Kategori:

Helse

Tag:
ull
Kategori:

Helse

Tag:
ull

Fakta om ull

Vi har sagt det før, og sier det igjen: Ull er gull! Her er 4 grunner til at små og store bør bruke ull, særlig nå som gradestokken kryper nedover.

mor kysser en baby som har på seg ull
Foto: iStock

Fakta 1. Ull holder temperaturen jevn

Ull holder på varmen selv om den blir fuktig, noe som er bra for små barn som er i høy aktivitet og som derfor svetter en del. Varmen oppbevares i luftlommer i ullfibrene, slik at våt ull ikke fryser når det er kuldegrader, og en jevn kroppstemperatur opprettholdes uansett hvilket aktivitetsnivå barnet har.

Les også: HVORDAN KLE BARNA VINTERSTID

Fakta 2. Ull beskytter mot ild

Ull har en naturlig beskyttelse mot flammer takket være det høye innholdet av nitrogen (16%) og naturlig fuktighet (30%). Det er godt å vite når vi koser oss ved et bål når vi er ute på tur.

Fakta 3. Ull som ikke klør

Takket være teknologiske fremskritt finnes det nå ulltyper som ikke klør. Et eksempel er merinoull, som er mye brukt i undertøy og barnetøy. Merinoull har lange ullfibre som oftest er tatt fra hals og brystpartiet som er det mykeste på sauen, og som ikke irriterer huden.

Fakta 4. Ullklær er enkle å holde rene

For aktive barn er det praktisk at ull er smussavstøtende. Siden mange plagg i dag er superwash-behandlet, kan de maskinvaskes på ullprogram de gangene det likevel er nødvendig å gi tøyet en omgang med såpe og vann.

Ullprogram på vaskemaskinen skal faktisk være bedre for bevaringen av ullen enn håndvask, da temperaturen er regulert og stabil, og vaskeprosessen ikke forårsaker slitasje eller feilhåndtering av ullen.

Les også: SÅNN VASKER DU ULLTØY RIKTIG

Lag-på-lag-prinsippet

For å unngå å fryse, kle deg slik:

Lag 1: Ullundertøy.

Lag 2: Mellomlag av ull eller fleece.

Lag 3: Ytterplagg som er vann- og vindtett.

Flere lag med tøy gir luft mellom plaggene, og fungerer som en fin isolasjon. Dersom det blir for varmt, er det bare å ta av det ytterste plagget.

Varm på hendene: STRIKKEOPPSKRIFT PÅ SØTE BARNEVOTTER