Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Drikker barna nok vann? Slik vet du om barnet ditt drikker for lite

Vann er det sunneste du kan drikke. Men hvordan vet du egentlig om barnet ditt har drukket nok? Her er tegnene du bør se etter.

Drikker barna nok vann
Vann er både lett tilgjengelig og noe av det sunneste du kan drikke. Men drikker barna nok vann? Det finner du enkelt ut av. Foto: iStock

Allerede fra barna er små forsøker vi å lære dem at vann er den beste tørstedrikken, og at saft og brus skal drikkes i moderate mengder. Men hvordan kan vi som foreldre egentlig vite om barna drikker nok vann?

Ifølge Helsedirektoratet er vann avgjørende for å opprettholde normale kroppsfunksjoner. Behovet for vann varierer mye mellom personer og fra dag til dag, og avhenger av blant annet aktivitetsnivå og klimatiske forhold.

Drikker barna nok vann?

Helsesykepleier Astrid Midtsund

Helsesykepleier Astrid Midtsund. Foto: Privat

Helsesykepleier og leder av lokalgruppa for Helsesykepleiere i Oslo, Astrid Midtsund, forklarer at hvor mye vann et barn bør drikke vil variere i stor grad.

– Vannmengden vil variere ut ifra alder, men vi sier som en tommelfingerregel for alle barn er å få i seg vann tilsvarende ti prosent av kroppsvekten. Men det gjelder altså det totale væskeinntaket, også vann som du får i deg gjennom maten, påpeker Midtsund.

Helsesykepleieren forteller at barn som trener, er syke, har feber eller diaré vil ha et større væskebehov enn andre barn.

Vann som tørstedrikk

Helsedirektoratet anbefaler å velge vann når du er tørst og unngå drikker med for mye sukker til hverdags. Ettersom barn har behov for mer væske enn voksne i forhold til kroppsstørrelsen, bør de ofte tilbys noe å drikke, ifølge Helsenorge.no. Helsedirektoratet mener foreldre bør tenke over hva slags drikke du gir barnet, og påpeker at tørste barn har behov for drikke og, ikke ekstra næring.

Selv om vann i utgangspunktet er det soleklare førstevalget, finnes det imidlertid situasjoner hvor Midtsund anbefaler foreldre å gi barna noe annet enn rent vann.

– Barn som har omgangssyke har behov for å få i seg næring og ikke bare vann. Det er ofte lettere å få i seg noe å drikke enn mat, og da har barna behov for å få i seg energi, gjerne noe drikke med sukker og salt. Da kan du gjerne blande farris og eplejuice og gi til barnet ditt, tipser helsesykepleieren.

Tegnene på at barna drikker for lite

Midtsund forteller at det ikke er et utbredt problem at barn får i seg for lite væske, men legger ikke skjul på at det er mange foreldre som spør om det og forteller at de opplever at barnet deres drikker lite.

– Jeg pleier å berolige foreldrene med at hvis ungen tisser normalt og vokser fint, så ville jeg ikke bekymret meg. Det er viktig å gi barna tilbud om drikke og passe ekstra på at ungene har tilgang på drikke på varme dager.

Helsesykepleieren forklarer at barn som tisser flere ganger om dagen uten at urinen er konsentrert og at de har regelmessig avføring er tegn på at barna får i seg nok drikke.

– Dersom barnet ikke har tisset hele dagen, tisser veldig gørrgult eller er forstoppet er det tegn som kan tyde på at barnet har fått i seg for lite væske. Ofte kan små barn oppleve å få vondt i hodet eller være sulten, så handler det egentlig om tørste. Etter hvert når du blir eldre, lærer du å skjønne ditt eget behov, sier Midtsund og legger til at det derfor er viktig å tilby de minste barna regelmessig med drikke.

Slik får du barna til å drikke mer vann

Helsedirektoratet anbefaler at sukkerholdig drikke begrenses, da det øker risikoen for overvekt, hull i og syreskade på tenner. Men det er kanskje ikke en god nok grunn for de små til å drikke vann? Heldigvis har Midtsund gode råd til rådville foreldre:

– Hvis barna ikke er vant til å drikke vann, må du lære de å like det. Start med å tilby ungene vann selv om de ønsker saft. Bruk fargede plastglass og la barna drikke vann med sugerør.

Andre tips kan være å skjære opp agurk i vannet, det gir både en mild smak og er dekorativt å ha i glasset. Mange små synes det er spennende med figurer og isbitformer finnes i utallige varianter og fasonger.

Tommelfingerregler for væskeinntak hos barn:

  • Vann er førstevalget som tørstedrikk.
  • Unngå drikker med for mye sukker til hverdags.
  • Sørg for at barna har vann tilgjengelig.
  • Tommelfingerregel for alle barn er å få i seg vann tilsvarende ti prosent av kroppsvekten.
  • Barn som trener, er syke, har feber eller diaré har et større væskebehov.
  • Ved omgangssyke bør barna få i seg drikke med næring.
  • Barn har et høyere væskebehov ved høyere temperaturer.
  • Juice kan serveres til enkelte måltider. Vitamin C øker opptaket av jern.

Kilde: Helsesykepleier Astrid Midtsund