Kategori:

Hårpleie

Kategori:

Hårpleie

Hodelus eller flass – slik ser du forskjell

Det kan være lett å mistenke at du har fått lus hvis det klør i hodebunnen, men flass kan også klø. Heldigvis er det ganske lett å se forskjell på flass og hodelus.

Lus eller flass
Lus er enkelt å oppdage, og alt du trenger er godt lys og en lusekam. Foto: iStock

Nå du hører eller leser ordet «lus», begynner du å klø i hodebunnen. Selv om kløen er nærmest infernalsk, er det ikke nødvendigvis snakk om hodelus. Også flass og tørr hodebunn kan gi kløe. Heldigvis er det enkelt å se om det er lus eller flass du har fått.

Anne Margrethe Aldin Thune

Farmasøyt Anne Margrethe Aldin Thune. Foto: Boots Norge

– Det skal i utgangspunktet ikke være vanskelig å se forskjell på hodelus og flass, sier Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt og fagredaktør hos Boots Norge.

Hun forklarer at flass består av hvite hudflak, mens hodelus er gjennomsiktig og grå, brun eller svart i fargen. Om de nettopp har sugd blod kan de være litt rødlige.

Lengden på lusene kan variere fra to til fire millimeter, så de er absolutt mulige å se. Verre er det med eggene, som kan være vanskelig å oppdage. De er nemlig bare 0,3 ganger 0,8 millimeter store og godt festet til hårstråene.

– Et luseegg som ikke er heklet, er gulhvitt i fargen og gjennomsiktig. Når egget er hengt, blir det bare en hvit skall som minner litt om papir, forklarer Thune.

RÅ fra Define

RÅ fra Define er en ny hårpleieserie med naturlige ingredienser, kjent fra skandinavisk natur.

Les mer

Bli medlem gratis

Som Plusstid-medlem får du eksklusivt innhold, rabatter og vareprøver fra våre partnere.

Les mer

Lus er enkelt å oppdage, og alt du trenger er godt lys og en lusekam. Et hvitt håndkle og et forstørrelsesglass kan gjøre det lettere å se både lusene og eggene.

– Det lureste er å kjemme gjennom håret med en lusekam mens du har et hvitt håndkle over skuldrene. Da vil du enkelt kunne finne ut om det er lus i håret.

Her ser du forskjellen:

Sjekk forskjellen! Lus til venstre, flass til høyre. Foto: iStock

Sjekk regelmessig

Thune forteller at lus er mest utbredt blant barn i barnehage og på barneskolen. Siden lus opptrer hele året, er det viktig å sjekke regelmessig. En grundig sjekk må til for å stoppe lusene og spredningen av dem.

Hvis du mistenker at du eller barnet har fått lus, bør du undersøke systematisk. Bruk forstørrelsesglass og godt lys for å få øye på de små lusene og de bitte små eggene.

– Det er vanlig at hodelus trives i nakken, bak ørene og oppover mot issen, sier Thune.

Hun understreker at det er veldig viktig at alle som har fått påvist lus behandles.

– Barnehager og skoler sliter i blant med gjentagende epidemier av lus, og det skyldes ofte at ikke alle som har lus sjekkes og behandles, eller at man ikke gjennomfører behandlingen på riktig måte, sier hun.

For å behandle lus, trenger du lusekam og lusemiddel. Behandling må gjentas etter åtte til ti dager, avhengig av hvilket lusemiddel du bruker. Thune minner om at det er viktig å følge bruksanvisningen nøye. Er du usikker, bør du kontakte apoteket og be om råd.

Gir hold til frisyren

Hårprodukter som får frisyren til å sitte.

Les mer

Farmasøytens tips:

  • Lus kan ikke hoppe eller fly, så de smitter som regel ikke ved nærkontakt.
  • Lus trives godt i rent hår og har ikke noe med hygiene å gjøre.
  • Lus er ikke noe å være flau over.
  • Det er relativt lite sannsynlig at lus smitter fram kammer, børster, hodeplagg eller lignende, men unngå likevel å byttelåne disse tingene.
  • Oppdager du lus på deg selv eller noen i familien, er det lurt å snakke med dem dere omgås. De kan også ha blitt smittet og bør undersøke seg og sine grundig.