Kategori:

Forkjølelse

Kategori:

Forkjølelse

Forkjølelsessår – slik unngår du å smitte barna!

Sliter du med vonde forkjølelsessår som stadig vender tilbake? Mest sannsynlig ble du smittet allerede som barn. Her er ekspertenes råd for å hindre smitte.

Forkjølelsessår i munnen
Forkjølelsessår er svært smittsomt og blir du først smittet av herpes- viruset har du det latent i kroppen resten av livet. Foto: iStock

Forkjølelsessår kan være både vondt, plagsomt og sjenerende. Årsaken til de smertefulle blemmene som utvikler seg til sår på leppene og rundt munnen er smitte av et virus som heter herpes simplex.

Blir du smittet av herpes simplex-virus type 1 (HSV-1) medfører det vanligvis til smertefulle vesikler på lepper og rundt munnen, såkalte forkjølelsessår, mens herpes simplex-virus type 2 (HSV-2) gir oftere sår på og rundt kjønnsorganer.

Faktisk blir rundt 50-80 prosent av befolkningen smittet av herpes simplex-virus type 1 allerede i barndommen, ifølge Folkehelseinstituttet.

Derfor får du munnsår – igjen og igjen

– Viruset herpes simplex legger seg latent i kroppen og det er grunnen til at folk ofte får tilbakefall, forklarer overlege Hans Blystad ved avdeling for infeksjonsovervåkning i Folkehelseinstituttet.

Overlege Hans Blystad ved avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet.
Overlege Hans Blystad i Folkehelseinstituttet. Foto: Folkehelseinstituttet

Blystad har jobbet med med overvåkning og rådgivning innen smittevern i 20 år og er redaktør av Smittevernboka. Han anbefaler alle foreldre å dekke til de væskefylte blemmene for å redusere smittefaren.
– Viruset smitter ved at du kommer i kontakt med væsken i blærene. Derfor er noe av det viktigste man kan gjøre er å dekke til sårene, sier overlegen, før han tilføyer at vi ikke bør bli hysterisk.
– Det skal mye til for at du ikke blir smittet i løpet av barndommen, så jeg vil råde alle til å leve så normalt som mulig. Men heller prøve å dekke til sårene for å redusere risikoen

Er du syk: KJERRINGRÅD MOT FORKJØLELSE

Slik unngår du smitte

Ifølge seksjonsleder og smittevernoverlege Silje Bakken Jørgensen ved Avdeling for mikrobiologi og smittevern ved Akershus universitetssykehus, kan også herpes simplex-viruset smitte via spytt. Derfor råder hun personer med forkjølelsessår til å unngå kyssing, drikke av samme glass og dele bestikk.

Silje Bakken Jørgensen
Seksjonsleder og smittevernoverlege Silje Bakken Jørgensen. Foto: Akershus universitetssykehus.

– Den viktigste måten å beskytte mot spredning av herpes simplex-viruset er å dekke til åpne sår. Men viruset kan også smitte via spytt og enkelte får også sår på innsiden av munnen, som gjør at tungen kan ha viruspartikler på seg, forklarer Bakken Jørgensen.

Smittevernoverlegen understreker viktigheten av god håndhygiene ettersom viruset smitter ved direkte og indirekte kontakt med sårene.
– Det er viktig å ha god håndhygiene og vaske hendene eller bruke sprit etter man har tatt på sårene. Viruset kan smitte både ved kyssing, at du klør på skorpene og er i kontakt med barnas hender, som de igjen kan slikke på senere og dermed få viruset på sine slimhinner.

Visste du at: LEKENE TIL BARNA BØR VASKES FOR Å UNNGÅ SYKDOM

Symptomer og behandling

Når det gjelder barn som smittes kan de bli ganske syke under det første utbruddet. Det bekrefter overlege Blystad.

– Det første angrepet kan være sterkere og gi større sår. Barnet kan også få feber, hovne lymfekjertler, dårlig appetitt og redusert allmenntilstand.

Symptomene går vanligvis tilbake etter 1 til 2 uker. Lokaliserte hudinfeksjoner og øyeinfeksjon kan i sjeldne tilfeller oppstå ved førstegangssmitte, opplyser Folkehelseinstituttet på sine sider.

Smittevernoverlege Bakken Jørgensen anbefaler foreldre å oppsøke lege dersom barnet har utslett og feber over mange dager.
– Da kan det være greit å dra til legen for å få stilt en diagnose. I noen tilfeller kan det også bli en bakteriell infeksjon i et forkjølelsessår, og da vil sårene bli enda styggere med puss og må behandles med en antibiotikasalve. Også hvis foreldrene opplever barnet som uklar, sløv eller ustøtt selv om det er veldig sjelden.

Les også: FORKJØLET BABY? HER ER HJELPEN DU TRENGER

Dette må du vite om forkjølelsessår:

  • Herpes simplex-virus type 1 (HSV-1) gir ofte smertefulle vesikler på lepper og rundt munnen, såkalte forkjølelsessår, mens herpes simplex-virus type 2 (HSV-2) gir oftere sår på og rundt kjønnsorganer.
  • Viruset smitter ved direkte og indirekte kontakt med sår og blemmer, og via spytt. Du er smittsom helt til sårene er tørre.
  • Etter førstegangsinfeksjon forblir herpes simplex-viruset latent i kroppen resten av livet og kan reaktiveres.
  • Forkjølelsessår, også kalt leppeherpes, opptrer ofte i 1-5 års alderen. Hos de aller fleste barn er tilstanden symptomfri, men i noen tilfeller kan barnet få symptomer som: Større sår, feber, hovne lymfekjertler, dårlig appetitt og redusert allmenntilstand.
  • Rundt 50-80 prosent av befolkningen gjennomgår primærinfeksjon med HSV-1 som barn.
  • Barn med herpesutbrudd trenger ikke å holdes borte fra barnehagen, så lenge barnet er feberfri og i god allmenntilstand.
  • Hos den voksne befolkningen har 70-90 prosent antistoffer mot HSV-1, noe som betyr at de fleste av oss har hatt herpesinfeksjon uten å vite om det.
  • Etter at du har hatt primærinfeksjon, kan viruset igjen aktiveres og utløse nye utbrudd. De vanligste triggerne for utbrudd er ultrafiolett lys (sol), varme eller kulde, skader på huden, stress, menstruasjon eller ved svekkelse av immunforsvaret som for eksempel ved forkjølelse.

Kilde: Norsk Helseinformatikk og Folkehelseinstituttet.

Les også: HVORDAN FOREBYGGE JERNMANGEL