Kategori:

Ernæring

Kategori:

Ernæring

Turistdiaré: Ikke la «reisemage» ødelegge familieferien

Turistdiaré er veldig vanlig og kan raskt ødelegge ferieidyllen. Spesielt de minste bør unngå å bli smittet – les hvorfor og se hva du kan gjøre selv for å forebygge mageproblemene.

Se hvordan du kan unngå turistdiare.
Turistdiare krever sjelden legebehandling eller sykehusinnleggelse og går gjerne over etter tre til fem dager. Men turistdiaré kan være veldig smittsomt. Foto: iStock

Turistdiare er veldig vanlig – og de aller fleste av oss har opplevd å få ødelagt ferien på grunn av magetrøbbel eller såkalt feriemage. Turistdiare er en akutt diaresykdom som skyldes smitte fra forurenset mat og drikke.

– Du kan få diare og blir dårlig av både bakterier, virus og parasitter samt gifter i maten. Disse organismene og giftene får du i deg ved å spise fordervet eller forurenset mat, sier legevaktoverlege Espen Storheier ved Fredrikstad og Hvaler legevakt. 

Espen Storheier
Legevaktoverlege Espen Storheier. Foto: Privat

Ifølge Storheier er det mange ulike typer bakterier, virus og parasitter som kan gi både diare og oppkast. Men du kan også bli løs i magen på utenlandsreise uten å være smittet av sykdom eller fått i deg toksiner.

– Dette er som regel når man kommer til varmere deler av kloden der matkulturen er annerledes. Mange reagere da med litt løs mage som regulerer seg etter noen dager uten sykdomsfølelse, forklarer legevaktoverlegen.

Hvordan unngå matforgiftning

Infeksjonslege og zoolog Gunnar Hasle.
Infeksjonslege og zoolog Gunnar Hasle. Foto: Aase Magnhild Sørbø

Det er utrolig kjedelig å få ferien spolert enten det er du eller andre i familien som rammes. Heldigvis kan du redusere risikoen for å bli smittet ved å være nøye med hygienen, mener infeksjonslege og zoolog Gunnar Hasle som til daglig driver Reiseklinikken.

– Det viktigste du kan gjøre er å vaske hendene dine nøye og ofte med såpe og vann eller bruke alkoholbasert hånd-desinfeksjon. Jeg anbefaler også alle å spytte ut mat som de synes smaker vondt. De aller fleste som blir syke mener å vite hvilket måltid de ble dårlige av, sier Hasle.

Han får støtte av Storeheier.

– Det er også viktig å tenke på at småfugler kan være bærere av patogene tarmbakterier som kan smitte oss mennesker. Så vask hendene ofte og ikke la fugler eller dyr spise av hendene dine uten at du vasker deg direkte etterpå, råder Storeheier og legger til:

– Når det gjelder matvarer så bør man ikke drikke infisert vann, og undersøke om det er sikkert å drikke vannet rett fra springen. Mange restauranter tar vann fra springen og legger til is, det kan derfor være infisert vann. Vil man være helt sikker, må man kjøpe vann på flasker som er uåpnet, også på restaurant.

Se hvilke matvarer du bør unngå nederst i saken!

Smittsom turistdiaré

Turistdiaré går som regel over i løpet av 3-5 dager – og krever sjelden legebehandling eller sykehusinnleggelse. Men dersom du, partneren eller noen av barna er rammet, bør resten av familien være på vakt.

– Turistdiaré kan være svært smittsomt, det avhenger av hvilke mikrober du er smittet av. Virusdiaré er for eksempel ekstremt smittsomt, mens bakteriell diaré, som er vanligste årsaken til turistdiaré, ikke er like smittsomt, forklarer infeksjonslegen.

Hasle anbefaler å være ekstra påpasselig med renhold og desinfeksjon dersom en i reisefølget er blitt dårlig.

– Du kan forebygge at resten av familien blir smittet ved å være nøye med håndhygienen i forbindelse med toalettbesøk. Dersom det er mulig bør den som er syk bruke et eget toalett, hvis ikke kan det være lurt å ha et desinfeksjonsmiddel stående på badet, slik at du kan desinfisere toalettet etter bruk.

Til varmere strøk: 10 tips til en vellykket sydenferie med barn

Erstatt væsketap

Når du reiser på ferie er det viktigste å sørge for god håndhygiene, samt tenke på hva og hvor du spiser. Men dersom uhellet er ute er det veldig viktig å fortsette med gode hygienerutiner og spise mat som du er trygg på at ikke er infisert.

– Drikk mer enn vanlig. Ikke drikk sportsdrikker som er hypertone (inneholder for mye sukker), men drikk vann og saft, eller spesialløsninger som fås kjøpt på apoteket, anbefaler Storeheier.

Han tipser om at du kan lage din egen løsning som kan drikkes av voksne ved tegn på dehydrering:

– Den består av en liter appelsinjuice, en most banan, ½ ts salt og 3 ss sukker. Smaker ikke godt, men hjelper.

Behandling for barn

Når det gjelder barn kan de bli sykere av turistdiaré enn friske voksne. Barn er mer følsomme for væsketap og saltbalanseforstyrrelser som følge av diaré.

– Barn bør være vaksinert og ha fulgt vaksinasjonsprogrammet før reise til subtropiske og tropiske strøk. Foreldre må tilse at barna ikke dytter gjenstander i munnen, men at de vasker hendene ofte og er nøye med væsketilførsel. Det gjelder ikke bare vann, men også væske med sukker og salter, for eksempel juicedrikker, forklarer legevaktoverlegen.

Ut på tur: Alt du må vite om å reise med spedbarn

I likhet med Storeheier, understreker Hasle viktigheten av å praktisere god mat-, vann- og håndhygiene hos de minste.

– Barn skal ikke ha stoppende midler, væsketapet skal erstattes med sukker-salt-løsning (oral rehydration solution, ORS). Cola regnes ikke lenger som en god rehydreringsvæske. Morsmelk er den beste ORS, og den beste måten å forebygge akutt diaré på, opplyser Hasle.

Medisiner som stopper diaré skal ikke gis til barn under 12 år eller ved feber, da de vil hindre kroppen å bli kvitt eventuelle bakterier eller parasitter. Slike medikamenter skal kun brukes ved tog- og flyreiser der man absolutt ikke kan komme på toalettet.

Gode råd: Slik får dere en god flytur med barn

Oppsøk lege

Dersom mageplagene ikke går over i løpet av tre til fem dager, bør lege oppsøkes for å sjekke at det ikke dreier seg om andre, alvorligere sykdommer.

– Hvis du blir uttørket, får blod i avføringen eller i oppkastet, eller har redusert allmentilstand, må du oppsøke lege. Også ved feber bør legebesøk vurderes, enkelte får feber av vanlig turistdiaré, påpeker Storeheier.

Ettersom barn oftere blir sykere og kan bli alvorlig syke – også av en uskyldig turistdiaré, råder Storeheier foreldre til å vente med enkelte reisemål.

– Jeg gir ofte et råd til mine pasienter som er mer en tommelfingerregel enn vitenskap. Du bør ikke reise utenfor Nord-Europa, USA og Canada før barnet er tre år, og ikke til tropiske eller subtropiske land før barnet er over seks til syv-års alder.

Mat du bør passe på

  • All farsemat, dvs. oppmalt kjøtt som hamburger, kjøttkaker og kjøtt fra fjørfe må være godt gjennomstekt eller gjennomkokt. Du bør derfor ikke spise hamburgere som er lyserosa i midten, da dette kan være tegn på at de ikke er skikkelig gjennomstekt.
  • Pass på at grønnsaker og salater er godt vasket eller til og med kokt, spesielt i land med dårlig hygiene.
  • Majones, melk, krem og iskrem bør unngås om man er usikker på hygiene ved tillaging.
  • Melk og melkeprodukter bør være pasteurisert for å være sikker.
  • En god regel er å skrelle frukt før man spiser disse, også epler og pærer.
  • Egg bør alltid varmebehandles godt, dvs. være stekt eller kokt uten rennende plomme.
  • Ved å følge disse forholdsreglene vil man ikke bare beskytte seg mot turistdiaré, men også mot mer skumle bakterier som kan gi alvorlig diaré og sykdom.

Kilde: Legevaktoverlege Espen Storeheier ved Fredrikstad og Hvaler legevakt.

Dekker ditt daglige behov

Dekk ditt daglige Omega-3 behov, med Möller's Den Originale Omega-3 kapsler.

Les mer