tidsfrister, kan imidlertid være en god start.

Kort sagt: Nyt feriedagene, de bidrar til å gjøre hjernen klar for en ny runde med strabaser.

Tommelfingerregler for hjernetrim:

  • Hjernen liker utfordringer.
  • Øv dere på nye språk. Last ned gratis-appen duolingo.
  • Trening styrker både kroppen og hjernen.
  • Ikke glem å spise sunt, samtidig som det er lov å kose seg.
  • Finn måter å øve konsentrasjonen, som bygging av lego eller lesing.
  • Pass på at dere sover nok. Hjernen trenger hvile.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer
Kaja Nordengen
Kaja Nordengen Foto: Sturlason

Fakta om Kaja

  • Lege og hjerneforsker.
  • Utga i 2016 boksuksessen Hjernen er stjernen.
  • Følg henne på Twitter @hjerneforskeren