Kategori:

Hårpleie

Kategori:

Hårpleie

Slik klipper du barnets hår selv

Vil du klippe barnets hår selv? Det er det absolutt gode grunner til, men les disse tipsene først.

Slik klipper du barnets hår.
Prøv å lage hårklippen til en opplevelse for barnet, enten du lager «frisørsalong» på badet eller lar barnet se barne-tv eller spille på telefonen mens du klipper barnets hår. Foto: iStock

For noen er det selvfølgelig at de skal klippe barnets hår selv, mens andre kvier seg og synes det virker skummelt. Sølvi Bjørnevoll er frisør i Nikita Hair Strandgaten og daglig leder for Norsk frisørskole i Bergen. Hun sier det vanskeligste å klippe barn, at de ikke sitter i ro og at de blir fort utålmodige.

Sølvi-Bjørnevoll

Sølvi Bjørnevoll, frisør hos Nikita Hair Strandgaten i Bergen. Foto: Privat

– Det handler om å ta vekk fokus fra selve klippingen og få dem til å stå stille. For små barn er det en stor trygghet å sitte på fanget til mor eller far, sier hun.

Frisøren anbefaler å ta seg god tid og prøve å roe ned barnet. Snakk med det og få oppmerksomheten over på noe annet. Prøv gjerne å gi barnet en eller annen form for underholdning mens det klippes.

– Velg et tidspunkt hvor barnet er opplagt. Slitne, sultne eller trassige barn er sjelden enkelt å støte håret på, understreker hun.

RÅ fra Define

RÅ fra Define er en ny hårpleieserie med naturlige ingredienser, kjent fra skandinavisk natur.

Les mer

Bli medlem gratis

Som Plusstid-medlem får du eksklusivt innhold, rabatter og vareprøver fra våre partnere.

Les mer

Lag «frisørsalong» hjemme

Bjørnevoll mener det er viktig å forberede barnet på hva som skal skje.

– Det er lurt å fortelle barnet i forkant hva som skal skje. Vi har veldig god erfaring med barn som har sett foreldrene bli klippet tidligere. Da har de sett at det er helt ufarlig, sier hun.

– Lag en «frisørsalong» på badet og invitér barnet til timen sin, så blir det en større opplevelse av det straks, sier hun.

Bjørnevoll anbefaler å velge et sted som er enkelt å rengjøre, da det alltid blir massevis av småhår etter en hårklipp.

– Bruk et håndkle som frisørkappe og husk godt lys, sier hun.

For alle hårstråene skal ha jevn fuktighet og holdes like stramt når klippes, bør håret alltid klippes når det er vått.

Har barnet krøller, bør du klippe håret i tynnere seksjoner. Ellers er det fort gjort at håret krøller seg rundt fingeren og ikke blir klippet. Frisøren anbefaler deg alltid å krysse på at du får klippe alle hårstråene i hver seksjon.

– En del barn har  verver i håret. Disse bør du ta hensyn til når du klipper barnets hår, forklarer frisøren.

Gir hold til frisyren

Hårprodukter som får frisyren til å sitte.

Les mer

Rett pannelugg – er det mulig?

Det å klippe pannelugg rett er vrient selv når «kunden» klarer å sitte stille. For å få en rettest mulig lugg, kan du prøve denne varianten:

  • Bruk en trekantet mal, fra brynkant til brynkant. Denne seksjonen er den som vil falle naturlig ned i front.
  • Start med en seksjon som så får ligge i fred. Klipp den horisontalt og sjekk om du er fornøyd med lengden. Det kan lønne seg å starte forsiktig og heller klippe mer etter hvert.
  • Når du er fornøyd med guiden, tar du små seksjoner fra den trekantete seksjonen du allerede har skilt ut fra resten av håret. Ta en seksjon nærmest guiden først og jobb deg lagvis oppover.

Kjøp en god saks

Frisøren foretrekker selv å bruke saks, men sier det nok varierer litt hva ulike frisører foretrekker. Som ikke-frisør har det mye å si at du er komfortabel med utstyret du velger, men det er også viktig at barnet ikke blir redd eller skvetten.

Det er ikke så mye utstyr du trenger: en kam, saks eller klippemaskin er det aller mest nødvendige. Bruk gjerne en sprayflaske til å fukte håret og en klemme til å seksjonere.

Selv om de fleste av oss har flere sakser liggende hjemme, er det lurt å investere i en ordentlig frisørsaks når du skal klippe hår. De trenger ikke å koste mye, men gjør klippingen enklere og resultatet mye penere.

– Kunne klippet som bra som frisøren

Ánne Márjá Guttorm Graven (36) er mor til Lemet Johanas (2) og Ingolf Áilin (4 1/2). Begge guttene har kort hår, og det er mor som klipper dem.

Ánne Márjá Guttorm Graven er tobarnsmamma og klipper håret til begge guttene sine selv. Foto: Privat.

– Lemet Johanas har veldig tykt hår, så jeg tok ham med til frisøren en gang fordi jeg trodde det måtte ha en frisør til å få det bra. Det var ikke verdt pengene. Jeg kunne klippe ham bedre selv, sier hun.

Graven er selv vokst opp med en mor som klippet håret til alle i søskenflokken, og hun synes det er både mindre stress og mer økonomisk å klippe barnas hår selv.

– Det er skummelt nok for barnet å få håret klippet. Hvis de da i tillegg skal måtte forholde seg til en fremmed, så blir det bare vanskeligere å få det bra, sier hun.

Tobarnsmoren anbefaler å søke opp hvordan du får en god frisyre på barn på Youtube. 

– Jeg stresser ikke når jeg klipper. Det må ta den tida det tar. Mens jeg klipper får guttene spille med telefonen eller iPad-en, avslutter hun.

Gode ​​tips:

  • Forbered barnet godt og lag det til en liten opplevelse. Lag for eksempel en egen «frisørsalong» på badet.
  • Velg et tidspunkt når barnet er opplagt, mett og fornøyd og få barnet til å sitte så stille som mulig ved å tilby underholdning i form av spill eller barne-tv.
  • Sørg for å ha en god saks og kam. Du kan gjerne bruke klippemaskin om det ikke skremmer barnet.
  • Gjør håret ordentlig vått og del det opp i seksjoner mens du klipper. Sikre deg at du får klippet alle hårene i hver seksjon.
  • Sjekk hodebunnen for eventuell verver og klipp håret litt lenger der for å unngå at håret blir liggende rart.