Kategori:

Hårpleie

Tag:
Kategori:

Hårpleie

Tag:

Flass i hodebunnen – hva er det og hvordan blir du kvitt det?

Det er ikke vanskelig å kvitte seg med flass, men du bør vite at det faktisk er flass du har i hodebunnen før du begynner. I mange tilfeller er det nemlig snakk om tørr hodebunn, og da er det andre skyts som gjelder.

Kvinne med sunt hår smiler
Flass og tørr hodebunn kan ligne litt på hverandre, men må behandles forskjellig. Har du flass, trenger du antiflass-sjampo, mens du ved tørr hodebunn bare trenger en fuktighetsgivende sjampo. Foto: iStock

Selv om vi har en tendens til å kalle alle flak som drysser fra hodebunnen for flass, er det ikke alltid det det faktisk er.

Lise-Holm-Glad
Plusstid-ekspert Lise Holm-Glad

– Flass er avskalling av døde hudceller på grunn av en sopptype de fleste av oss har i hodebunnen, forklarer Lise Holm-Glad, Plusstids hårekspert og leder for Defines frisørteam.

Når forekomsten av soppen malassezia furfur (tidligere kalt pityrosporum ovale) øker, kan det dannes flass i hodebunnen. Kroppen produserer rett og slett mer av soppen og reagerer på den.

Noen er spesielt følsomme for denne soppen, og den kan dessuten blomstre opp ved stress, manglende søvn og lite overskudd. Sykdommer som psoriasis og seboreisk eksem kan også gi flass.

Hvordan ser flass ut?

Flass er altså noe som oppstår oppå hodebunnens tilstand, så du kan fortsatt oppleve både tørr og fet hodebunn samtidig.

Ved flass er flakene som løsner fra hodebunnen ofte større enn et knappenålshode.

– Det ser ut som gråhvite korn og har en litt spesiell lukt, i motsetning til tørr hodebunn, som vises ved et lett, hvitt dryss, forklarer Holm-Glad.

Har du flass og tørr hodebunn, ser du kanskje også større flak på skuldrene. I fet hodebunn blir ofte flakene sittende fast i hodebunnen eller håret.

RÅ fra Define

RÅ fra Define er en ny hårpleieserie med naturlige ingredienser, kjent fra skandinavisk natur.

Les mer

Bli medlem gratis

Som Plusstid-medlem får du eksklusivt innhold, rabatter og vareprøver fra våre partnere.

Les mer

Slik blir du kvitt problemet

Når du har fått flass, bør du behandle det ordentlig så fort som mulig. Da er sjansene størst for at det forsvinner og ikke kommer tilbake med det samme.

Bruk en antiflass-sjampo hver gang du vasker håret i cirka 14 dager, før du følger opp med samme sjampo en gang innimellom for å unngå at flassen kommer tilbake.

Antiflass-sjampoer fjerner hudfettet i hodebunnen, reduserer inflammasjon og kontrollerer forekomsten av gjærsoppen som bidrar til å utvikle flass.

– Ved mild flassing, kan du bruke en mild antiflass-sjampo. Ved moderat til kraftig flassing anbefales spesialsjampo, sier Holm-Glad.

Både legen din og de ansatte på apoteket kan hjelpe deg med å finne riktig spesialsjampo.

Ved spesielt alvorlige tilfeller, som gjerne også gir kløe i hodebunnen og rødhet, bør du kontakte en hudlege for å få en grundigere diagnose. Det kan nemlig være snakk om seborré eller psoriasis.

Gir hold til frisyren

Hårprodukter som får frisyren til å sitte.

Les mer

Hvis hodebunnen føles stram

Hvis du opplever at det drysser lette, hvite flak på skuldrene, kan det skyldes tørr hodebunn. Det kan også føre til at hodebunnen føles litt stram.

Tørr hodebunn kan oppstå når som helst på året, men blir ofte verre om vinteren og om sommeren. Om vinteren er det kombinasjonen av kulde ute og tørr, varm luft inne som tørker ut hodebunnen, mens om sommeren er det sola som er synderen.

– Det kan også forverres ved stress, manglende søvn eller ved bruk av sterke hårprodukter som sjampo og stylingprodukter, sier Holm-Glad.

Frisøren oppfordrer deg til å bytte til en ekstra mild sjampo med fuktighet i og massere hodebunnen for å få bukt med tørr hodebunn.

5 fakta om flass

  1. Skyldes at kroppen reagerer på soppen malassezia furfur, som finnes i hodebunnen hos de fleste.
  2. Flakene som faller på skuldrene er større når det er snakk om flass enn ved tørr hodebunn.
  3. Du kan få flass uansett om hodebunnen din er tørr, fet eller normal.
  4. Bruk en antiflass-sjampo hver gang du vasker håret i cirka 14 dager. Etter det bør du vedlikeholde med samme sjampo cirka én gang i uka.
  5. Hvis du har et veldig kraftig tilfelle, bør du kontakte lege eller apotek og finne en spesialsjampo.