Kategori:

Hårpleie

Kategori:

Hårpleie

Slik steller du barnehåret

Barnehåret, fra små fjon på babyhodet til den første hestehalen, er mykt som silke. Men hvordan skal vi stelle det? Her får du enkle tips fra eksperten.

jente sette bakfra, hun har musefletter
Foto: Gabby Orcutt

Mange voksne vasker håret daglig med både sjampo og balsam, i tillegg til at de bruker kurer og styling-produkter for å få et sunt og fint hår. Men barne-håret trenger ikke samme behandling.

Hårvask på baby

– Det er ikke nødvendig med sjampo på små barn under ett år, understreker Lise Holm-Glad, frisør og leder av Define-teamet i Lilleborg.

 Selv om barnet svetter mye i hodebunnen trenger du bare skylle med vann. Dette er noe du kan gjøre dagligFrisør Lise Holm-Glad

For å beskytte huden, er ikke nødvendig å bade de minste mer enn to ganger i uken, og da i et badevann med kroppstemperatur i et godt oppvarmet rom. Rundt ettårsalderen øker aktivitetsnivået gradvis, og barna blir mer skitne. Da kan håret vaskes en gang i uken med en sjampo som er spesielt utviklet for barn.

Grei ut flokene

Noen hårtyper blir lettere flokete enn andre, og det kan være både vanskelig og smertefullt å få gredd ut barnets håret. Da kan det hjelpe å bruke balsam. Hårkur er ikke nødvendig før eventuelt i tenårene.

Les også: FLOKER I HÅRET PÅ GULLUNGEN? FÅ HJELP FRA FRISØREN

– “Alt” sliter på håret. For eksempel tynne hårstrikker kan få fint barne-hår til å brekke. Ellers gjelder de samme tingene som for voksne: Unngå sterk varme og beskytt håret mot sola, formaner Holm-Glad. Hun råder også foreldre til å bruke babybørste når de børster spedbarnets hår. Det er børster med den aller mykeste busten.

Gult belegg

Har du lagt merke til at de fleste småbarn har et litt gulaktig belegg i hodebunnen? Dette er helt normalt og forsvinner som regel innen barnet er tre år, forklarer Holm-Glad.

– Hvis barnet er plaget av mye belegg, kan du ta litt babyolje på fingertuppene og massere hodebunnen lett. Gre forsiktig gjennom håret før barnet skal bades neste gang. Ikke skyll ut oljen i mellomtiden, råder frisøren.

Har du hørt at barnets hår blir tykkere, hvis du klipper alt ned? Det er en myte som ikke er helt sann. Men som du sikkert har sett,  kommer håret i starten ut litt hipp som happ. Dermed kan en klipp av en litt større baby gjøre at håret får en ny start, på likt, og dermed ser jevnere ut.

Les også: BØR DU KLIPPE NEGLENE PÅ BABYEN?

 

Tommelfingerregler for å stelle barnehår:

  • Ikke behandle håret til ditt barn på samme måte som du gjør mitt ditt eget, f.eks med styling-produkter o.l.
  • Barn under ett år trenger ikke sjampo, og trenger kun et bad to ganger per uke.
  • Øk antall ganger håret vaskes når barnet blir eldre.
  • Gre spedbarnets hår med en babybørste.
  • Bruk balsam for å få ut floker, og klipp håret jevnlig.
  • Det gule belegget kan behandles ved bruk av babyolje, men dette forsvinner innen 3-års alderen.

 

Kilder: www.apotek1.no , www.dagbladet.no

RÅ fra Define

RÅ fra Define er en ny hårpleieserie med naturlige ingredienser, kjent fra skandinavisk natur.

Les mer

Bli medlem gratis

Som Plusstid-medlem får du eksklusivt innhold, rabatter og vareprøver fra våre partnere.

Les mer