Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Allergivennlige hunder – finnes de?

Hva gjør man når drømmen og ønsket om en liten, firbent venn er så stort at det går på bekostning av den i huset som er allergisk mot hunder? Familien Mork Sandersen i Rygge utenfor Moss fant løsningen i Smoothie.

Familien Mork Sandersen fra Rygge valgte seg den allergivennlige cockapooen Smoothie da pappa Ole Petter Sandersen var allergisk mot hunder og katter. Fra venstre: Tidemann, Vibeke, Theodor og Ole Petter.
Familien Mork Sandersen fra Rygge valgte seg den allergivennlige cockapooen Smoothie siden pappa Ole Petter Sandersen er allergisk mot hunder og katter. Fra venstre: Tidemann, Vibeke, Theodor og Ole Petter. Foto: Martin Blekkerud

– Vi hadde alltid hatt veldig lyst på hund, men måtte ta hensyn til at en i familien var allergisk, sier Vibeke Mork Sandersen.
Hun og ektemannen Ole-Petter, og barna Theodor og Tiedemand er alle glade i dyr. Men Ole-Petter er allergisk mot både hunder og katter, og det var i utgangspunktet uaktuelt for familien å gå til anskaffelse av hund.

– Jeg får rennende nese og det begynner å klø på halsen og i nakken når jeg er i nærheten av hunder og katter, sier Ole-Petter, som legger til at han ikke er blant dem som er hardest rammet av allergi.
Nettopp derfor ville familien se om de kunne gå til anskaffelse av en allergivennlig hund. For allergi–FRIE hunder, de finnes vel ikke?

– Nei, sier overlege Martin Sørensen. Han er leder for Regionalt Senter for Astma, Allergi og Overfølsomhet (RAAO) på Universitetssykehuset i Tromsø, og møter ukentlig barn som sliter med astma- og allergi-symptomer, som har utslag på allergitester for hund og som har hund hjemme.

Tidemand Mork Sandersen (9) er glad for at bestevennen Smoothie kom inn i livet hans, tross pappas hundeallergi. Foto: Martin Blekkerud

– Ikke bare pels

– Det finnes ikke allergifrie hunder, men det er forskjeller på hunderaser. Det er vanlig at noen tåler noen raser og reagerer på andre. De allergivennlige hundene sies å ha egenskaper med pelsen som gjør dem mer allergivennlige. Det er imidlertid ikke bare pels man reagerer på fra hund. Man kan faktisk reagere på hud, pels, spytt, urin og sæd. Og alt dette finner man sannsynligvis i en salig blanding i pelsen, forteller eksperten.

Familien Mork Sandersen forelsket seg i hunderasen cockapoo, som mange opplever som allergivennlig. Smoothie var en seks måneder gammel cockapoo som trengte omplassering, fordi svigerfar i en generasjonsbolig i Oslo var såpass allergisk at han ikke kunne være i hus med den cognacfargede tispen.

– Vi lånte en cockapoo for å se om Ole-Petter tålte rasen. Det gikk veldig fint, og da følte vi det ikke var noen vei tilbake, selv om vi visste at allergivennlighet hos raser kan variere fra valp til valp. Smoothie er en blandingshund av mellompuddel (allergivennlig) og engelsk cocker spaniel (ikke allergivennlig). Vi lette etter akkurat en slik en hund, og plutselig dukket det opp en annonse om var interessert i å ta over Smoothie. Vi sa ja på flekken, forteller Vibeke Mork Sandersen.

Overrasket barna

Ole-Petter og Vibeke tok med seg sønnene, som da var seks og ti år gamle, til en lekebutikk i Oslo dagen etter, der Smoothie var med eieren.

Ole-Petter er glad for at allergien hans ikke gjør store utslag når han er sammen med Smoothie. Foto: Martin Blekkerud

– Vi overrasket dem. De trodde de skulle se på leker, og midt i butikken sto verdens skjønneste cockapoo. Det var kjærlighet ved første blikk, forteller Ole-Petter.

Oppi all gleden med anskaffelse av omplasseringshund, var det vondt å se Smoothie forlate sin tidligere familie.

– Som mamma og hundeelsker skar deg meg i hjertet da vi hentet henne, for sønnen i huset var fem år gammel og ville absolutt ikke skilles fra sin beste venn. Da slet vi alle med å holde tårene tilbake, forteller Vibeke.

Men hele den opprinnelige familien til Smoothie kom fra Oslo til Rygge på besøk da hun fylte ett år. Og siden har de hatt henne på feriebesøk og overnattinger.

– Vi tok over en valp som allerede var bra trent, med nydelig personlighet og flott gemytt. Og jeg har ikke hatt noen problemer med allergien. Men drar vi på besøk til venner med mindre allergivennlige hunder, må jeg ta i bruk allergimedisin, forteller Ole-Petter. Han og kona driver familiefirmaet Ulfven, som leverer eksklusive fliser. Smoothie er alltid med ekteparet på jobb.

– Hun er blitt fast inventar på arbeidsplassen vår – firmaets maskot! sier Vibeke.

Vær på vakt

Overlege Martin Sørensen er glad for at familier med allergier finner kjæledyr som passer for dem, men ber likevel foreldre være på vakt.

– Nå er vi inne på et veldig «følsomt» område som engasjerer meg. Mange barn sliter med allergisymptomer. Foreldrene hevder hårdnakket at barnet ikke er allergisk for deres hund fordi den er allergivennlig. «Å ja, det er jo interessant. Barnet har masse symptomer på astma og allergi og dere sier at han ikke reagerer?», spør jeg da! Jeg er ikke uhøflig, men jeg ser mange barn som lider fordi familier ikke klarer å velge bort en hund som har blitt et sentralt medlem av familien.

Overlege Sørensen har holdt forelesningen Allergifrie hunder – finnes det?  på Helsedirektoratets Allergiseminar «Allergifrisk».

Overlege Martin Sørensen er ekspert på allergier og mener det ikke finnes verken allergifrie eller allergivennlige hunder. Foto: Trude Haugseth Moe

– Det er ikke uvanlig at noen har blitt tolerante overfor den hunderasen de selv har hjemme fordi de har vært eksponert så lenge at de er vaksinert for den rasen, men de reager på andre raser. Noen ganger ser man at denne effekten forsvinner nå hunden dør og de ikke lenger eksponeres. Hvis det da går for lang tid før de kjøper samme rase igjen, så begynner de å reagere, mener allergi-overlegen, som først og fremst tenker at man må være oppmerksom og ta hensyn i hvert enkelt tilfelle.

– Vi vet i hvert fall at det er forskjell på raser og at noen kan tåles. Mitt største problem i møte med barn og familier er at jeg møter barn som opplagt reagerer, men foreldrene sier at det ikke er på grunn av den hunden de har, sier overlege Martin Sørensen.

12 allergivennlige hunderaser

Ingen hunder er allergifrie, men mange opplever at disse tolv hunderasene er mer allergivennlige enn andre.

Små raser:

 • Bichon Frisè
 • Chinese Crested Dog
 • Shih–tzu
 • Bichon Havanais

Mellomstore raser:

 • Irish Softcoated Wheaten Terrier
 • Whippet
 • Puli

Store raser:

 • Portugisisk vannhund.
 • Saluki

I flere størrelser:

 • Schnauzer
 • Puddel. Finnes i fire forskjellige størrelser: toy, dverg, mellom og stor.
 • Meksikansk nakenhund. Finnes som liten, mellom og stor.

Kilde: www.hunden.no