Barn og sykdom

De vanligste barnesykdommene

To jenter ligger i senga om morgenen. De ser i kamera. Det er morgen.
Foto: iStock

Er barnet ditt sykt? Her er oversikten over de vanligste barnesykdommene, hvilke symptomer du bør se etter og hvordan du kan lindre smertene.

I barnehager og på skoler er barna i kontakt med hverandre hele tiden, og det hender at de tar med seg sykdommer hjem. Da er det greit å vite hva de ulike symptomene i de vanligste barnesykdommene er, og hva du kan gjøre for å lindre smertene hos barnet ditt.

Barnemark

Noen barn får en irriterende kløe bak, mens andre ikke merker det. Sykdommen avsløres ved at du ser ca. en centimeter lange, hvite ormer i endetarmsåpningen eller i avføringen. Hvis du oppdager dette, skal alle i familien ta ormkur. Skift sengetøy, og hold barnets negler korte slik at det ikke setter seg under neglene ved kløe. Vær ekstra nøye med rengjøring og hygiene.

Halsbetennelse

Smerter i hals, problemer med å svelge og hvitt belegg på tungen? Halsbetennelse kan også komme med feber, hodepine, smerter i ører og ømme lymfeknuter på halsen. Noen barn synes det er så ubehagelig at de ikke klarer å spise. Pass allikevel på at det får i seg nok væske, og prøv med flytende kost, for eksempel yoghurt.

Dersom barnet ikke blir bedre innen tre–fire dager bør du oppsøke en lege. Hvis det er en bakterieinfeksjon på gang, skal barnet få penicillin.

Den fjerde barnesykdom

En ufarlig virussykdom som gir feber og utslett på de minste. Veldig vanlig, og de fleste smittes i sine to-tre første leveår. Den spres fra person til person gjennom dråpesmitte fra luftveiene eller via spytt. Sykdommen starter med høy feber, som etter noen dager går over i plager med småprikkete utslett. Noen hovner også opp i kjertlene. Sykdommen trenger ingen behandling, men febernedsettende kan brukes om feberen er til plage. Hold barnet varmt og i ro. Ta kontakt med lege dersom barnet ikke er bedre etter en uke.

Hånd- fot, og munnsyke

I munn, på håndflater og på føttene får barnet små blemmer på rundt fem millimeter, avgrenset av en rød ramme. Det kan gjøre vondt, og hvis munnen er hardt rammet kan det være vanskelig å svelge. Det finnes ingen spesiell behandling, og sykdommen går over av seg selv etter en eller to uker. Et tips kan være å skylle barnets munn med kamillete for å minske irritasjonen.

Influensa (svineinfluensa)

Oppdages ved lav kroppstemperatur, vondt i hodet, muskelsmerter, nedsatt appetitt, feber og tretthet. Selv om sykdommen går over etter noen dager, kan barnets allmenntilstand vært redusert i en ukes tid etterpå. Pass på at han/hun får i seg nok drikke, og gi febernedsettende ved behov.

Ring etter lege med det samme dersom barnet blir stiv i nakken, får redusert bevissthet, eller punktlige blødninger i huden. Det kan være hjernehinnebetennelse – en sjelden, men alvorlig sykdom.

Mange har svineinfluensa uten at de vet om det. Dersom du tror det er vanlig influensa, men barnet får tungt for å puste, har lilla eller blålig farge på leppene, får anfall med kramper eller virker forvirret – ta kontakt med lege. Enkleste råd for å unngå influensa er å opprettholde god håndhygiene.

LES OGSÅ: Pass på smittekildene i hjemmet

Mageinfeksjon

Kjennetegnes ved nedsatt appetitt, diaré, kvalme, magesmerter og oppkast. Har barnet blodig avføring eller feber, kan en bakterie være årsaken. Gi større barn væske med sukker og salt. Har du et lite barn, sørg for å amme ofte. Ta kontakt med lege hvis sykdommen ikke går over etter to-tre dager, eller hvis barnet kaster opp veldig mye og virker unormalt sløv. Barnet skal holdes hjemme i 48 timer etter at det er symptomfritt for å hindre smitte is kole og barnehage.

Mellomørebetennelse

Når barnet har feber, er forkjølet, gråter og er irritabel (særlig når det ligger nede), og kanskje tar seg til øret, da kan det være mellomørebetennelse. Du kan prøve å skylle øregangen forsiktig med saltvann, bruke nesespray, og holde hodet høyt om natten for å minske trykket. Smerten kan lindres ved bruk av Paracet eller smertestillende øredråper (kun hvis trommehinnen er intakt). Hvis sykdommen vedvarer, oppsøk lege.

Vannkopper

Kjennetegnes ved hudutslett med væskefylte blemmer, omringet av små, rødlige prikker på ansiktet og hele kroppen. Noen barn blir mer plaget enn andre, særlig eldre. Noen får mye kløe og feber. Vask barnet med kjølig vann, varmt vann kan forverre kløen. Du kan også dempe irritasjonen med klødempende salver fra apoteket. Har du et spedbarn med vannkopper bør du vurdere sokker på hendene, så det ikke klør i stykker huden. Vannkoppene er smittsomme 1-2 dager før og 3-4 dager etter utbruddet. Når alle sårene har fått skorpe, regnes den ikke lenger som smittsom.

Øyebetennelse

Øyet blir rødt, får gult puss i øyekroken, og kan klø og svi. Særlig om morgenen kan øyevippene bli klistret sammen. Skyll øyet med saltvann for å dempe irritasjon. Øyedråper kan fås hos legen hvis tilstanden ikke går over fort.

Kilder: voresborn.dk, drgrevepharma.no , barnehage.no, nhi.no

  • God hygiene = vekk med bakteriene

    God hygiene er spesielt viktig hvis dere har sykdom i huset. Lano parfymefri håndsåpe er helt uten fargestoffer og parfyme og egnet til selv de mest sensitive og familiens minste.

    lano parfymefri håndsåpe
  • God og varm

    Ull innerst holder syke barn varme og tørre. Barneulltrøyen fra Pierre Roberts er lagd av 100 % myk og kløfri merinoull, og har farger og design som barn liker. Genseren har ekstra lang rygg, og sitter godt uansett aktivitetsnivå.

    pierre robert long sleeve