Skribent:
Kategori:

Helse

Tag:
Skribent:
Kategori:

Helse

Tag:

Førstehjelp for barn

Det finnes enkle grep du kan selv gjøre før legen må kontaktes. Barnekirurg ved Ullevål Sykehus, Pål Aksel Næss, forklarer hva slags førstehjelp du selv kan gi til barn med skade.

baby med skade som får førstehjelp
Det er morsomt å leke lege hjemme. Dette er hva du kan gjøre når barnet ditt faktisk trenger førstehjelp. Foto: Istock

En skade kan fort oppstå hos barn, et skrubbsår her, en kul i hodet der. Men det kan også oppstå farligere situasjoner der kjemikalier er innblandet. Det er greit å vite hva du selv kan gi av førstehjelp, men også når bør lege bør kontaktes.

– En generell regel er at om du i tvil, bør du kontakte legen, sier barnekirurg Pål Aksel Næss, som jobber ved Ullevål Sykehus.

Vanlige skader, førstehjelp og når lege bør kontaktes:

Skrubbsår

Førstehjelp: Rengjøre helst skrubbsåret med rennende vann. Er det kommet skitt i såret, bør du i tillegg bruke grønnsåpe eller en annen mild såpe. En myk neglebørste kan også være fin å rengjøre med. Blir det liggende små biter i såret, er faren for infeksjon større. Avslutt gjerne med pyrisept, som virker desinfiserende, men dette er ingen nødvendighet. Såret dekkes deretter til med plaster eller kompress.

Kontakt lege hvis: Såret spriker og man kan se dypt ned i det. Da bør det antagelig sys av en lege.

Brannskader og brannsår

Førstehjelp: Bør i hovedsak behandles ved at området kjøles ned, fortrinnsvis med rennende kaldt vann, helst i 30 minutter. Iskaldt vann er vanskelig å holde ut så lenge med, men en vanntemperatur på 20 grader er tilstrekkelig. Har du ikke tilgang på rennende vann, men vann i for eksempel en bøtte, er det viktig å å holde kroppsdelen man har brent seg på i bevegelse i vannet, da er avkjølingen mer effektiv.

Kontakt lege hvis: Blemmer oppstår. Dette er et tegn på andregradsforbrenning.

Inntak av kjemikalier

Førstehjelp: Kartlegg hvilke kjemikalier det har blitt drukket av og les flaske-etiketten.

Giftinformasjonen kan ringes om du er i tvil: 22 59 13 00.

NB! Ikke fremkall brekninger. Kjemikaliene kan virke etsende eller skade spiserøret på annen måte, om det kommer opp igjen.

Kontakt lege når: Flaske-etiketten tilråder det.

Kjemikaliesprut i øyet

Førstehjelp: Skyll med vann, og les flaske-etiketten.

Kontakt lege når: Flaske-etiketten tilråder det.

 

Tommelfingerregler

  • Hvis du er i tvil, kontakt lege.
  • Vask enkle skrubbsår med mild grønnsåpe eller mild såpe og vann.
  • Avkjøl brannsår med en gang.
  • Kjemikalier:  Ring Giftinformasjonen. Kartlegge hvilke kjemikalier barnet har drukket eller fått i øyet. Les etiketten. Skyll øyet umiddelbart. Ikke fremkall brekninger.

Følg oss gjerne på Facebook for flere helsesaker om barn.