Fakta om ull

mor kysser en baby som har på seg ull
Foto: iStock

Vi har sagt det før, og sier det igjen: Ull er gull! Her er 4 grunner til at små og store bør bruke ull, særlig nå som gradestokken kryper nedover.

Fakta 1. Ull holder temperaturen jevn

Ull holder på varmen selv om den blir fuktig, noe som er bra for små barn som er i høy aktivitet og som derfor svetter en del. Varmen oppbevares i luftlommer i ullfibrene, slik at våt ull ikke fryser når det er kuldegrader, og en jevn kroppstemperatur opprettholdes uansett hvilket aktivitetsnivå barnet har.

Les også: HVORDAN KLE BARNA VINTERSTID

Fakta 2. Ull beskytter mot ild

Ull har en naturlig beskyttelse mot flammer takket være det høye innholdet av nitrogen (16%) og naturlig fuktighet (30%). Det er godt å vite når vi koser oss ved et bål når vi er ute på tur.

Fakta 3. Ull som ikke klør

Takket være teknologiske fremskritt finnes det nå ulltyper som ikke klør. Et eksempel er merinoull, som er mye brukt i undertøy og barnetøy. Merinoull har lange ullfibre som oftest er tatt fra hals og brystpartiet som er det mykeste på sauen, og som ikke irriterer huden.

Fakta 4. Ullklær er enkle å holde rene

For aktive barn er det praktisk at ull er smussavstøtende. Siden mange plagg i dag er superwash-behandlet, kan de maskinvaskes på ullprogram de gangene det likevel er nødvendig å gi tøyet en omgang med såpe og vann.

Ullprogram på vaskemaskinen skal faktisk være bedre for bevaringen av ullen enn håndvask, da temperaturen er regulert og stabil, og vaskeprosessen ikke forårsaker slitasje eller feilhåndtering av ullen.

Les også: SÅNN VASKER DU ULLTØY RIKTIG

Lag-på-lag-prinsippet

For å unngå å fryse, kle deg slik:

Lag 1: Ullundertøy.

Lag 2: Mellomlag av ull eller fleece.

Lag 3: Ytterplagg som er vann- og vindtett.

Flere lag med tøy gir luft mellom plaggene, og fungerer som en fin isolasjon. Dersom det blir for varmt, er det bare å ta av det ytterste plagget.

Varm på hendene: STRIKKEOPPSKRIFT PÅ SØTE BARNEVOTTER

Favoritter i ull

Randi Nestaker, som står bak livsstilsbloggen ladybirdsnest, valgt ut sine favoritter fra Pierre Robert.

Uansett om du trenger nye plagg eller ei, så ble vi inspirert av de lekre bildene Randi tok av sine ull-favoritter.

For ull holder deg ikke bare god og varm, både store og små kan se ganske så smashing ut selv når dere tasler rundt i ullundertøy (og hvem liker vel ikke å gjøre det, rett som det er?)

Her er ladybirdsnest sine favoritter

 • Genser i merinoull i lyserosa 6-10år

  Klør ikke

  Lyserosa genser i merinoull fra Pierre Robert. En langermet, tynn ullgenser i 100 % myk og kløfri merinoull. Genseren har ekstra lang rygg, og sitter godt uansett aktivitetsnivå. Passer til barn i alder 1,5 til 6 år.

 • Varm helt innerst

  Formsydd og spileløs trenings-BH i merinoull og teknisk materiale, med god fukttransport og medium hold. Paddingen har perforerte luftehull som sørger for temperaturregulering. Passer til lav og middels aktivitet i litt kaldere temperaturer, når du skal være ute over lengre tid, eller når temperaturen er skiftende.

 • Milo-parfymefri

  Vask av ull

  Milo parfymefri er helt fri for parfyme og fargestoffer, og er spesielt utviklet for sensitiv hud. Naturfibre som ull og silke har spesielle egenskaper som gjør at de trenger ekstra pleie for å beholde disse over tid. Milo er spesialutviklet for å ta vare på ull, silke og andre delikate tekstiler.

Få praktiske og jordnære råd om helse og velvære - rett i innboksen din!