Hvordan gi barn tran: 7 lure og velprøvde tips

Foto: iStock

Det er viktig å begynne med tran tidlig. Her er tipsene for hvordan du best gir tran til de minste barna.


Dele

Spesielt i de første årene av et barns liv er det viktig at kropp og hjerne får de rette næringsstoffene for at helsen og videre utviklingen blir bra. Å gi barna tran, som inneholder en naturlig kombinasjon av de viktige næringsstoffene omega-3 og vitamin D, A og E, vil derfor være lurt. Norske helsemyndigheter-anbefaler å gi spedbarn tilskudd av vitamin D allerede fra fire ukers alderen.

LES OGSÅ: Omega-3-fettsyrer i fisk: Så mye bør du spise

7 tips for å gi barnet ditt tran:

 1. Start tidlig. Barn trenger tid til å venne seg til konsistens og smak, så jo tidligere du begynner å gi tran, desto tidligere kan de venne seg til smaken og konsistensen.
 2. Ikke bruk en kald skje: La lunkent vann renne på skjeen før du heller på tran, eller bruk en plastskje. En skje som er for kald kan være uvant for et spedbarn, da de er vant til romtemperert mat.
 3. Bruk plastsprøyte: I fire ukersalderen trenger spedbarn kun noen dråper tran. I den alderen har de ikke vent seg til å svelge store mengder. Øk mengden etterhvert.
 4. Bland tran i maten: Når barnet begynner med fast føde kan det være lurt å tilsette tran i maten.
 5. Hindre søl: Tranflekker kan være vanskelige å få bort. Et gammelt råd er å gi tran før badetid eller før klesbytte. For eldre barn vil det lønne seg å bruke smekke. Har du fått tran på klærne? Slik fjerner du flekkene. (LENKE INN HER)
 6. Belønning; Gi barnet en belønning i form av frukt eller annet snadder.
 7. Husk at du er et forbilde:  Ser de at du tar tran, øker sjansen for at barnet ditt vil synes at det er en god idé.

Kilder: Möller’s

Følg Plusstid på Facebook for flere tips og råd.

 • Møller`s Tran Sitron

  Tran med smak av sitron

  Møllers Tran med sitronsmak er en naturlig del av et sunt kosthold med sin unike kombinasjon av naturlig Omega-3 fra fisk og vitaminene A, D og E.

 • Møllers Tran Naturell

  Tran naturell

  Møllers Tran er en naturlig del av et sunt kosthold med sin unike kombinasjon av naturlig Omega-3 fra fisk og vitaminene A, D og E. Et fast innslag på norske frokostbord siden 1854!

 • Møller's Tran Fruktsmak, 250 ml

  Tran med smak av frukt

  Møllers Tran Fruktsmak blir fort en favoritt hos barna med sin milde smak av tutti frutti (naturlig aroma). Tranen inneholder de samme næringsstoffene som vanlig Møllers Tran, Omega-3 og vitaminene A, D og E.

Få praktiske og jordnære råd om helse og velvære - rett i innboksen din!