Skribent:
Kategori:

Hårpleie

Skribent:
Kategori:

Hårpleie

Fra lang lugg til pannelugg; hvordan overleve den første uken

Vi sendte vår journalist, Tove Eggen (35), til frisøren for å klippe panneluggen 15 centimeter kortere – med seg fikk hun hårstylingtipsene som får panneluggen til å oppføre seg som vi vil.

Alle som har hatt pannelugg, vet at "the struggle is real"! Her er tipsene som fikser enhver pannelugg-krise. Foto: Tove Eggen

Med jevne mellomrom får mange av oss lyst på pannelugg, og jeg er intet unntak. Litt fordi jeg syns det ser så kult ut på alle andre, men mest fordi jeg er lei av å slenge alt håret mitt i en ball på toppen av hodet og call it a day.

Tanken er nok at pannelugg «tvinger» meg til å style håret i en form for frisyre, også i hverdagen. Men inntil nå ha realiteten vært at hver gang jeg har klippet luggen kort, har jeg gått lei på dag to og pinnet den fast med spenner. Og det er det tre grunner til;

 1. Panneluggen står til alle kanter hver bidige morgen.
 2. Jeg aner ikke hvordan den skal styles.
 3. Panna blir varm. Rett og slett.

Så denne gangen ville jeg sørge for at disse tre grunnene ikke ble et problem, igjen.

Panneluggen trenger varme eller vann

Klippe pannelugg for første gang

Frisør og hårstylinglærer ved Image Akademiet, Vanja Fjeld, har klippet den fine panneluggen til journalisten vår.

Før frisøren min, Vanja Fjeld, hårstyling-lærer ved Image Akademiet, fikk tatt frem saksene, satt jeg i gang med å bombardere henne med spørsmål. Først og fremst ville jeg finne ut av hvorfor luggen er så ekstremt vanskelig å legge på plass om morgenen.

– Hår endrer kun form når det er vått eller varmt. All verdens hårsprayer eller hårbørster kan derfor ikke få panneluggen til å legge seg pent. Du trenger vann eller stylingjern, forklarer hun.

Eureka! Med andre ord er det også derfor panneluggen ser ut som om den har løpt gjennom skogen når været er fuktig, pannen svetter eller sola steker.

– Hvis du ikke vil vaske håret om morgenen, kan du helt fint gi panneluggen ei litta

kattevask i servanten. Ta litt vann på fingrene, og gre det gjennom luggen. Børst luggen på plass, og la den lufttørke.

Plusstid-ekspert Lise-Holm-Glad

Enten helt tørr, eller cirka 90 prosent og føn deretter med en børste, råder frisøren.

Og dette trikset har vært alfa-omega. Salig enkelt, og effektivt som bare fy.

Har du ikke tid eller tilgang til å vaske luggen, har frisør og leder for Define sitt frisørteam, Lise Holm-Glad, et godt tips.

– Hvis luggen har begynt å dele seg for mye, eller er fet, syns jeg tørrsjampo er en genial løsning! Spray forsiktig inn mot røttene, både under og over luggen. La tørrsjampoen sitte i et lite minutt, og gre deretter panneluggen i form igjen, anbefaler Holm-Glad.

Full styling av pannelugg

Hvis du virkelig vil at panneluggen skal se fresh og fin ut hele dagen, trenger du bare et par ekstra minutter til styling.

Holm-Glad kan nemlig fortelle at ved å påføre litt mousse i vått hår, og føne panneluggen helt tørt med en børste, vil luggen se best ut:

 1. Hold børsten under luggen
 2. Plasser føneren på oversiden med munnstykket vendt nedover
 3. Dra både børsten og føneren nedover.

– Hvis du får til å snu børsten litt innover når du er halvveis, legger panneluggen seg ekstra pent, forteller Holm-Glad.

Husk bare på å velge en mousse som passer til ditt hår.

– Har du tynt hår kan du prøve en volumgivende mousse, mens tykt hår ofte trenger en tyngre mousse eller en styling-lotion istedenfor. Har du en pannelugg med definerte krøller, og gjerne vil beholde disse, kan du bruke en passende mousse eller lotion på vått hår. Tvinne panneluggen i 5-7 passer og føne tørt med en diffuser, råder Fjeld. 

fikse pannelugg

RÅ fra Define

RÅ fra Define er en ny hårpleieserie med naturlige ingredienser, kjent fra skandinavisk natur.

Les mer

Bli medlem gratis

Som Plusstid-medlem får du eksklusivt innhold, rabatter og vareprøver fra våre partnere.

Les mer

En lett hårspray er panneluggens beste venn

Når panneluggen er tørr og ligger slik du ønsker at den skal ligge, er det på tide å gi den litt hold.

Da er en lett hårspray panneluggens beste venn.

– En tørr og lett hårspray gjør at panneluggen holder formen sin bedre, uten at den blir stiv. Derfor er det lurt å ha en liten flaske med deg i veska, slik at du kan tilføre litt ekstra hold i løpet av dagen også, råder Fjeld.

Husk bare på å holde hårsprayen cirka 30 centimeter unna panneluggen, slik at den ikke får for mye konsentrert produkt på seg. Da kan den bli våt igjen, og ergo skifte form.

Det fine med en lang «bohems» pannelugg er at den kan styles på mange måter. Foto: Tove Eggen.

Gir hold til frisyren

Hårprodukter som får frisyren til å sitte.

Les mer

Plusstid tester: – Luggen holdt seg fin –tro det eller ei – i to hele dager!

Med sekken full av gode råd fra ekspertene våre, var jeg endelig klar for en uke (minst) med en samarbeidsvillig pannelugg.

Jeg ønsket meg en lang og stor pannelugg som kan styles rett ned, legges til siden eller deles i midten for en peek-a-boo-lugg. Frisøren min Vanja Fjeld stylet den nydelig på plass, men i det jeg løper av gårde til toget åpner himmelen seg og regnet styrter ned. Så da var det bare å tørke med litt tørkepapir på stasjonen, gre luggen med fingrene og la den lufttørke på vei hjem.

Morgenen etter lå den forholdsvis pent, men jeg tok meg tid til å gre litt vann gjennom luggen og lot den lufttørke. Vips, så var den fin igjen. Dette trikset har jeg brukt ofte i løpet av uken, ikke bare om morgenen, men også på jobb og om ettermiddagen før barnehagehenting. Med litt hårspray holt den seg pen, men bevegelig hele dagen. Og fint er det – for denne dama liker å dytte luggen hit og dit i løpet av dagen. Ellers blir jeg faktisk litt halvgal.

Dag to var det tid for full hårvask og føning. Jeg har normal tykkelse på håret med veldig mye hårstrå, og håret blir sjeldent fett. Så jeg droppet moussen og gikk heller for å føne hele håret tørt. Panneluggen passet jeg på å føne innover når den nærmet seg tørr. Og avsluttet med litt hårspray. Luggen holdt seg fin –tro det eller ei – i to hele dager!

lang pannelugg

Med litt tørrsjampo i luggen på dag fire, fikk panneluggen fin tekstur og volum uten kattevasken. Foto: Tove Eggen.

På den fjerde dagen prøvde jeg derfor bare litt tørrsjampo i luggen, for å se om det var nok. Og da fikk den et fint volum og en matt tekstur som passet perfekt til den bohemske luggen min. Da funka det dog ikke like bra ta litt vann på fingrene og gre gjennom håret. Så etter å ha brukt tørrsjampo blir neste steg full hårvask. Lesson learned!

Og slik har uken fortsatt.

Jeg skal ikke lyve; jeg har brukt hårbøyle, lagt panneluggen i spoiler og brukt spenner i heimen – til samboer og barns store fornøyelse. Men alt i alt er det ikke noe tvil om at disse triksene har gjort at panneluggen min både ser bedre ut og føles mer komfortabel.

Mission accomplished!

Pannelugg oppsummert:

 • Har panneluggen mistet formen? Ta litt vann på fingrene, gre gjennom og lufttørk eller føn på plass igjen.
 • Påfør mousse eller styling-lotion på vått hår og føn innover mot panne med børste for maks hold.
 • Ha en hårspray for touch-ups i løpet av dagen.
 • Tørrsjampo er gull når panneluggen begynner å stripe seg og bli fet.
 • Skal du klippe pannelugg om sommeren; gå for en lang lugg som lett kan deles på midten eller dyttes til siden når det blir for varmt!

Hårstylingprodukter til pannelugg:

 • Mousse – for ekstra hold
 • Tørrsjampo – for å fjerne fett og svette
 • Hårspray – for ekstra hold i løpet av dagen

Hårstylingprodukter til pannelugg:

 • Mousse – for ekstra hold
 • Tørrsjampo – for å fjerne fett og svette
 • Hårspray – for ekstra hold i løpet av dagen