Kategori:

Hårpleie

Kategori:

Hårpleie

Drømmer du om langt hår? Dette bør du gjøre mens du venter

Ønsker du at håret skal vokse fortere? Her er tipsene til deg som har lyst på langt hår.

dame ordner seg på håret
Å ha en sunn livsstil kan hjelp til med å få langt hår. Foto: iStock

Drømmer du om langt hår, men føler at du ikke helt kommer i mål?  Hvor raskt håret vokser, er genetisk betinget, men det er faktisk noe du kan gjøre for at prosessen skal gå raskere. For det første er det lurt å spise riktig og stresse ned:

Frisør-Linn-Jøssang-i-Gevir_Foto_privat.-150x150 (1)

Linn Jøssang jobber i frisørkjeden Gevir. Foto: Privat

– For å få et friskt hår som vokser som det skal, er det viktig med en sunn livsstil. Derfor bør du sørge for at kroppen får i seg alle næringsstoffer den har behov for. Ta gjerne en blodprøve for å sjekke om du har nok vitaminer og mineraler i kroppen. I tillegg bør du stresse minst mulig, og få nok hvile, råder Linn Jøssang, frisør hos Gevir.

Hun har tipsene som kan hjelpe deg på veien til en flott manke:

– For det første bør du vaske håret så sjelden som mulig. Det er hodebunnen som blir fet og skitten, ikke selve håret. Prøv derfor å vaske hodebunnen, men unngå lengdene. Sjampoen som renner igjennom håret vil gjør det rent, og på denne måten unngår du slitasje, forklarer Jøssang.

Rådet er å bruke så kaldt vann som mulig. Bruk håndklær, og klem ut vannet forsiktig ut. Gnir du, vil det skape friksjon og håret kan knekke. Etter vasken bør du tilsette hårolje, det beskytter håret.

– Mens styling og sol fjerner fettstoffer fra håret, vil en god hårolje tilføre fuktighet I tillegg er det lurt å investere i sengetøy av silke, da det vil gi mindre friksjon enn å sove på bomull, forklarer frisøren.

RÅ fra Define

RÅ fra Define er en ny hårpleieserie med naturlige ingredienser, kjent fra skandinavisk natur.

Les mer

Bli medlem gratis

Som Plusstid-medlem får du eksklusivt innhold, rabatter og vareprøver fra våre partnere.

Les mer
Lise-Holm-Glad-150x150

Lise Holm-Glad er Plusstids hårekspert. Foto: Privat

– Ha en plan

Lise Holm-Glad, leder i Defines frisørteam, anbefaler å ha en gjennomtenkt plan når du skal spare ut håret.

– Det er en god idé å ha en frisyre du ønsker å spare til. På den måten kan frisøren din hjelpe deg ved å klippe noen partier litt kortere for at du skal ha form på håret under sparingen. Det kan være lurt å ha med et bilde til frisøren slik at dere jobber mot det samme målet, tipser hun.

Tipsene til deg som ønsker langt hår:

 • En sunn livsstil vil også påvirke håret ditt. Medisiner, amming, overdreven slanking er faktorer som kan føre til håravfall.
 • Velg sjampo og balsam som har styrkende og gjenoppbyggende effekt.
 • Farger du håret eller bruker varmeredskaper jevnlig, bør du kure håret hver uke.
 • Bruk en myk hårbørste. Start med å børste spissene først og jobb deg innover.
 • Beskytt håret i sola, enten i form av produkter med UV-filter, eller dekk til håret.
 • Bruk en kur som er tilfører rikelig med protein og fuktighet.
 • Det er en myte at håret vokser fortere hvis du klipper deg ofte.
 • Når du sparer kan du vente 3 – 6 måneder med å klippe deg, men pass på å klippe håret før spissene deler seg.

Kilde: Lise Holm-Glad

Det er lurt å stusse håret regelmessig, men husk å si fra til frisøren at du sparer.

– Ellers kan håret ditt bli klippet for kort, advarer hun.

Så lenge håret ditt rekker til skuldrene, kan du klippe deg hver fjerne til sjette uke for at du se velstelt ut. Etter at håret har vokst forbi skuldrene trenger du ikke å klippe det oftere enn hver tredje til fjerde måned for å holde spissene sunne.

Men hvor lang tid tar det før håret blir langt? Det varierer fra person til person, og er som regel genetisk betinget.
–  Alt fra 0.4 til 1 centimeter er vanlig. Hårstrået har en begrenset levetid, alt fra to til seks år er vanlig, men også her er det store individuelle forskjeller, understreker Holm-Glad.

Noen får rett og slett ikke så veldig langt hår:

– Hvis du har et hår som vokser veldig raskt og lever veldig lenge, er du en av de få som kan få håret langt ned på ryggen. Motsatt derimot, kan det hende du aldri kan få lenger hår enn til skuldrene.

Utforsk styling og farger

Så, mens håret vokser, er det et par ting du kan gjøre for å se velstelt ut. Rådet er å gjøre mest mulig ut av stylingen, og gjerne stripe eller tone håret i en frisk nyanse.

– Bruk små spenner, tvinn håret og sett det opp. Du kan også føne det glatt, krølle det og pynte med hårbånd. Prøv gjerne nye ting og utforsk ulike stylingprodukter. Det kan være gøy å spare, men da må du legge litt arbeid i det, bemerker Holm-Glad.

Jøssang i Gevir anbefaler å bruke varmebeskyttende produkter før behandling med rettetang eller krølltang. Bruker du en fuktighetsgivende hårkur et par ganger i uka, vil det også hjelpe. Og skal du farge håret, er det lurt å kun farge etterveksten.

– Hodebunnsmassasje fører til økt blodsirkulasjon og kan føre til økt vekst. Be frisøren om ekstra massasje ved hvert besøk, i tillegg til en dyptvirkende kur, råder frisøren.

Når du skal børste håret er det mest skånsomt å børste det fra nakken og opp.

–  Hvis du river du og røsker, så vil håret knekke. Velg gjerne myke hårstrikker. Det er de tynneste hårene som blir liggende mot strikken. Disse hårene tåler mindre når det kommer til styling, harde håndklær, vær og vind, avslutter hun.

Gir hold til frisyren

Hårprodukter som får frisyren til å sitte.

Les mer

Planlegg sparingen

 1. Sparer du ut panneluggen? Få frisøren til å tynne den ut litt nederst i lengdene, da er det lettere å style den til siden. Å krølle spissene innover med en krøll- eller glattetang gjør det enklere å få håret til å ligge til siden.
 2. Sparer du ut fra helt kort frisyre? Den gylne regelen er å spare ut lengdene på toppen først, og holde håret i nakken kortere. Etter hvert som håret vokser, kan du legge spissene bak ørene. Prøv deg frem med stylingprodukter.
 3. Sparer du ut bobfrisyren? Det er ikke så kledelig når den litt for lange boben har masse volum nederst og er flat som en pannekake øverst. Få frisøren din til å tynne ut håret i lengdene slik at du får flere lag, det er mye finere.

Kilde: Lise Holm-Glad