Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Har babyen feber? Dette må du vite om feber hos små barn

Feber er aldri særlig gøy – og hos de minste er det spesielt noen ting vi bør passe på ekstra godt!

baby med feber
Lær deg hva du bør gjøre dersom babyen får feber, når du bør oppsøke lege og hvordan du best måler feber baby. Foto: iStock

Det er som regel ganske kjedelig å bli sengeliggende med feber, og som forelder blir vi ekstra bekymret babyen vår blir syk. For hva bør vi egentlig vite om babyer og feber – og hvorfor får vi egentlig feber i det hele tatt?

Plusstids helsesøster Tone Aanderaa forklarer at feber er kroppens reaksjon på en infeksjon i kroppen.

Tone Aanderaa
Helsesøster Tone Aanderaa. Foto: Gry Traaen

– Det er akkurat som om vi har soldater inni kroppen som har til oppgave å beskytte oss mot bakterier og virus. Når vi blir angrepet, vil soldatene begynne å kjempe for å få kroppen tilbake i frisk form igjen. Soldatene er de hvite blodlegemene, sier Aanderaa og legger til:

– Det er faktisk sånn at soldatene jobber bedre når kroppstemperaturen er litt høyere enn normalt. Derfor er feber en god ting når vi har en infeksjon, og det er ikke alltid vi skal redusere den med medisiner.

Det finnes flere måter å måle feber på og det kan være forvirrende hvilke metoder du skal bruke. Selv om du kan måle temperaturen både i munnhulen og under armene, er disse metodene mindre nøyaktige, ifølge Aanderaa.

– Det mest pålitelige målet å bruke på temperatur er i endetarmen. Derfor anbefaler jeg å måle temperatur rektalt, sier helsesøsteren.

Feber en god ting når vi har en infeksjon. Det er ikke alltid vi skal redusere den med medisiner.Helsesøster Tone Aanderaa

Syk baby? GODE RÅD TIL FORKJØLET BABY

Feber hos babyer og små barn

Kroppstemperaturen hos barn kan variere mye, men normal kroppstemperatur regnes fra 36 – 37,5°C. Når et barn har 38 grader C eller høyrere regnes det som feber, men ifølge barnelege Annette Resch hos DoktorBarnegod kan barn ha 39-40°C i temperatur og allikevel være i overraskende god form.

Barnelege Annette Resch
Barnelege Annette Resch. Foto: Privat

– Høy feber hos barn er ikke ensbetydende med alvorlig sykdom. Det er mye viktigere å vurdere barnets allmenntilstand enn den eksakte temperatur, sier Resch og forklarer:

Dersom barnet viser tegn til alvorlig sykdom: Slapp, mindre evne til å innta næring/drikke, tørre bleier, slapp, sløvere enn vanlig i kontakten, tørr på øyne og slimhinner, er dette mye mer alvorlige tegn på sykdom enn et barn som er ‘kokende’ varm og spretter rundt som en jojo.Barnelege Anette Resch

Barnelegen forklarer at temperaturreguleringen hos barn er mer ustabil og sårbar – og flere sykdommer vil ofte medføre høy feber hos barn, enn hos voksne.

– Barn er også mindre og noen infeksjoner er mer ‘omfattende’ og gir mer symptomer og høyere feber hos barn enn hos voksne. Mens andre sykdommer kan det være omvendt, der barn slipper ‘billigere’ unna, sier Resch.

Når skal lege kontaktes?

Jo yngre barnet er, desto større grunn er det til å oppsøke lege for vurdering. Ifølge barnelege Finn Greve-Isdahl ved Volvat er feber hos babyer under 3 måneder et uvanlig funn  – og lege bør kontaktes.

Barnelege Finn Greve-Isdahl
Barnelege Finn Greve-Isdahl. Foto: Volvat

– Det er normalt at små barn har feberepisoder. Det er en viktig del av infeksjonsforsvarets utvikling, men det er ikke normalt at barn under tre måneder har feber, understreker Greve-Isdahl.

Selv om barn lettere får høy feber enn voksne og kan ha forbausende god allmenntilstand til tross for høy feber, bør foreldre være klar over at feber noen gang er et tegn på sykdom som trenger behandling. 

– Hvis feberen stadig stiger, og/eller er konstant og ikke svinger, eller at barnet ikke responderer på noen medisiner bør det gå en eller flere varsellamper med tanke på mulig behandlingstrengende sykdom, sier Greve-Isdahl.
Han oppfordrer foreldre til å oppsøke lege når «foreldrefølelsen» sier at noe er galt eller i tilfeller når feberen ikke lar seg kontrollere.

Barnelegen mener en grei huskeregel er at foreldre bør fremvise barnet for lege når:

 • Barnet har feber som ikke har en naturlig årsak.
 • Barnet har stigende feber som ikke lar seg temme av febernedsettende medisiner.
 • Barnet har hatt utfordringer ved andre infeksjoner tidligere.
 • Barnet ditt har andre symptomer enn bare feber.

I likhet med Greve-Isdahl mener barnelege Resch at oreldre bør være spesielt oppmerksom når feber oppstår hos de minste.

– Helt fra babyen blir født er det ikke normalt for en baby å ha høyere kroppstemperatur enn normalt, og det kan potensielt innebære at barnet har en alvorlig infeksjon. Særlig nyfødte har også et mindre robust og mer umodent immunsystem, slik at relativt uskyldige infeksjoner kan bli svært alvorlige, opplyser Resch og legger til:

– Babyer har umodne reguleringssystemer for temperatur, så hos de minste nyfødte, premature og babyer som er underernært (ikke går skikkelig opp i vekt) eller har andre underliggende sykdommer, kan også reagere motsatt og få nedsatt kroppstemperatur, som tegn på at det er en infeksjon på gang.

Les også: DE VANLIGSTE BARNESYKDOMMENE

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Bør barn få febernedsettende?

Så hva bør du gjøre dersom barnet ditt får feber? Helsesøster Aandreaa forteller at feber kan være en god ting for å bekjempe infeksjonen i kroppen – så dersom barnets allmenntilstand er god, trenger du ikke nødvendigvis gi febernedsettende.

– Skulle feberen blir høy opp mot 39 til 40 grader og barnet blir slapt og ikke orker å ta til seg næring, kan det være greit å gi febernedsettende, sier Aanderaa.

Ellers anbefaler helsesøsteren at babyer og barn som får feber skal ta det med ro, og være hjemmet hvis barnet går i barnehagen.

Sørg for å passe på at barnet først og fremst får i seg nok væske. Barnet bør ligge på et svalt rom og være lettere påkledt med et teppe/lett dyne. Vær likevel obs på at barnet kan fryse også når det har feber, så tilpass påkledning etter kroppstemperatur.

Visste du? DETTE ER SMITTEKILDENE I HJEMMET

Stikkpiller er godt egnet til de minste

Barnelege Resch anbefaler foreldre til å holde øye med barnets allmenntilstand, hvor mye og ofte de spiser, og hvor våte eller tørre bleiene virker.

– Det er alvorlig om barnet blir veldig slapt, man ikke får den vanlige kontakten med babyen eller de får helt tørre bleier og slutter å spise. Det kan også være alvorlige tegn at barnet puster svært raskt, puster tungt, eller har kraftig hoste, eller meget høy puls, forklarer Resch.

Barnelegen mener du gjerne kan prøve å gi barnet litt Paracet og forklarer at stikkpiller er godt egnet for små babyer.

– Babyer under 6-12 uker skal man være spesielt oppmerksomme på. Fordi de er så små og har umodne temperaturreguleringssystemer og umodent immunforsvar, kan de bli ganske syke mye raskere enn større individer, sier Resch og legger til at babyer som får morsmelk er spesielt godt beskyttet, på grunn av alle immunstoffene som overføres til barnet via morsmelken.

Tommelfingerregler

 • Feber baby under 3 måneder er uvanlig – lege bør oppsøkes.
 • Sørg for tilstrekkelig væskeinntak
 • Barnet bør være lett påkledd og ha lite over seg.
 • Se til barnet minst to ganger den første natten med feber. Observer og vurder om barnet sover rolig, om pusten er tung, om det finnes petekkier (punktformede blødninger (2-3 mm) i hud og slimhinner), og om barnet er lett å vekke.
 • Nedsatt allmenntilstand innebærer ofte slapphet, sløvhet, mindre av de vanlige bevegelse og aktivitet, som god blikkontakt, bevegelser og nedsatt mengde reaksjon på ytre stimuli. Om barnet spiser dårligere, dier kortere og mindre enn vanlig, kan det være sykt.
 • Dersom barnet eller babyen er svært blekt, cyanotisk (blålig i huden), grå eller marmorert i huden, har overflatisk og variable rask eller stønnene eller overflatisk pust, rask puls, viser endret kontakt og nedsatt interesse og reaksjon for omgivelsene kan dette tyde på alvorlig nedsatt allmenntilstand.
 • Slapt og stille barn, nedsatt sugelyst, takypné (rask pust), dyspné (besværet pust/stønnene pust), irritabilitet, forandret hudfarge (blekhet, cyanose, marmorering) og brekninger er alvorlige tegn på sykdom.
 • Ta kontakt med lege igjen ved dårligere allmenntilstand eller symptomforverring.
 • Foreldre bør være spesielt oppmerksom på petekkier, nakkestivhet, sløvhet, nedsatt kontaktevne, irritabilitet, blekhet, oppkast, tung pust, smerter, redusert væskeinntak, tørre bleier eller fortsatt feber etter tre til fire døgn.

Kilde: Barnelege Annette Resch og Legevakthåndboken