Kategori:

Hårpleie

Kategori:

Hårpleie

Tre gode tips til deg som har fått dine første grå hår

Visste du at det er helt normalt å få grå hår i både 20- og 30-årene?

ung kvinne har farget hele håret hvitt
De første grå hårene dukker ofte først opp i front og i røttene. Foto: iStock

Før eller senere får vi alle grått hår, og mange opplever gjerne at de første grå hårene dukker opp i småbarnsperioden. Men det er ikke nødvendigvis barna som fremkaller de første grå hårene, altså. I følge Plusstid-ekspert og leder for Define sitt frisørteam, Lise Holm-Glad, er det helt normalt å få grå hår før du runder 50.

Plusstid-ekspert Lise Holm-Glad er frisør og leder for Define frisør team.

– Det er faktisk ganske vanlig å se de første grå hårene allerede tidlig i 20-årene, men de fleste opplever det i 30- og 40-årene. Andre har nesten ikke antydning til gråe hår i 50-årene. Dette er det nemlig genene og mengden melanin – altså, fargepigment – som bestemmer.

Sølvi Bjørnevoll, frisør og daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen, har full forståelse for hvorfor det kan oppleves som frustrerende å få sine første grå hår.

– Jeg vet at enkelte får hetta av å finne sine første grå hår. Men, som frisør så ser jeg jo dette hele tiden – også med kunder som er mye yngre enn meg. Derfor synes jeg ikke at det er så farlig. Men de første grå hårene har en tendens til å dukke opp i fronten først, hvor de også er mest synlige. Så dette er nok for mange en brå overgang, sier Bjørnevoll.

Så når du først har fått dine grå hår, uansett om de er få eller heldekkende, har ekspertene våre gode råd til de tre vanligste valgalternativene:

1. Elske dine grå hår, 2. Farge grått hår selv eller 3. Farge grått hår hos frisøren din.

Sølvi-Bjørnevoll

Sølvi Bjørnevoll, frisør og daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen.

1. Elsk dine grå hår

– Nå er det slik at vi er inne i en tid hvor grått hår er trendy, både farget og naturlig. Jeg anbefaler derfor å sjekke ut instagramkontoen «Grombre». Her ser du kvinner i alle aldre som velger å beholde eller forsterke gråfargen sin, tipser Holm-Glad.

Holm-Glad mener også at et velstelt hår alltid er fint, men at det er personligheten din som skal velge frisyre og lengde.

– Det er ikke slik at du ikke kan ha langt hår selv om du er blitt grå!

Og når det kommer til hårfrisyrer som er ekstra flatterende til grått hår, har Bjørnevoll gode råd.
– Har du bevegelse i håret, eller lager tekstur i det, så vil de grå hårene komme frem som et fint spill og fremheve formen du ønsker å skape.

RÅ fra Define

RÅ fra Define er en ny hårpleieserie med naturlige ingredienser, kjent fra skandinavisk natur.

Les mer

Bli medlem gratis

Som Plusstid-medlem får du eksklusivt innhold, rabatter og vareprøver fra våre partnere.

Les mer

2. Farge grått hår selv

Men det er klart, det er like mye lov å elske og fremheve sine grå hår, som det er å ville farge det selv. Det viktigste er jo tross alt at du selv er komfortabel med håret ditt.

Bjørnevoll vil dog først og fremst advare litt mot å farge grått hår selv.

– Det kan være vanskeligere å farge grått hår da de mangler fargepigmenter. Fargeteori og kjemi i frisørfaget om grått hår er et eget emne for frisørelever, så her skal det blandes rette nyanser for å dekke grå hår korrekt, sier frisørskole-læreren.

Frisørskolen, som ofte tar i mot kunder til elevene, opplever dessverre at en del kjøper farge i butikk og farger hele håret hver gang de skal farge den lille grå etterveksten.
– Det som skjer når du farger hele håret når det er røttene som er grå, er at du kan ende opp med svarte spisser, mørkebrune lengder og lysebrun ettervekst. Og det kan være vanskelig å fikse, sier Bjørnevoll.
Derfor kan det være lurt å kun farge etterveksten hvis det er her de grå hårene dukker opp, og ikke hele lengden.
I tillegg minner Holm-Glad om at det er alfa omega å velge riktig type hjemmehårfarge.

– For å dekke grått hår 100 prosent må du bruke en dekkende farge, og ikke en gloss eller fargesjampo.

Er du veldig mørk, så vil etterveksten din være plagsom allerede etter et par uker. Derfor syns Holm-Glad at det oftest er penest å farge håret gradvis lysere og gjerne med noen ekstra lysere striper i.

– Hvis du likevel vil gå for det mørke i noen år til, er tørrsjampo med brun farge supert for å dekke over etterveksten. Define Brunette Dry Shampoo dekker godt og gir en pen, kald brunfarge, råder Holm-Glad.

Gir hold til frisyren

Hårprodukter som får frisyren til å sitte.

Les mer

3. Farge grått hår hos frisøren

Selv om farging av grått hår er et spesialiserinigstema, selv for frisører, vil en dyktig frisør kunne både dekke eller blende inn de grå hårene dine godt.

– Først analyserer vi alltid kunden hvor vi ser på ansiktsform, hudtone, øyefarge, stil, yrke og selvsagt – kundens ønsker! Yngre damer ønsker ofte å dempe de grå, ikke heldekke dem. Dette fordi det ser mer naturlig ut og de vil ikke få en kraftig ettervekst når det vokser ut, forklarer Bjørnevoll.

I frisørsalongen vil du sammen med frisøren din kunne velge fra et stort utvalgt av behandlinger for grått hår:

  1. Demipermanent farge som dekker 70 prosent. Denne fester seg innenfor skjellaget og vaskes gradvis ut.
  2. Adderende farge (glansvask) som dekker 30 prosent for de som bare ønsker å tilføre glans og gjøre den kaldere eller varmere. Ingen ettervekst. Den fester seg i hårets skjellag og vaskes ut etter hvert.
  3. Permanent oksiderende farge dekker 100 prosent og fjerner alle grå hår. Du vil få ettervekst. Dette er fargen du velger om du ønsker de grå helt bort, men du må legge inn frisørbesøk oftere for vedlikehold. Denne fargen fester seg inne ved hårets marg og vil ikke vaskes ut igjen.
  4. Å stripe håret lysere kan være en god ide! Dette fordi de grå hårene vises mindre i lyse hår. Balayage, foliestriper eller hette kan være gode alternativer.
hvilken hårfarge til grått hår

– Her er ei som tidligere har farget håret litt rødlig, men som nå har fått en del grå hår hvor etterveksten blir veldig plagsom etter kort tid. Teknikken som vår frisør, Isabel i Define-salongen, her har brukt er en lys farge i bunnen med noen ekstra lyse striper i lengdene, forteller Lise Holm-Glad.

Litt spill i håret vil være en fordel fremfor en heldekkende farge der de grå hårene vises mer.

Holm-Glad kan også fortelle at å opprettholde ditt naturlige mørke hår, når det har begynt å bli grått, kan føre til et par tilleggsbehandlinger.

– Siden hudtonen vår matcher hårfargen bør du belage deg på litt ekstra sminke hvis du velger å beholde den mørke hårfargen din. Derfor kan du gjerne følge opp med vippe- og brynsfarge, og en dagkrem med litt farge gjør susen. Husk også litt farge på leppene. Dette fordi vi ofte føler oss litt utvasket i ansiktet med mørkere hår, forklarer Holm-Glad.

Holm-Glad liker å anbefale de som begynner å få grå hår å gå gradvis lysere, og mener at med noen striper i håret blir det mye enklere å tilvenne seg den nye frisyren. Samtidig som den ser mer naturlig ut. 

– Velger du å beholde dine grå hår kan du få en glossfarge som bare frisker opp. Da er det fint å bruke en gloss med litt lilla eller blått pigment. Dette fordi gråfarger har lett for å bli gule, og en kald glossfarge demper det gule og gir en friskere gråfarge. Sølv, lilla, eller blåsjampo er derfor også perfekt for grått hår. Men her bør du spørre frisøren din først, så kan du bruke en gloss eller farget sjampo når du er sikker på hvilken nyanse som passer deg, avslutter Holm-Glad.