Skribent:
Kategori:

Helse

Skribent:
Kategori:

Helse

Dette må du sjekke før du bestiller tannreise til utlandet

Hvis du frykter at ditt neste tannlegebesøk kan bli en kostbar affære, vurderer du kanskje behandling i utlandet? Da er det lurt å gjøre grundigst mulig forarbeid.

Et fint, hvitt smil kan ha en høy pris. Å dra på tannreise utenlands kan spare deg for store utgifter, men vær grundig og kritisk når du velger behandlingssted.
Et fint, hvitt smil kan ha en høy pris. Å dra på tannreise utenlands kan spare deg for store utgifter, men vær grundig og kritisk når du velger behandlingssted. Foto: iStock

Å dra på en såkalt tannreise er blitt stadig vanligere. For mens annen helsebehandling dekkes av det offentlige, stopper stønaden i all hovedsak opp ved tennene våre: De er vårt eget økonomiske ansvar. For noen kan kostnadene for et pent smil bli uoverkommelige. Tannlegebesøkene utsettes gang etter gang, og problemene bare baller på seg.

Da er det kanskje ikke så rart at formidling av tannlegebehandling i utlandet har blitt en vekstnæring i Norge. Utsiktene til å spare titusener av kroner ved å oppsøke tannleger i utlandet, gjør at mange nordmenn velger behandling langt hjemmefra. I land som Polen og Ungarn finnes egne klinikker som henvender seg til nordmenn. Når vi vet at kostnadene til selve behandlingen kan reduseres med 50-60 prosent sammenlignet med tilsvarende behandling her hjemme, er det fristende å hoppe på en tannreise. Men hva bør du sjekke i forkant?

Store smerter etter tannbehandling

– Gjør grundige undersøkelser før du bestemmer deg for klinikk, sier pasient Stine Tangen.

– Gjør grundige undersøkelser før du bestemmer deg for klinikk, sier pasient Stine Tangen. Foto: Privat.

Stine Tangen (33) fra Drammen har fått erfare hvor viktig det er å gjøre grundige forundersøkelser før du velger tannbehandling utenlands. Både på godt og vondt. Etter å ha hatt sterk tannlegeskrekk hele livet, hadde hun store utfordringer med tennene. En bekjent anbefalte henne behandling i Tyrkia, og hun slo til.

– Mange av tennene mine ble slipt ned, og jeg fikk satt på broer av porselen. Kort fortalt ble det et mareritt! Jeg hadde konstant infeksjoner i tannkjøtt og tenner etter at jeg kom hjem. Til slutt fikk jeg så store smerter at jeg måtte oppsøke tannlegevakta midt på natten. Tannlegen konkluderte med at jobben som var gjort i Tyrkia var elendig! Han fortalte at alt måtte ut, renses og repareres, og nye implantater måtte inn. Behandlingen ville anslagsvis koste rundt 250 000 kroner i Norge. Hvordan skulle jeg få råd til det?

Sjekk at tannlegen er godkjent

Stines historie viser hvor viktig det er å gjøre grundige undersøkelser før du drar på tannreise til utlandet, noe som understrekes av Den Norske Tannlegeforening. På sine hjemmesider skriver de at de ikke ser noen grunn til å betvile den faglige kompetansen til tannleger i andre EØS-land, men at du som pasient må sjekke en rekke ting, for eksempel om tannlegen er godkjent av de nasjonale helsemyndighetene. De advarer også mot såkalt ”overbehandling”: Enkelte pasienter tilbys mer behandling og større inngrep enn de faktisk trenger. Er du i tvil, kan det være smart å ta en konsultasjon med en tannlege her hjemme for å få en uavhengig vurdering.

Valgte ny tannreise

Men i Stines tilfelle var det ingen tvil: Hun måtte ha behandling og den måtte iverksettes raskt. Men prisen var avskrekkende. Løsningen ble igjen en tannreise.

Har du krav på Helfo-refusjon?

I hovedsak er det slik at voksne må betale for all tannbehandling selv, men enkelte sykdommer eller skader kan gi deg rett til refusjon. Eksempler på dette er periodonditt (tannkjøttsykdom), tannskader ved ulykke og allergier mot materialene tannlegene vanligvis bruker til å restaurere tenner. Det er tannlegen som vurderer om ditt tilfelle omfattes av refusjonsrettighetene, derfor er det viktig at du bruker en Helfo-godkjent tannlege i utlandet. Les mer her. 

Kilde: Helfo

– Men denne gangen valgte jeg en klinikk som også har eget kontor i Norge. Jeg snakket med flere som hadde positive erfaringer med Euromed i Polen, og jeg gjorde grundige undersøkelser før jeg dro. Blant annet var det betryggende å se at de var veldig oppdaterte på refusjonsordninger via Helfo i Norge.

Store på tannreiser til Polen

Thomas Nosowski er daglig leder i Euromed som tilbyr tannreiser til Polen, og klinikken i Gdansk behandler årlig rundt 2500 nordmenn.

– På generelt grunnlag anbefaler jeg alltid at det første du gjør er å undersøke om klinikken har spesialister som er godkjent av Helfo, sier Nosowski.

Thomas Nosowski er daglig leder i Euromed, som årlig behandler 2500 nordmenn i Polen. Foto: Privat

– Det er ikke sikkert at behandlingen din gir deg rettigheter til refusjon, men det gir uansett en trygghet for at klinikken har dyktige tannleger.

Euromed ble etablert i Norge i 2012, og har opplevd en betydelig vekst år for år.

– Vi har nå to klinikker i Gdansk, og rundt 50 ansatte, fordelt på tannleger, kirurger, tolker, sjåfører osv. I tillegg til pris, er pasientene selvsagt opptatt av kvalitet. Vi legger stor vekt på at de skal føle seg i trygge hender, derfor er det viktig både å kunne tilby norske tolker, samt å ha god oppfølging både under behandlingen og etter hjemkomst.

– Mindre skepsis nå enn før

Nosowski opplever at holdningen fra norske tannleger også har endret seg i årenes løp. Der det tidligere var stor skepsis, blir nå en del pasienter tipset om Euromeds tilbud fra sin hjemlige tannlege.

– Hvis tannlegen vet at pasienten ikke har økonomi til å få utført den nødvendige behandlingen hjemme, hender det at de sender dem videre til oss. Vi har også hatt norske tannleger på besøk som ønsker å se hvordan vi jobber, og venter nå en delegasjon med tannpleiere ned med samme formål.

Hva gjør du hvis du ikke er fornøyd etter en tannreise?

Men hva hvis det går galt? Enhver behandling innebærer også en risiko, uansett om du er hjemme eller i utlandet. I Norge har Norsk Tannlegeforening sin egen klagenemd dersom du ikke kommer til enighet med tannlegen din. Du kan også søke erstatning via Norsk Pasientskadeerstatning. Ingen av disse mulighetene gjelder hvis noe går galt på en tannreise til utlandet. Da må du henvende deg til Forbruker Europa, en instans som skal gjøre kjøp av varer og tjenester i EU/EØS-sonen tryggere.

Ragnar Wiik er leder av Forbruker Europa.

Ragnar Wiik er leder av Forbruker Europa. Foto: Privat

– Vi har tidligere hatt mellom 10 og 15 henvendelser årlig som handler om tannlegebehandling. Så langt i år ser vi faktisk en nedgang, uten at vi kan si noe om årsaken. Men vi kan jo håpe at folk er blitt nøyere i utvelgelsen av tannlege, sier Ragnar Wiik, leder av Forbruker Europa.

– Hold deg innenfor EU/EØS

– Det er ikke så enkelt for en vanlig forbruker å vite hvilke standarder som brukes i utlandet, og ofte er det først når de skal klage på behandlingen at de går til en norsk tannlege og finner ut at behandlingen ikke er i henhold til norsk standard. Men det hjelper lite i en klage hvis tannlegen kan bevise at standarden i behandlingslandet er overholdt.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Wiik har tre klokkeklare anbefalinger:

 • Skriv kontrakt med behandlingsstedet slik at du har mest mulig forutsigbarhet. For eksempel kan det være lurt å ha en avtale som skisserer hvem som skal betale reisekostnadene dersom behandlingen ikke er vellykket og du må tilbake for utbedring.
 • Vær grundig når du skal velge klinikk. Let etter anmeldelser, sjekk med oss, med tannlegeforeningen eller Helsedirektoratet for å finne en god tannlege.
 • Hold deg til tannleger innenfor EU/EØS-området. Da kan vi bistå ved klager.

  Så mye kan du spare

  Nettstedet Smarte Penger har undersøkt hvor mye det er å spare på tannbehandling i utlandet. Prisene er hentet inn hos de store utenlandske klinikkene som markedsfører seg i Norge. Reisekostnader er ikke medregnet. Listen viser hvor mye billigere behandlingen er i de respektive landene sammenlignet med tilsvarende behandling i Norge.

  Litauen 62 %

  Latvia 61 %

  Ungarn 60 %

  Tyrkia 59 %

  Polen 47 %

  Kilde: smartepenger.no

  – Viktig å føle seg trygg

  Hvordan gikk det så med Stines behandling i Gdansk?
  – Jeg følte meg svært godt ivaretatt både under besøket og i etterkant, forteller hun.

  – De var så serviceminded og profesjonelle, og tok tannlegeskrekken min på fullt alvor. I første omgang har jeg fått gjennomført nødvendig rotfylling, trekking av en tann og en grundig opprensing. Jeg må tilbake for videre behandling, og det er egentlig helt utrolig å kunne si at jeg faktisk ser frem til tannlegebehandling!

  Har du noen anbefalinger til andre som vurderer å dra på tannreise?

  – Bruk tid til å sjekke ordentlig! Snakk med klinikken, still mange spørsmål. Det er ekstremt viktig å føle seg sikker og trygg.

5 viktige tips før tannreisen

 1. Sjekk at klinikken har spesialister som er godkjente av Helfo, da vet du at standarden er god.
 2. Få gjerne en norsk tannlege til å gjøre en vurdering av hva slags behandling du trenger, da er du bedre sikret mot såkalt ”overbehandling”.
 3. Sett opp en detaljert kontrakt med tannklinikken.
 4. Gjør grundige undersøkelser før du velger klinikk. Det er viktig at du føler deg trygg!
 5. Hold deg innenfor EU/EØS-området, da er det lettere å få hjelp hvis du skal klage.