Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Har barnet ditt fått utslett? Her er tipsene du trenger

De fleste barn vil få utslett en eller flere ganger. Her får du en oversikt over ulike typer barneutslett, og hva som hjelper mot dem.

ei lita, syk jente har på seg en t-skjorte .Hun holder seg i håret, har røde kinn.
Har du oversikt over vanlige typer barneutslett? Foto: Jakub Kriz

Barneutslett er en av de vanligste årsakene til at foreldre tar med barnet sitt til legen. Som regel er ikke slike utslett tegn på noe alvorlig, men det kan være lurt å sjekke det.

Når må barnet til legen?

Dersom barnets allmenntilstand er god, og andre symptomer uteblir, kan du gjerne se an utslettet noen dager. Mange typer utslett forsvinner nemlig av seg selv. Dra til en lege dersom barnet i tillegg til utslettet har høy feber, pustebesvær, oppkast eller har nedsatt allmenntilstand. Her er noen vanlige typer barneutslett:

Les også: NÅR MÅ BARNET TIL LEGEN?

Elveblest

Dette er den vanligste, allergiske hudreaksjonen blant barn. Det er vanligvis en allergisk reaksjon på mat; for eksempel egg, appelsin, fisk, nøtter og lignende. Det kan også være en reaksjon på medikamenter, pollen, husstøvmidd, kulde/varme, parfyme, infeksjoner og annet.

Disse utslettene kommer ofte raskt. Det sprer seg over kroppen, er rødlige og klør. Som regel forsvinner de i løpet av noen timer eller få dager. Det er helt ufarlig, men noen kan oppleve svelge- og pustebesvær, noe som kan være alvorlig. Ved en slik hurtig allergisk reaksjon bør lege kontaktes.

Eksem

Mange barn sliter med eksem, og det finnes flere forskjellige typer. Blant de vanligste er atopisk eksem (tørt og kløende utslett, eventuelt væskedannelse) og seboreisk eksem (tørt utslett med røde, lett flassende elementer).

Det er også vanlig med kontakteksem (oppstår på grunn av visse stoffer, for eksempel nikkel, kosmetikk, kremer og vaskemidler. Huden blir hissig rød med sprekkdannelse og flass, ofte med kløe) og bleieeksem (rødt og sårt irritasjonsutslett i bleieregionen som kommer av fuktig, klam hud).

I de fleste eksemtilfeller vil barnet få symptomlindrende behandling, oftest med kortisonkremer eller bakteriedempende kremer.

Les også: KLØE I HODEBUNNEN? HER ER ÅRSAKENE

Utslett hos de minste

Varmeutslett, miliara, er mest vanlig hos babyer og små barn, og oppstår når svettekanalene blokkeres og svetten ikke slipper ut gjennom huden. Symptomer kan være alt fra overflatiske blemmer til dype, røde klumper.

Det er ulike typer varmeutslett, og noen er svært kløende. Alvorlige former for varmeutslett kan behøve medisinsk hjelp, men i de fleste tilfeller forsvinner utslettet av seg selv, og mens det står på, kan det virke lindrende for barnet å kjøle ned huden og hindre svetting.

Vannkopper

Vannkopper vises som røde flekker i ansiktet og på kroppen. Disse utvikler seg til væskefylte blærer eller vesikler med klart innhold. Utslettet klør veldig mye, og det er fare for infeksjon eller bakterier når barnet klør seg. Nye utslett dannes i noen dager, før det tørker inn etter en ukes tid. Da er ikke barnet lenger smittebærer.

For å lindre kløen kan du smøre inn barnet med kløestillende medisin, for eksempel hvitvask (reseptfritt) eller lokalbedøvende stoffer. Noen barn plages så mye med kløen at det forstyrrer nattesøvnen. Da kan det være lurt å ta kontakt med en lege for å få egnet medisin.

Mens det står på som verst kan dere trøste dere med at man kun får vannkopper én gang!

Brennkopper

Brennkopper starter som regel med et sår infisert med bakterier. Det blir rødt og væskende, ofte med puss og gule skorper. Pass på at barnet ikke tar på sårene, da bakteriene kan spres andre steder på kroppen slik at det oppstår nye sår.

Brennkoppene oppstår som oftest i ansiktet og på fingrene, og varer i fire-seks dager før de tørker inn. Det er veldig smittsomt, men barn med få sår kan gå i barnehagen og på skolen så lenge de dekkes til. Du kan gjerne rense med såpe og vann, eller med desinfiserende væske.

Fjerde barnesykdom

Dette er en virussykdom (også kalt tredagersfeber), og utslettet kommer etter at barnet har hatt høy feber i tre-fire dager. Utslettet er blekt rosa, mest utbredt på hals og bryst. Det klør ikke, og det vil forsvinne i løpet av et par dager.

Femte barnesykdom

Dette er også en virussykdom, og starter som en lett forkjølelse med feber. Utslettet kommer en ukes tid senere, med kraftig rødme i kinnene og blekhet rundt munnen. Utslettet kan klø, og varer i én til tre uker.

Både fjerde- og femte barnesykdom smitter via dråpesmitte. Begge sykdommene er ufarlige for barn, men sistnevnte kan være farlig for gravide.

Les også: JERNMANGEL HOS BARN. SLIK KAN DET FOREBYGGES

 

Tommelfingerregler ved utslett:

  • Høy feber, pustebesvær, oppkast eller nedsatt allmenntilstand kan forekomme av utslett, og er et tegn på at legen bør kontaktes så fort som mulig.
  • Dersom det ikke er noen faretegn, kan utslett gå over av seg selv etter noen dager.
  • Utslett har ulike kjennetegn og symptomer, og noen opplever mer alvorlige symptomer enn andre.

Kilder: www.syktbarn.no, www.lommelegen.no www.nhi.no