Tips til ferien

Hjernetrim for små og store:

tre barn leker på gaten et sted i sør-europa
Bruk ferien til å lære dere noen nye gloser. Unger synes som oftest det er stor stas. Foto: iStock

10 enkle tips fra hjerneforsker Kaja Nordengen.

Av

Hjerneforsker Kaja Nordengen mener vi bør gjøre litt hjernetrim i løpet av sommerferien. Her er hennes lettvinte og overkommelige tips som gjør at de små grå trives.

1) SNAKK!

Ferierer dere i andre land, bør dere benytte muligheten til å lære dere noen ord eller setninger på et nytt språk. Visste du at flerspråklige barn faktisk gjør det bedre på en rekke evnetester? Og om du ikke akkurat blir flerspråklig av en kort ferietur, så er det stas for ungene å kunne kjøpe seg en is selv, eller si «hola!» til den søte, gamle damen som sitter utenfor huset dere går forbi hver dag.

Gratis-appen duolingo er et godt hjelpemiddel, særlig for litt større barn. Den er utviklet av hjerneforskere og har 120 millioner brukere (!)

Hvis dere har som mål at alle lærer tre ord hver dag, er familien oppe i en deilig, liten håndfull før ferien er omme.

2) TREN!

Prøv å ikke la sommerferien bli den lateste tiden av året. Unger er jo i farta dagen lang uansett, men vi voksne (og tenåringer av typen ”slapp, som helst vil sitte foran iPaden») har godt av å lade opp til skole, studie- og jobbstart med trening. Visste du at trening bidrar til frigjøring av vekstfaktorer, som igjen stimulerer nye nervecelleforbindelser i hjernen? Godt for kroppen, godt for hjernen!

Hva med å forsøke dere på yoga? Yoga for nybegynnere – 7 enkle øvelser.

3) LES!

Kjøp en god bok,  eller lån bøker fra biblioteket eller fra venner. Nyt de gjerne på ute. Når du leser bruker du selveste hjernebarken, som er den delen av hjernen der vi har de høyere funksjonene våre. De som gjør mennesker til mennesker.

Plusstid tips: Tre fine bøker å lese for barna i sommer: 

strandkrabba

Strandkrabba av André Vaaler – har du noen gang tenkt på hvordan det er å være en strandkrabbe om sommeren? Her er svaret.

bukkene-bruse-begynner-paa-skolen 

Bukkene bruse begynner på skolen av Bjørn F. Rørvik.

Den tredje boka om Bukkene Bruse. Perfekt for alle som gleder seg til skolestart.

 

Max uflaks. 1. Superantihelten, av Rachel Renée Russel.

Ny serie fra forfatteren av superpopulære Dustedagboka.

4) HUSK!

Hukommelsen kan trenes opp. Et godt tips er å trene på bilskilt når dere farter rundt omkring.  Quiz er også en super aktivitet, – det holder nemlig ikke å trene på å lagre noe, du må også trene på å hente kunnskap frem igjen.

5) PUSLE!

Puslespill er gode tenkeoppgaver, og finnes i alle vanskelighetsgrader. Sudoku og kryssord/Scrabble/Wordfeud er også supert. Eller ”Hvor er Willy?” og liknende pekebøker for de minste.

6) LÆR!

Når du lærer noe nytt dannes det nye nervecellekontakter i hjernen. Hjernen har godt av å bli utfordret. Så lær dere noe nytt i ferien. Hva som helst: finn veien på nye steder, prøv nye oppskrifter til middag eller test ut en hobby eller aktivitet dere ikke har prøvd før. At det er bra for hjernen er en god unnskyldning til å prøve nye ting på ferie.

Her finner du mange gode oppskrifter som barna kan lage selv.

7) SPIS SUNT!

Det betyr ikke at dere ikke kan ta dere en is i sommerferien, men et sunt og variert kosthold er viktig også for hjernen. Så spis opp grønnsakene dine året rundt. Og ikke glem fisk, frukt og nøtter.

Her er en oppskrift på en deilig fiskeburger. Eller hva med grillet laks i pitabrød med advocado – og agurksalat?

8) KONSENTRER!

Konsentrasjon er en treningssak. Etter en sommer hvor tankene har kunnet flyte fritt, kan mange oppleve at det er vanskelig å samle dem om ett tema igjen når hverdagen kaller. Så det er like greit å ta noen smakebiter mens dere er på ferie. Å bygge et modellfly, et legoslott eller lese en Wikipedia-artikkel er god hjernetrim. Uten avbrytelser og mobilpauser, selvsagt!

9) SOV!

”Du skal ikkje sove bort sumarnatta”, synger Tveitt. Men det er akkurat det du skal. Nok søvn er helt nødvendig. Ikke bare for at hjernen skal fungere på sitt beste, men faktisk også for at den ikke skal ta skade.

Her er seks tips hvis babyen våkner om natten, søvntips til gravide og ekspertråd om søvn.

10) NYT!

Gjør denne listen deg veldig stresset, så er et lov å glemme den for en stund. Stress er ikke bra for hjernen. Særlig ikke hvis det blir altfor mye av det. Gode venner og familie, godt humør og følelsen av en meningsfull hverdag er positivt for hjernen. Selv om det kan være lettere sagt enn gjort. En ferie der dere har god tid til å være med venner og familie, uten stress og tidsfrister, kan imidlertid være en god start. Kort sagt: Nyt ferien, den bidrar til å gjøre hjernen klar for en ny runde med strabaser.

Kaja Nordengen
Kaja Nordengen Foto: Sturlason

Fakta om Kaja

 • Lege og hjerneforsker.
 • Utga i 2016 boksuksessen Hjernen er stjernen.
 • Følg henne på Twitter @hjerneforskeren

Bra for hjernen

 • Ingen ettersmak

  Møllers Pharma Ingen Ettersmak er en høykonsentrert Omega-3 kapsel (1000mg) med mild peppermyntearoma og anti-oppstøts teknologi - garantert ingen ettersmak av fisk!

  Møllers Pharma Ingen Ettersmak
 • Omega 3 til barna

  Møllers Tran Fruktsmak blir fort en favoritt hos barna med sin milde smak av tutti frutti (naturlig aroma). Tranen inneholder de samme næringsstoffene som vanlig Møllers Tran, Omega-3 og vitaminene A, D og E.

  Møller's Tran Fruktsmak, 250 ml
 • Sunne dråper

  Møllers Pharma Omega Splash er et flytende Omega-3 tilskudd med herlig sitronsmak, og en fløyelsmyk og kremet konsistens som alle elsker. En favoritt bland både barn og voksne!

  Omega Splash HO