Kategori:

Forkjølelse

Kategori:

Forkjølelse

Forkjølet baby? Her er hjelpen du trenger

Det er ikke moro å være forkjølet, og man synes litt ekstra synd på de aller minste. Plusstid gir deg seks tips som hjelper.

forkjolet baby
Seks råd som kan hjelpe en forkjølet baby. Foto: iStock

En skikkelig snue kan føre til at selv voksne menn vippes av pinnen, og da er det klart at skjøre babyer heller ikke synes det er noe stas å bli forkjølet. Da gjelder det å vite hva du selv kan gjøre for å lindre ubehaget, og når du må ta med barnet til legen. Her er noen råd:

Pass på væskebalansen

Uansett hvor gammel babyen din er, er det viktig at han får masse væske. Er han under fire måneder skal du kun gi morsmelk eller morsmelkerstatning. Fra fire til seks måneders alder kan du gi litt vann, og etter dette supplere med juice blandet med vann.

Les også: SLIK FOREBYGGER OG LINDRER DU ØREVERK

Få ned feberen

Barn får lettere feber enn voksne, da temperatur-reguleringen deres fortsatt er litt ustabil. 39-40°C er for eksempel vanlig når barn blir forkjølet, og barn kan også få feber uten å være særlig syke.

Passerer temperaturen 39 °C og barnets allmenntilstand er dårlig, kan man bruke febernedsettende legemidler.

Unntaket er barn som har hatt feberkramper tidligere. De skal ha febernedsettende medisin ved feber over 38,5 grader. Febernedsettende legemidler med paracetamol er førstevalg ved feber hos barn. Ibuprofen er også et alternativ til barn over 1 år. Dosen tilpasses barnets vekt og alder. Gi dosene med jevne mellomrom for å unngå store svingninger i temperaturen. Velg en doseringsform som er best egnet til ditt barn.

Tett nese

Vi vet alle hvor plagsomt det er når nesen er helt tett. Forestill deg da hvordan en baby har det, som primært puster gjennom nesen. Du kan gjerne bruke saltvannsdråper eller en nesesuger for å løsne opp litt i nesen til babyen. Gjør det for eksempel før han skal spise eller sove.

Les også: TIPS FOR Å LINDRE SÅR HALS

Lag din egen ”badstue”

Et dampbad hjemme kan hjelpe til med å løsne opp den tette nesen til babyen. La dusjen renne på det varmeste, og sett deg ned på gulvet med barnet i 15 minutter, mens dampen fyller rommet. Dette skal løsne opp i babyens tette bryst og nese.

Løft opp hodeenden i sengen

For å gjøre det enklest mulig for babyen å få puste ordentlig når han er forkjølet, kan du legge noe under madrassen ved hodet slik at hodet kommer litt høyere opp. Du kan for eksempel bruke håndklær til å støtte oppunder madrassen. Bruk aldri løse puter direkte i sengen.

Vask hender – ofte

Det sies at håndbakterier er skyld i 80 prosent av infeksjonssykdommene, så det er viktig at alle som omgås babyen har helt rene hender.
Pass også på at du vasker babyens hender, for eksempel med våtservietter. Dette er fordi den lille kan overføre smitte ved å putte fingrene sine i munnen. Og det er noe alle babyer er flinke til.

Les også: LEKENE TIL BARNA BØR VASKES FOR Å UNNGÅ SYKDOM

Kontakt lege:

 • Ved feber hos barn under 3 måneder.
 • Ved feberkramper.
 • Ved svært nedsatt allmenntilstand og/eller mistanke om alvorlig sykdom.
 • Hvis barnet er medtatt etter avkjøling og febernedsettende medisin.
 • Ved feber og pustevansker, mye hoste eller nakkestivhet. Nakkestivhet kan være et symptom ved hjernehinnebetennelse.
 • Ved feber og hudutslett, magesmerter eller smerter ved vannlating.
 • Ved feber og barnet tar seg til ørene. Det er likevel sjeldent nødvendig med legetilsyn midt på natten.
 • Ved feber som varer lengre enn 3 dager.

Tommelfingerregler

 • Gi barnet nok væske.
 • Feber bør behandles på forskjellige måter, avhengig av vekt og alder.
 • Vask hendene godt.
 • Kontakt lege ved alvorlige symptomer og plager.

Kilder: www.voresborn.dk, www.apotek1.no, www.nhi.no, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL).

Følg Plusstid på Facebook for flere tips og masse inspirasjon!

Gjør deg klar til forkjølelsessesongen

CuraMed sin unike kombinasjon av dokumenterte ingredienser lindrer sår hals og forkjølelse.

Les mer