Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Ekspertråd om søvn

En mamma lurer på hva hun kan gjøre med datteren på syv måneder som plutselig har problemer med å sovne. Plusstid-ekspert Tone Aanderaa gir råd.

Det kan være kos å ta en liten høneblund sammen. Foto: iStock

En mor med en barn på syv måneder vil ber om råd fordi datteren har begynt å bli mer urolig om kvelden og natten

– Jeg har en datter på syv måneder som plutselig har begynt å rote på kvelden, og noen ganger natten. Hun har alltid sovet i egen seng, og sovnet uten pupp eller byssing fra hun var tre måneder. Hun spiser grøt morgen og kveld. Hun har ikke fått noen tenner enda, men kjenner heller ingen symptomer på det. Har prøvd både kald bitering og dentanox uten hell.

Råd om søvn fra helsesøster

– Det kan være svært overraskende for foreldre når barnet plutselig endrer atferd i en godt innkjørt døgnrytme og mange forstår ikke hva som skjer.

Det skjer mye i alderen 7-9 mnd. Barnet tar inn mye inntrykk gjennom dagen hvor som regel de bearbeides på natten når det er lite stimuli. Det kan gi dem en urolig nattesøvn.

I tillegg er dette en alder hvor det er vanlig at tennene er på vei, og det kan gi kløe og uro, spesielt før man kjenner dem selv, og flere i denne alderen kan også kjenne på en økt matlyst nettopp fordi de vokser.

Jeg tenker derfor ut fra det du beskriver at det er viktig å hjelpe henne med å bearbeide inntrykk, lindre tannkløe så mye dere kan og sikre at hun får nok og næringsrik mat. Jeg anbefaler å fettberike grøten, se under. Litt middag og litt smoothie i løpet av dagen.

Mat og søvn

– En viktig forutsetning for god søvn er et stabilt blodsukker. Mange barn kan være urolige på natten nettopp fordi de har et ustabilt blodsukker.

Et stabilt blodsukker får vi når vi får en balansert og god sammensetning av proteiner, fett og karbohydrater. Et balansert måltid kan være litt rent kjøtt eller ren fisk, rikelig med grønnsaker og fettrike kilder som avocado, olivenolje, eggeplomme eller kokosfett.

Hva slags mat kan tilsvare morsmelken for å gjøre overgangen best mulig?

 • Litt avocado
 • Liten mengde kokt kjøtt
 • Gulrot
 • Potet
 • Olivenolje
 • Litt most banan

Bruk dette som utgangspunkt for å lage mat. Hvis du er vant med å lage grøt og barnet ditt er glad i det, kan du lage grøt og tilsette mer fett så barnet blir mett over lengre tid. Du kan for eksempel tilsette 1 ss olivenolje, kokosfett eller avocado.

Forslag til mat som gir god søvn

 • Hjemmelaget smoothie med avocado, bær, kokosmelk, litt banan.
 • Grønnsaker med kjøtt, fisk, egg
 • Havregrynsgrøt eller grøt for barn på 8 mnd som er beriket med naturlig fett som avocado eller kokosfett.

Tenner og søvn

– Prøv en bitering, gjerne kald fra kjøleskapet, og bruk en ring det er litt motstand i, gummi fungerer bra.  Det kan lindre kløen. Gni gjerne på barnets gommer med din finger. Dette kan roe barnet ned.

Det beste er å unngå medikamenter, men er barnet veldig urolig, kan du gi  paracetamol mot smertene. Det finnes også lokalbedøvende midler på apoteket, men det har ofte liten effekt fordi det du smører på gommene hans blir fort borte i spyttproduksjonen og blir svelget ned der hvor det ikke gjør noe nytte.

Oppførsel – bør vi bli på soverommet?

– Hun har tidligere kunne furtet litt på kveldene, vi har latt henne klage i ca 3-4 minutter i gangen før vi har gått inn å roet henne, som regel aldri ved å løfte henne ut av sengen.  Dette har vi måttet gjort maks 3-4 ganger, men som regel ikke mer enn to. Noen ganger nå starter hun å gråte i det vi går inn på soverommet. Kan ikke tenke meg at hun har noen dårlige assosiasjoner til rommet.

– Bruk gjerne litt tid på rommet hennes før hun skal legge seg så hun ser hva som er der. Snakk om tingene hennes, forklar at nå er det snart leggetid og at hun skal få kose seg i sengen. Hun skjønner nok at nå er det sovetid og det kan forbindes med noe negativt i denne perioden hun er i. Det er fint om dere gjør det så trygt og godt som mulig for henne.

– Andre ganger ligger hun fornøyd i sengen og koser med bamsen sin når vi synger nattasangen, før vi har rukket å kommet til døren på vei ut skriker hun kjempe mye. Lar vi henne holde på litt hikser hun seg opp i løpet av bare to minutter.

– Hun synes nok det er vanskelig å falle i søvn, og trenger dere i nærheten.

– De siste kveldene har vi tatt henne opp for å prøve å roe henne siden vi ikke har klart det når hun ligger i sengen. Men hun kan fortsette å skrike og hikste selv om vi bærer henne. Noen ganger hjelper det å gå ut av soverommet. Hun kan også sprelle og makke når vi holder på henne.

– Kan dere prøve å legge dere på en madrass eller en seng på rommet hennes i en periode? Da kan det blir tryggere for henne å falle til ro.

Vi foreldre har lett for å gi barna våre for mye service på natten. Vi vil jo bare det beste, men det kan ofte føre til at barnet blir sjefen i huset.

Barnet trenger nærhet og trygghet og det er det viktig at vi gir dem, men de trenger også tydelige grenser, og vi ser mer hva de har behov for enn de gjør selv. Derfor må vi hjelpe dem med å finne søvnen selv.

Gradvis nedtrapping av service kan være:

 1. Ligge på madrass, holde en hånd på barnet og snakke rolig til det.
 2. Etter hvert som barnet innfinner seg med situasjonen og blir roligere, trekke ut din hånd
 3. Flytte madrassen lengre unna barnets seng
 4. Flytte madrassen ut av barnets rom
 5. Flytte tilbake i din seng på ditt rom

Det kan være en tålmodighetsprøve i starten, men er du konsekvent er det lettere å komme i mål. Det er fint å være to stykker når du gjør dette, da det krever mye energi i starten.

– Når hun er kjempesliten, kan jeg legge meg i sengen, og amme henne i søvn. Noen ganger sovner hun for natten, andre ganger sover hun fem minutt, så er det på’an igjen.

– Jeg forstår godt at det ender sånn når dere begge er utslitt. Prøv likevel å hjelpe henne til å være i sengen, skulle det ende med at hun kommer over til deg, er det greit, også prøver du igjen neste natt.

Tips til gode søvnrutiner:

1.     Unngå at barnet blir overtrett. Legg hennes før hun tipper over. Følg med på hennes signaler på tretthet og prøv å kom henne i forkjøpet

2.     La barnet finne søvnen selv: Fint hvis hun klarer å sovne i egen seng på egenhånd. Her kan det hende det trengs trening, men vær tålmodig, gjør det trygt i sengen, vær hos henne litt i starten

3.     Finn en rytme, et rituale for sengetid på kvelden, det har du kanskje, men faste rutiner er viktig, det gir trygghet

4.     Gi minst mulig stimuli hvis hun våkner om natten

Spørsmål fra leser:

Hei Tone,

Jeg håper du kan hjelpe meg.

Min 5 måneder gutt var vant å sove godt: han pleide å begynne å sove på bryst på kvelden og kunne sove opp til kl1. Etterpå ville han vokse opp hver tre time for amming men kunne gå tilbake til å døve i sengen hans.

I januar byttet vi til sprinkelsenga og problemer begynte.

Han kan komme til å sove på kvelden i senga hans men han vokser opp hver time, halv time og gråter. Vi må ta ham opp og venter for ham å komme til å sove i armene våre før å legge ham igjen og kanskje gjøre det 5-6 ganger før han virkelig kan sove.

Jeg ble så sliten at mange ganger bare tok ham i senga med oss.

Jeg må si at på dagen sover han alltid i barnevogn. Alle har anbefalt å legge ham ute i balkong for å sove og så har jeg gjort. Og det er ikke mulig nå for ham å sove i senga sin på dagen.

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Noen som du kan anbefale? Er det riktig å sove i barnevogn på dagen? Hvordan kan jeg hjelpe ham å sove i senga hans?

 

Tusen takk på forhånd

Svar fra Tone:

Jeg forstår godt at du er sliten av dette, når det går over så lang tid. Du skal likevel vite at dette er veldig vanlig i 5-6 mnd alderen. Det kan komme av at barnet har behov for mer mat på dagtid, ettersom det i denne alderen ofte trenger mer enn bare morsmelk. Det kan være noe av årsaken til at han våkner hyppigere. Samtidig kan det også handle om overgangen som du beskriver fra å ha sovnet på brystet og kjenne nærheten til å legge seg i en egen seng. Vaner som de har hatt en lang stund kan ta tid å endre, men det går ofte bra med litt tålmodighet.

 

 1. Mat: Det kan være lurt å tilby han litt mer mat på dagtid hvis han viser tegn til sult. Første steg er å tilby litt hyppigere melkemåltider hvis han får morsmelk. Da vil du øke din melkeproduksjon og noen ganger er det kun dette som skal til. HVis han kun får morsmelkserstatning anbefaler jeg heller å starte med fast føde i tillegg fremfor å øke melkemengden. Jeg anbefaler melk som første del av måltidet også finmost grønnsaker etterpå. Hvis han ikke har startet med fast føde enda, er det viktig at du tar det veldig i sakte tempo med 1 til 2 t skjeer av gangen for å se hvordan det går med fordøyelsen. Start gjerne med fast føde på formiddagen, så tarmene hans får tid på å venne seg til det og fordøye maten.

 

 1. Overgangen: fra et bryst hvor det er trygt, godt og varmt til en seng kan være vanskelig for dem i starten. For å hjelpe dem i dette kan du gjøre sprinkelsengen trygg og innbydende. Ha det mørkt og kjølig på rommet, bruk gjerne en varmeflaske i sengen så den er god og varm og lag det trangt, gjerne med et teppe som er rullet som en pølse, så han omsluttes av det. Bruk tid til amming og kos ute i stuen og gå inn på soverommet med han og legg han ned i sengen. I starten er det fint om du kan ligge inntil sengen og gjerne holde en hånd over han, så han kjenner at du er der. Dette kan være en tålmodighetsprøve hvis han gråter, men bruk tid og fortell at du er der. Jeg gir deg disse rådene fordi jeg tolker det dithen at du ønsker at han bruker sin seng. Hvis du ønsker, er det selvfølgelig ingeting i veien for at han kan ligge inntil deg i din seng til du sovner, men da er det viktig at du sikrer han så han ikke faller ut. Det er ikke noe fasit på om barnet i denne alderen skal ligge i egen seng eller sove sammen med foreldrene, men man må selv kjenne på hva en ønsker av rutiner.

 

Du spør om hvordan han skal sove på dagen. Det er riktig at mange anbefaler å legge barnet ute i frisk luft i vogn på dagtid, og det er fint da du også kan trille en tur når han skal sove. Som sagt har barnet lett for å finne seg tilrette i vaner som det innimellom kan være vanskelig å bryte. Hvis du ønsker at han også skal kunne sove inne i sengen på dagtid, kan du enten ta med overstellet til vognen inn og ev sette det i sengen og lukke opp vinduet på gløtt så det blir kjølig, eller du kan lage sengen hans trang og gjerne bruke underlaget som er i vognen, så det blir likere det han er vant til. Det er ikke noe rett eller galt med om han skal sove ute eller inne på dagtid. Prøv deg frem her.

 

Jeg håper rådene kan hjelpe deg på vei og ønsker deg lykke til.

 

Smil fra Tone