Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Håndvask: Er du sikker på at du vasker hendene riktig?

Mange slurver med håndvasken. Lær deg når du må vaske hendene og hvordan du gjør det riktig – trinn for trinn.

Barn som vasker hendene med såpe og vann
Noe av det viktigste vi kan gjøre for å forebygge smitte hos barn, er å lære dem god håndhygiene. Foto: Aina Kristiansen

Å vaske hender er en av ferdighetene vi må lære oss allerede som små barn. En ordentlig håndvask er et av de viktigste tiltakene vi har for å hindre smitte og forebygge sykdom. Likevel er det mange av oss som slurver eller gjør det helt feil.

Timing og grundighet er avgjørende for at håndvasken skal få ønsket effekt. Vi må vaske hendene godt nok og til riktig tid.

Vanlige tabber ved håndvask

mette fargernes

Mette Fagernes er seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet. Foto: Marit Aaby Vebenstad

Mette Fagernes er seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet og sykepleier med doktorgrad i håndhygiene. Hun forteller at mange av oss gjør de samme tabbene når det kommer til håndvask:

– Vi vasker ikke hendene til rett tid, og når vi først utfører håndhygiene, gjør vi det ofte ikke grundig nok, sier hun.

En skikkelig håndvask bør vare totalt 40–60 sekunder. De fleste av oss bruker langt kortere tid, og glemmer å vaske deler av hendene. Tomler, rundt neglene, mellom fingrene og hendenes overflate vaskes ofte ikke godt nok.

– I tillegg slurver vi ofte når vi tørker hendene, sier Fagernes.

Tørkingen er også viktig

– Tørkingen er en viktig del av håndhygienen og bidrar blant annet til å fjerne eventuelle restmikrober, forklarer Fagernes.

På toaletter som benyttes av mange, bør du tørke hendene med engangspapirhåndklær. I private hjem er det mest vanlig å bruke håndklær. Sørg da for at håndhåndkle er rent og skiftes ut jevnlig.

Hvis noen i familien er syke, spesielt med omgangssyke eller diaré, bør vedkommende bruke et eget håndkle. Skift gjerne ut håndklærne oftere enn vanlig, også for resten av familien, i slike perioder.

Når må du vaske hendene?

Du har kanskje hørt at det er viktig å vaske hendene ofte, men det er ikke hyppigheten som er viktigst. Det er timingen. Du må vaske hendene på de riktige tidspunktene – når du trenger håndhygiene for å bryte smittekjeden.

– Etter du har vært i kontakt med kroppsvæsker, spesielt avføring og oppkast, og før du tilbereder eller spiser mat, sier Fagernes.

Viktig å vaske riktig

For at håndhygienen skal ha effekt, må du fjerne de sykdomsframkallende mikroorganismene. Du kan vaske dem bort med såpe, eller drepe dem med hånddesinfeksjon. Men det er viktig å gjøre det riktig.

– Rengjør du kun deler av hendene, vil det kunne være igjen sykdomsfremkallende bakterier på de delene som ikke rengjøres, understreker Fagernes.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Slik vasker du hendene riktig

For at hendene skal bli ordentlig rene, må hendene være fri for smykker, klokker, kunstige negler og neglepynt. Selve neglene bør også være kortklipt og fri for neglelakk, ifølge FHIs nasjonale veileder for håndvask.

 • Fukt hendene og håndleddene godt i lunkent, rennende vann.
 • Tilsett håndsåpe i den ene håndflaten. Mengden såpe avhenger av hvor store hender du har, men det skal være nok såpe til å dekke begge hendene. Én til to pump med såpe er stort sett nok.
  Barn som vasker hendene med såpe og vann
 • Spre såpen godt over alle flater på begge hender. Husk tomlene, rundt neglene, mellom fingrene og hendenes overside.
  Barn som vasker hendene med såpe og vann
 • Skyll hendene grundig i lunkent, rennende vann.
 • Klapptørk hendene godt, helst med rent engangspapirhåndkle. Unngå å gni når du tørker hendene, da dette kan bidra til å gjøre huden tørr.
  Barn som vasker hendene med såpe og vann
 • Steng kranen med det brukte papirhåndkleet.

På Folkehelseinstituttets nettside kan du også laste ned den illustrerte plakaten Håndvask trinn for trinn. Husk at den er laget for helsepersonell, så den går i mer detalj enn instruksene over. 

Såpe og tørre hender

– Såpe er viktig for å løsne opp smuss, fettstoffer og så videre, slik at det lettere fjernes ved håndvask, sier Fagernes.

Håndvask uten såpe har også effekt, men ikke like god effekt som håndvask med såpe og vann.

Dersom du eller barnet sliter med eksem eller svært tørr hud, bør dere sørge for å bruke en mildest mulig såpe. Husk at parfyme kan virke uttørkende, så velg gjerne håndsåper uten parfyme.

Sørg også for at alle såperester skylles godt av. Bruk gjerne en god håndkrem etter at du har vasket hendene, så gir du huden litt fuktighet tilbake.

Gi barna gode vaskevaner

Noe av det viktigste vi kan gjøre for å forebygge smitte hos barn, er å lære dem god håndhygiene. Det er ikke uten grunn at barnehager bruker mye tid på å lære barna å vaske hendene.

– Det er viktig at barna lærer å utføre det skikkelig når de først gjør det. De bør tidlig få gode vaner for å utføre håndvask etter toalettbesøk og før de spiser, sier Fagernes.

I tillegg kan barn med fordel vaske hender når de kommer inn fra utelek. Dette er rutine i mange barnehager.  

Hjelp barnet med å vaske barna riktig og til riktig tid. Sørg for at de vasker alle områder godt, bruker såpe, skyller godt og tørker hendene ordentlig.

Et triks for å oppmuntre små barn til god håndhygiene, er å lære dem Håndvaskesangen (se faktaboks).

Håndvasksjekken – gjør du det riktig?

 1. Vasker du alltid hendene etter toalettbesøk, eller når du har vært i kontakt med blod, oppkast eller andre kroppsvæsker?
 2. Vasker du alltid hendene før du skal tilberede, servere eller spise mat?
 3. Fukter du hendene før du tar på såpe?
 4. Bruker du nok såpe til å dekke begge hendene?
 5. Gnir du godt i håndflatene, rundt håndbaken, på oversiden av hendene, mellom fingrene, rundt tomlene, på fingertuppene og rundt neglene?
 6. Skyller du av all såpe?
 7. Tørker du hendene godt før du tar på noe etter håndvask?

Håndvaske-sangen

 

Melodi: Fader Jakob

 

Vaske hender, vaske hender

Såpe på, såpe på

Vaske alle fingre, vaske alle fingre

Tomler òg, tomler òg

Vaske oppå, vaske oppå

Mellomrom! Mellomrom!

Hendene blir rene, hendene blir rene

Skyll og tørk, skyll og tørk

 

Kilde: Bergen kommune

Håndvaske-sangen

 

Melodi: Fader Jakob

 

Vaske hender, vaske hender

Såpe på, såpe på

Vaske alle fingre, vaske alle fingre

Tomler òg, tomler òg

Vaske oppå, vaske oppå

Mellomrom! Mellomrom!

Hendene blir rene, hendene blir rene

Skyll og tørk, skyll og tørk

 

Kilde: Bergen kommune