Kategori:

Helse

Tag:
Kategori:

Helse

Tag:

Flåttbitt: Dette er symptomene du bør se etter

Internett florerer av sykdomshistorier og bilder av voksne og barn med utslett etter flåttbitt. Men hvor sannsynlig er det at du blir syk av flått? Og hva er symptomene på flåttsmitte?

Flåtten suger blod flere ganger i løpet av livssyklusen. De fleste som biter mennesker er veldig små.
Flått kan være veldig små og nesten umulig å oppdage. Foto: iStock

Flåttbitt kan rokke ved enhver sommeridyll, men heldigvis er risikoen for å bli smittet med alvorlig sykdom mindre enn man kanskje skulle tro.
– Sannsynligheten for å bli syk fra flåttbitt er veldig lav, sier Yvonne Kerlefsen ved Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer.

Hun opplever at mange er engstelig for flått på denne tiden av året, og lurer på hvilke symptomer de bør se etter.

Yvonne Kerlefsen, Flåttsenteret
Yvonne Kerlefsen ved Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer. Foto: Privat

– Det er kun omlag to prosent av alle flåttbitt som gir sykdom, og i de aller fleste tilfellene er sykdommen lett å behandle, sier Kerlefsen, og legger til at smitte fra flåttbitt stort sett ikke er farligere for barn enn for voksne.

– Ofte blir faktisk barn raskere friske fra flåttsmitte enn voksne.

Rødt utslett

Flått blir vanligvis ikke født med smitten i seg, den blir overført når den suger blod fra et vertsdyr.

– Skogflåtten er ikke kresen, den suger blod fra nesten hva som helst, typisk er mus og fugl, og de har ofte bakterier og virus i blodet sitt, som da spres videre i flåtten, sier Kerlefsen.

25-30 prosent av flått på Sørlandet inneholder borreliabakterier, men det finnes flere typer bakterier som gir ulike sykdomstegn.

– Den vanligste og mildeste formen for borreliosesmitte viser seg ved et utslett eller rødt merke rundt bittstedet tre til 30 dager etter flåttbittet. I slike tilfeller skal lege kontaktes, og den smittede behandles med antibiotika, opplyser Kerlefsen

Symptomer på alvorlig sykdom

Symptomene for de andre formene for borreliose kan dukke opp flere måneder etter et flåttbitt.
– Enkelte kan bli veldig syke, men risikoen for få å bli smittet er heldigvis liten. I fjor ble 438 personer i Norge registrert med såkalt disseminert borreliose, sier Yvonne Kerlefsen.

Symptomene på disseminert borreliose er typisk utstrålende smerter i rygg, armer eller ben, med eller uten lammelser og følelsesendringer i huden. Ansiktslammelse er også vanlig, spesielt hos barn. Hos barn ses også ofte mer diffuse symptomer som hodepine, nakkestivhet , lysskyhet og feber

– En del pasienter husker ikke at de har blitt bitt av en flått flere uker tidligere, og symptomene kan lett mistolkes, derfor hender at det blir noen turer til legen før de får riktig diagnose, sier Kerlefsen.

I tillegg til borreliasmitte er rundt én prosent av skogsflåtten bærere av TBE-virus. 70 prosent av de som smittes med viruset får ingen symptomer, mens de resterende 30 prosentene får influensalignende plager.

– Kun en tredjedel av disse utvikler etter hvert kraftige symptomer og får konstatert TBE-smitte. Dette er en alvorlig virussykdom som i verste fall kan gi hjernebetennelse. Men dette er svært sjelden i Norge, i fjor ble kun 16 personer smittet, sier Yvonne Kerlefsen.

Hun anbefaler å vaksinere seg mot TBE-viruset hvis du bor eller tilbringer store deler av sommeren i ved kysten i Sør-Norge eller i Sverige, og du erfaringsmessig ofte blir bitt av flått.

– Vaksinen gir god beskyttelse mot TBE. Noen vaksine mot borreliose har vi dessverre ikke foreløpig.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Sjekk for flått hver kveld

– Skift tøy etter turer i skog og mark og sjekk både deg selv og barna nøye. Flått kan være veldig små og vanskelig å oppdage. De biter seg typisk fast der huden er tynn, slik som rundt ankelen, bak kneet eller i skrittet. Hos barn sitter de ofte høyere på kroppen, ofte bak ørene eller i hodebunnen, fordi de er lavere og leker mer på bakken enn oss voksne, sier Kerlefsen.

Borreliabakterien ligger i tarmen til flåtten og det tar normalt mer enn 24 timer før bakteriene når ditt blod, så fjerner du flåtten innen det første døgnet, reduseres sjansen for borreliose betraktelig. Flåtten fjernes lettest med en vanlig pinsett, eller en egen flåttfjerner, men du kan også bruke fingerneglene. Og det spiller ingen rolle om du ikke får ut hele kroppen.

– Om det sitter igjen noen rester så øker ikke dette risikoen for smitte. Det viktigste er bare å fjerne flåtten så fort som mulig, sier Kerlefsen, og opplyser om at det ofte kan oppstå litt kløe etter at flåtten er fjernet.

Hos barn sitter de ofte høyere på kroppen, ofte bak ørene eller i hodebunnen, fordi de er lavere og leker mer på bakken enn oss voksne.Yvonne Kerlefsen, Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer

Utvikler seg i flere stadier

– En hunnflått legger 2-3000 egg, men kun noen få av disse går livssyklusen helt ut, sier Dag Hvidsten, som er overlege i mikrobiologi ved Nordlandssykehuset i Bodø og forsker på flått i Nord-Norge.

Dag Hvidsten, overlege i mikrobiologi ved Nordlandssykehuset.
Dag Hvidsten er overlege i mikrobiologi ved Nordlandssykehuset i Bodø, og forsker på flått i Nord-Norge. Foto: Ingunn Bendiksen

Først utvikler flåtten seg til bittesmå edderkopplignende larver, og etter å ha sugd blod fra et vertsdyr går larvene over til nymfestadiet.

– Det er disse vi oftest ser at fester seg på mennesker. Jeg vil anslå at så mye som åtti prosent av flåttbitt er flått i dette stadiet. Når nymfene har sugd på et vertsdyr, utvikler den seg til å bli en voksen flått, og hunnflåtten må igjen suge på et vertsdyr før den parrer seg og legger egg, forteller Hvidsten.

Overvintrer under løvet

Ifølge Hvidsten lever det flått langs hele norskekysten, fra Sørlandet og oppover mot Nordland.

– Den trives godt i sommerhalvåret, og det er kun da den suger blod og utvikler seg. Om vinteren ligger den i en slags dvale, sier overlegen. Han har selv hytte ved sjøen, men er ikke engstelig for flått.

– I fjor var vi ti personer på hytta, til sammen fikk vi sikkert seksti flåttbitt. Vi tar en flåttsjekk hver kveld, det blir en rutine, og vi passer på å være raske med å fjerne flått som har festet seg. Jeg har fortsatt til gode å oppleve at noen har blitt syke.

Slik beskytter du deg mot flåttbitt:

 • Bruk myggspray på klær og naken hud når du vandrer i skog og mark, spesielt rundt anklene.
 • Gå med lyse klær, da er det lettere å oppdage flåtten.
 • Velg stien fremfor buskas og kratt, flått hopper ikke, men griper tak i klærne dine hvis du kommer borti den.
 • Skift klær etter skogsturer.
 • Sjekk for flått hver kveld.

Oppsøk lege ved disse symptomene:

 • Rødt utslett rundt flåttbittet, som er større en fem centimeter.
 • Hos barn: rød kul på øreflippen, eller på toppen av øret.
 • Ansiktslammelser.
 • Utstrålende smerter i rygg, armer eller bein, med eller uten lammelser, og følelsesendringer i huden.
 • Influensalignende symptomer med hodepine, lysskyhet og muskelsmerter.
 • Hovne ledd, oppstår som oftest i et kne.
 • Følelsesendringer i huden i sammenheng med tidligere nevnte symptomer.

Les mer om flått: Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer og Folkehelseinstituttet.