Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Gode råd mot vondt i magen

Vondt i magen? Her er rådene til deg som sliter med magesmerter.

Rådet er å oppsøke lege om du sliter med magesmerter.
Rådet er å oppsøke lege om du sliter med magesmerter. Foto: iStock.

Mange plages med magesmerter, og årsakene til plagene kan være mange. Det skilles mellom akutte og kroniske magesmerter, og noen svar kan du også få ut fra hvor i magen smertene sitter.

Magesmerter kan komme av alt fra betennelse i tarmen til omgangssyke, og det anbefales å ta en tur til legen om du sliter med mageproblemer.

— Ved akutte magesmerter av ukjent årsak kan det være lurt med et legebesøk, sier Bente Krane Kvenshagen, spesialist i barnesykdommer ved Best Helse Nordstrand.

Bente Kvenshagen

Barnelege Bente Kvenshagen har skrevet boka « Vondt i magen? Gode råd mot magesmerter hos barn og ungdom». Foto: Anna-Julia Granberg.

Hun understreker at magesmerter som regel er ufarlig, men at det er viktig å utelukke diagnoser som blindtarmbetennelse, andre betennelsestilstander i tarm og annen alvorlig sykdom.

— I sjeldne tilfeller kan magesmerter til og med skyldes kreftsvulster. Hos barn og unge er det veldig sjelden med kreft i mage og tarm, men det bør allikevel utelukkes, fordi foreldre ofte tenker i de baner, understreker Kvenshagen.

Både melkeallergi, laktoseintoleranse og cøliaki kan gi magesmerter, i tillegg kommer betennelsestilstander som Chrons sykdomUlcerøs kolitt og Gastroøsofageal reflukssykdom.

Treg tarm er ofte synderen

Men det aller vanligste er at tarmen er treg,  noe som kan føre til forstoppelse og luftsmerter.

—  Finner ikke legen noe annet galt med deg, er det sannsynlig at magesmertene kommer av funksjonsforstyrrelser i tarmen. Omtrent 20 prosent av befolkningen sliter med kroniske magesmerter grunnet en ikke optimalt fungerende tarm, sier Kvenshagen.

Hun støttes av Christine Olbjørn, overlege ved Barne- og ungdomsklinikken, Akershus universitetssykehus:

Christine Olbjørn

Spesialist Christine Olbjørn har barnegastroenterologi som spesialfelt. Foto: Privat

— ­Det vanligste årsaken til magesmerter er forstoppelse. Ved forstoppelse er mobiliteten i tarmen treg, så tarmen ikke får tømt seg. Det kan være smertefullt og skaper engstelse, både for voksne og barn. Forstoppelsen bør behandles med avføringsmiddel, og målet er å komme seg på do hver dag, sier Olbjørn.

Behandlingen, som består av movicol, dulcolax eller lactulose bør vare i minst tre måneder, før nedtrapping. Målet er at du kommer deg på do hver dag, at avføringen skal være myk, og at du ikke skal ha luftsmerter.

— Noen trenger årelang behandling før tarmfunksjonen blir bedre, understreker Olbjørn.

I tillegg til avføringsmidler, er det viktig å fokusere på et fiberrikt kosthold:

— Sørg for å få i deg mye grønnsaker og grovt brød. Mange får en bedre hverdag med tømmeregime og riktig kosthold. Alle mennesker har det samme tarmsystemet, så denne behandlingen gjelder både for barn og voksne, påpeker Kvenshagen.

Legene forteller at slike funksjonsforstyrrelser kan dreie seg om avvik i tarmfloraen. I sin forskning har Olbjørn kommet fram til at de som har kroniske mageproblemer, har en annen tarmflora enn de som ikke har det, noe som bekreftes av Kvenshagen.

— Det er sterke holdepunkter for at både forstoppelse og refluksproblemer kommer av forstyrrelser i tarmfloraen. Sørg derfor for å ernære de gode tarmbakteriene ved å spise fiber til alle måltider, oppfordrer Kvenshagen.

Cellemediert allergi

Det er svært sjelden matallergi er årsak til magesmerter. I de få tilfellene det kan forekomme, er det kun grundig utredning hos lege som kan avdekke dette. Det finnes to typer allergi, såkalt IgE-meditert allergi og cellemediert allergi. Ved begge former for allergi er det kun ved kostprovokasjoner, det vil si å teste ut maten ved å spise den, at allergi kan bekreftes.

— Men ved IgE-meditert matallergi finnes det blodprøver som i hvert fall kan avkrefte allergi dersom prøven er negativ. Er det utslag i prøven, såkalt positiv IgE-test, må kostprovokasjoner gjøres, forklarer Kvenshagen.

Det finnes ingen blodprøver som antyder allergi av cellemediert type, her må eventuell mistenkt matvare ut av kosten, for deretter å innføres igjen.

— Dette må skje i nøye samarbeid med lege, understreker hun.

Mens IgE-meditert allergi kan gi alvorlige og raskt innsettende symptomer, vil cellemediert matallergi kunne oppstå mange timer etter inntak, men er sjelden alvorlige. Det vanligste er mage- og tarmsymptomer. 

Elimiasjonsdietten bør gjøre i samråd med lege, og må journalføres i detalj. 

— Mens cøliaki avdekkes ved blodprøve og gastroskopi, finnes det ikke gode metoder for å teste ut melkeallergi. Det eneste du kan gjøre om du mistenker dette, er eliminasjon og provokasjon av melkeprotein, for å se om symptomene kommer tilbake, sier Olbjørn.

Hun legger til at intoleranse mot mat også kan gi irritabel tarm. Du kan nemlig reagere på gluten selvom du ikke har cøliaki.

Ifølge Norsk cøliakiforening er ikke-cøliakisk glutensensitivitet mer utbredt enn cøliaki, men også her er det mangel på tester.

— Har du mye vondt i magen, er det mulig å prøve seg fram med en fodmap-diett, om legen ikke finner andre årsaker til magesmertene. Dette kan nemlig hjelpe mot irritabel tarm. Men husk at dette kun gjelder for voksne, barn skal ikke settes på diett uten samråd med lege.

Ifølge Kvenshagen kan voksne prøve denne dietten, men bare hvis du har irritabel tarm.

— Mange har en misoppfatning om at det er laktose- og glutenintoleranse som er problemet, men dette stemmer sjelden. Det er nemlig ikke gluten som er problemet for de fleste, snarere heller hvete.  Glutenfri kost er fiberfattig, og du trenger mye fiber for at tarmen skal fungerer bra, så dette kan forsterke problematikken. Men å unngå hvete er bare bra, bemerker hun.

Kvenshagen mener det er et stort problem at forstoppelse mistolkes som intoleranse, og at man starter med glutenfri eller laktosefri diett.

— Det er klart at noen har den nevnte formen for cellemediert allergi, men det er mye mer vanlig med for dårlig tømming av tarmen, understreker Kvenshagen.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Når skal lege oppsøkes for vondt i magen?

 • Ved akutte sterke smerter i magen uansett alder
 • Ved uforklarlig akutt syke barn, selv uten kjent diagnose
 • Ved dehydrerte (uttørkede) barn, men også voksne; spesielt gamle kan bli uttørket
 • Ved langvarige magesmerter – vi har alle vondt i magen av og til, noen mer enn andre, men daglige eller nesten daglige smerter i uker og måneder er ikke normalt i noen alder
 • Ved magesmerter ledsaget av vekttap i alle aldre
 • Ved magesmerter ledsaget av slapphet eller redusert allmenntilstand i alle aldre
 • Ved magesmerter hos barn som ikke vokser og øker i vekt som normalt
 • Ved magesmerter ledsaget av blod eller slim i avføringen, eller jernmangel
 • Ved magesmerter ledsaget av langvarig diaré
 • Ved magesmerter ledsaget av kvalme eller sure oppstøt

Kilde: «Vondt i magen? Gode råd mot magesmerter hos barn og ungdom»

Det vestlige kostholdet har skylden

Sliter du med magen, eller plages med forstoppelse er det viktig å ha et fornuftig kosthold. Velg grovt brød,  og mye grønnsaker til lunsj og middag. Halve middagsporsjonen bør være grønnsaker.

— Det er åpenbart at vårt vestlige kosthold inneholder for lite fiber. Når pasienter ramser opp hva de spiser, er det langt fra godt nok. Vi spiser alt for lite grønnsaker og fiber, sier hun og fortsetter:

— Hvitt brød, pizza, pølser og hamburger gjør tarmfunksjonen dårlig, som igjen gir forsinket tømming av tarmen, advarer Kvenshagen.

— Har du store plager kan du også ta fiber i konsentrert form. Litt juice er greit, men ikke til alle måltider. Mange tror det hjelper å drikke mye vann, men du behøver ikke overdrive. Det er en myte at mye vann gjør avføringen mykere, påpeker legen.

Legen forstår at det kan være vanskelig å gjøre endringer i kostholdet, både for voksne og barn. 

— Men etter hvert vil både store og små venne seg til grovere brød, og det blir en del av hverdagen.

Har du kresne barn, er det lurt å forklare at den sunne maten hjelper magen til å være glad.

— Det er lurt å venne barnet til denne maten fra start, men det er heller ikke for sent for større barn og ungdom. Mitt tips er å ha et stort fat med grønnsaker på bordet. Så kan barnet plukke minst tre av de grønnsakene det liker best.

Stress kan forverre

Christine Olbjørn forteller at den såkalte “brain-gut-aksen”, hjernen og tarmen, henger nøye sammen. 

— Det er derfor det er vanlig å få magevondt, bli uggen og kvalm når man er stresset. For eksempel før eksamen fordi man gruer seg, sier hun. 

Bente Krane Kvenshagen utdyper:

— Ja, stress påvirker magen og viktige livsendringer kan påvirke. Det kan være barnehagestart eller å slutte med bleier. Det er heller ikke uvanlig at barn får magesmerter når de begynner på skolen. Endringen skolestart medfører kan påvirke tarmfunksjonen.

Får barnet ditt  vondt i magen når det i første klasse, er det derfor ikke sikkert det er skolemiljøet eller mobbing som er årsaken.

— Kanskje er det rett og slett det at barnet holder seg fordi det ikke vil bruke doene på skolen? Endringer i hverdagen påvirker magen, enten det er en livskrise eller en deilig ferie. Derfor vil mange opplever at magen oppfører seg annerledes på reise og i juleferien, avslutter hun.

Kilder: “Vondt i magen? Gode råd mot magesmerter hos barn og ungdom” og Norsk Helseinformatikk. 

 

Boktips

 

Vondt i magen? Gode råd mot magesmerter hos barn og ungdom.

Vondt i magen?  Gode råd mot magesmerter hos barn og ungdom, Bente Krane Kvenshagen (Cappelen Damm)

 

 • Oppblåsthet, mageknip eller forstoppelse.  Vondt i magen er en av de vanligste årsakene til at foreldre oppsøker lege med barnet sitt.
 • Alle har vondt i magen av og til, men mange har magesmerter som fører til bekymringer og redusert livskvalitet. Som regel kommer smertene av at tarmene ikke fungerer optimalt.
 • Heldigvis er det mye du kan gjøre for å bedre situasjonen.
 • I boken gjennomgås ulike forstyrrelser i magen og tarmens funksjon, og hva du kan gjøre for å løse problemet.
 • Du får lære mer om tarmflora, de gode og mindre gode tarmbakteriene, og hvordan vi kan ernære de gode. En egen del handler om kosthold, matallergi og intoleranser.
 • Du får også en nyttig oversikt over hvilke symptomer som kan være tegn på mer alvorlig sykdom, som betyr at man må oppsøke lege raskt, og hvilke symptomer som tilsier at man kan vente litt og sette i gang egne tiltak.

Dette bør du spise om du sliter med magen:

Til frokost:

Havregrøt og grovt brød/knekkebrød. Tåler du melk, er et glass eller to ok. Velg gjerne frokostblanding, men vær oppmerksom på innhold av fiber og sukker.

Lunsj:

Til matpakken bør både barn og voksne velge brød, knekkebrød eller middagsrester som består av mye grønnsaker. Drikk vann ved siden av.

Middag:

Halvparten av tallerkenen bør være grønnsaker.  Mange barn protesterer mot dette, men det er en vanesak. Det som er lurt er å legge mange forskjellige grønnsaker på et fat og la barna velge.  De må velge minimum tre typer grønnsaker som skal fylle halve tallerkenen. Både kokte rå og stekte. Ren fisk kjøtt eller fugl ved siden av er ra.  Pasta ris og poteter – bør begrenser fordi det er lite fiber.

Kveldsmat

Grovt brød eller knekkebrød, eventuelt middagsrester.

Kilde: “Vondt i magen? Gode råd mot magesmerter hos barn og ungdom” av Bente Krane Kvenshagen. 

Dette bør du spise om du sliter med magen:

Til frokost:

Havregrøt og grovt brød/knekkebrød. Tåler du melk, er et glass eller to ok. Velg gjerne frokostblanding, men vær oppmerksom på innhold av fiber og sukker.

Lunsj:

Til matpakken bør både barn og voksne velge brød, knekkebrød eller middagsrester som består av mye grønnsaker. Drikk vann ved siden av.

Middag:

Halvparten av tallerkenen bør være grønnsaker.  Mange barn protesterer mot dette, men det er en vanesak. Det som er lurt er å legge mange forskjellige grønnsaker på et fat og la barna velge.  De må velge minimum tre typer grønnsaker som skal fylle halve tallerkenen. Både kokte rå og stekte. Ren fisk kjøtt eller fugl ved siden av er ra.  Pasta ris og poteter – bør begrenser fordi det er lite fiber.

Kveldsmat

Grovt brød eller knekkebrød, eventuelt middagsrester.

Kilde: “Vondt i magen? Gode råd mot magesmerter hos barn og ungdom” av Bente Krane Kvenshagen.