Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Dette betyr magesmertene – etter hvor i magen de sitter

Magesmerter kan komme av så mangt, og det kan avhenge av hvor i magen du har vondt.

Har du vondt i øvre del av magen eller mellom brystbeina, kan det tyde på refluks.
Har du vondt i øvre del av magen eller mellom brystbeina, kan det tyde på refluks. Foto: iStock.

Mange plages med magesmerter, og årsakene til plagene kan være mange. Det skilles mellom akutte og kroniske magesmerter, og noen svar kan du også få ut fra hvor i magen smertene sitter. Magesmerter kan komme av alt fra betennelse i tarmen til omgangssyke, og det anbefales å ta en tur til legen om du sliter med mageproblemer.

Bente Kvenshagen

Bente Kvenshagen er barnelege ved Best Helse Nordstrand. Foto: Anna-Julia Granberg

— Ved akutte magesmerter kan det ofte være lurt med et legebesøk, sier Bente Krane Kvenshagen, spesialist i barnesykdommer ved Best Helse Nordstrand.

Hun understreker at magesmerter som regel er ufarlig, men at det er viktig å utelukke diagnoser som blindtarmbetennelse, Chrons sykdom, Ulcerøs kolitt og gastroøsofageal reflukssykdom. Har du kroniske magesmerter er det også lurt å bli sjekket for cøliaki, melkeallergi og laktoseintoleranse.

— Ved kroniske mageplager bør alltid kreft utelukkes, ettersom det er hva folk frykter i alle aldre. Men er blodprøver, ultralyd og andre målrettede undersøkelser utført, er det som regel ikke snakk om bakenforliggende sykdom, sier Kvenshagen.

Magesmerter kan komme av så mangt, og det kan avhenge av hvor i magen du har vondt.  Opplever du gjentagende smerter de samme stedene i magen, og det kan være nyttig informasjon å ta med seg til legebesøket.

— For eksempel kan du være oppmerksom om smertene sitter i øvre eller nedre av magen, tipser Kvenshagen.

Smerter i øvre del av magen kan være refluks

Har du vondt i øvre del av magen eller mellom brystbeina, kan det tyde på refluks. Dette er også det enkleste å tyde:

—  Sitter smertene helt øverst i magen kan det være problemer med magesekken, refluks eller betennelse, sier Kvenshagen.

Gastroøsofageal refluks og spiserørsbetennelse kan gi smerter i øvre del av magen eller brystet, halsbrann og sure oppstøt. En vanlig årsak til refluks er at lukkemekanismen mellom magesekken og spiserøret er for slapp, eller at presset fra magen blir stort som ved overvekt eller graviditet. En mer sjelden diagnose, men som kan gi lignende symptomer, er eosinofil øsofagitt, også kjent som allergi i spiserøret.

Christine Olbjørn

Spesialist Christine Olbjørn har barnegastroenterologi som spesialfelt. Foto: Privat

— Ved refluks vil smertene sitte øverst bak brystbenet, og tillegg kan du plages med sure oppstøt og gulping. Ved allergi i spiserøret kan du også oppleve svelgevansker, også kjent som dysfagi, sier Christine Olbjørn, overlege ved Barne- og ungdomsklinikken, Akershus universitetssykehus.

Smerter ved øverst i magen er det enkleste å tyde. Smerter lenger ned i magen kommer som regel av problemer knyttet til tarmsystemet:

— Smerter nederst i magen og midt på magen kan være vanskelig å finne ut av, fordi det kan skyldes så mye forskjellig. Det er dette vi kaller funksjonelle magesmerter, og her er det ikke alltid så lett å finne forklaringen. Det kan være greit å utelukke cøliaki og andre tilstander, men som regel skyldes dette forstoppelse på grunn av dårlig mobilitet i tarmen, sier Olbjørn.

Hun legger til at uregelmessig avføring det vanligste symptomet på forstoppelse, og at mange barn utredes for dette.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Vær oppmerksom på blindtarmbetennelse

At forstoppelse er den hyppigste årsaken til mageplager, bekreftes av Kvenshagen:

—Veldig mange mennesker sliter med hyppige magesmerter grunnet en dårlig fungerende tarm. Forstoppelse kan være årsaken til smerter. Er smertene lokalisert ved navlen, eller lenger ned i magen, på høyre eller venstre side, har det gjerne med tarmen og gjøre, sier hun.

Sitter smerter nederst til venstre i magen kan det skyldes tykktarmen:

—Det kan være forstoppelse i området der tykktarmen møter rektum. Får du ikke tømt tarmen hver dag, kan dette problemet dukke opp. I tillegg kan magesmerter nederst til venstre skyldes irritabel tarm eller betennelse i tarmen som ved ulcerøs kolitt og Chrons sykdom, påpeker Olbjørn.

Én ting skiller fra de andre mageplagene. Sitter smertene kun nederst til høyre, bør du være oppmerksom. Ved blindtarmbetennelse får du gjerne smerter rundt navlen tidlig i forløpet, mens smertene gradvis flytter seg til et område i nedre, høyre del av magen.

— Sitter smertene nederst på høyre side kan det være blindtarmbetennelse. Men da har du gjerne andre symptomer, som kvalme og feber i tillegg, avslutter Olbjørn.

Vær obs på smerter disse stedene:

  • Refluks – gir smerter øverst i magen og mellom brystbeina
  • Blindtarmbetennelse – gir smerter nederst til høyre i magen
  • Dårlig fungerende tarm – gir diffuse smerter rundt navlen og lenger ned i magen

Boktips

Vondt i magen? Gode råd mot magesmerter hos barn og ungdom.

Vondt i magen?  Gode råd mot magesmerter hos barn og ungdom, Bente Krane Kvenshagen (Cappelen Damm)

  • Oppblåsthet, mageknip eller forstoppelse.  Vondt i magen er en av de vanligste årsakene til at foreldre oppsøker lege med barnet sitt.
  • Alle har vondt i magen av og til, men mange har magesmerter som fører til bekymringer og redusert livskvalitet. Som regel kommer smertene av at tarmene ikke fungerer optimalt.
  • Heldigvis er det mye du kan gjøre for å bedre situasjonen.
  • I boken gjennomgås ulike forstyrrelser i magen og tarmens funksjon, og hva du kan gjøre for å løse problemet.
  • Du får lære mer om tarmflora, de gode og mindre gode tarmbakteriene, og hvordan vi kan ernære de gode. En egen del handler om kosthold, matallergi og intoleranser.
  • Du får også en nyttig oversikt over hvilke symptomer som kan være tegn på mer alvorlig sykdom, som betyr at man må oppsøke lege raskt, og hvilke symptomer som tilsier at man kan vente litt og sette i gang egne tiltak.