Kategori:

Helse og velvære

Kategori:

Helse og velvære

Dette er fordelene med ull

Dette er egenskapene som gjør ulla til en vinner.

ull-vs-bomull
Ull regulerer temperatur og renser seg selv. Foto: iStock

Det er ikke alltid så lett å vite om man skal velge mellom ull og bomull, men ull har helt klart noen fordeler.
Her har vi samlet ekspertenes beste tips om ullas egenskaper:

1. Holder på varmen

Ingun Grimstad Klepp

Forsker Ingun Grimstad Klepp ved SIFO på OsloMet har helt klart en forkjærlighet for ull. Foto: Eivind Røhne / OsloMet.

Ingun Klepp, etnolog og seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo ved OsloMet, forsker på ulike tekstiler og har skrevet flere bøker om temaet ull.

–  Ull kan absorbere mye fukt før den kjennes fuktig ut, og den vedlikeholder isolasjon fordi den er krusete i teksturen, forklarer hun.

Også Margrethe Vikanes, bærekraftansvarlig ved Pierre Robert, mener ull er unikt når det kommer til å holde på varmen.

– Ullplagg er unike på mange måter, men det som skiller den mest fra andre materialer er dens evne til å holde på varmen selv om plagget er vått eller fuktig, forteller hun.

Margrethe Vikanes

Margrethe Vikanes, Bærekraftansvarlig i Pierre Robert Group.

2. Flammehemmende

– I motsetning til for eksempel kunstfiber og bomull, så er ull flammehemmende, sier Vikanes.

Derfor kan det være lurt å kle deg i ulltøy når du oppholder deg i nærheten av et bål.

3. Regulerer temperatur

– Det er ikke slik at ull bare holder på varme, den regulerer også varme. Derfor kan du ha mye glede av ull innerst på kroppen, også når det er varmt, råder Klepp.

– Et godt bevis på ullas temperatur-regulerende funksjon er at tynne ull-plagg kan være behagelige å bruke selv i varmere klima. Spesielt en varm dag, hvor du er utendørs for så å gå inn i et rom eller fly med aircondition. Da vil ulla kjøle deg ned ute og holde deg varm i det kalde rommet, forteller Vikanes.

30% rabatt på valgfri vare som ikke er på salg

Pierre Robert + Plusstid = sant!
Få rabatt i nettbutikken til Pierre Robert.

Rabattkodene legges ut på Min Side og vil bli tilgjengelig via nyhetsbrev i løpet av november.

Dersom du ikke er medlem i Plusstid, kan du bli det her. Det er gratis og uforpliktende.

Ps. Det er lurt å huke av for at du vil ha nyhetsbrevet vårt.

4. Ull “puster” og renser seg selv

– Ull “puster” på liknende måte som et teknisk funksjonsmateriale, og vil slippe ut varmen og fuktigheten. Den har dermed en kjølende effekt i varme situasjoner, sier Vikanes.

I tillegg er det “selvrensende” og dermed lukthemmende.

– Det vil si at lukt i plagget som mat, svette eller annen lukt, enkelt kan fjernes ved å lufte plagget. Dette sparer både deg og miljøet for energien som tøyvask krever, sier Vikanes.

– Selv om ull ikke er “selvrensende” når det kommer til flekker, så er den “selvrensende” når det kommer til lukt. Selv etter en svett treningsøkt eller fjelltur vil ulla kunne oppleves som luktfri etter å ha hengt den ut til lufting, bekrefter Klepp.

– Ull skrukker mindre enn mange andre materialer og er dermed ekstra godt egnet for å pakke med seg på reise, sier Vikanes.

5. Bedre for miljøet

– Ull både kan og bør vaskes så sjeldent som mulig med tanke på bruken av energi, vann og kjemikaler. Både av hensyn til oss selv og miljøet, sier Klepp.

Vikanes mener at ull er et unikt naturmateriale:

– Det er nedbrytbart og kommer fra en fornybar råvareprodusent; nemlig sauen. Ull krever også mindre vann gjennom produksjonsprosessen i forhold til for eksempel bomull. Ull er derfor bra både for deg og miljøet, legger Vikanes til.

6. Kan brukes hele året

– Tradisjonelt sett er nok ull brukt mest i kaldere klima, men flere og flere får øynene opp for at ull også kan brukes i varmere temperaturer, forteller Vikanes.

Hun anbefaler å bruke tynne t-skjorter i ull både vår, sommer og høst.

– Er du sensitiv for varme og temperaturendringer, eller har lett for å svette, er tynne ullplagg ypperlige i varme miljøer. Når du svetter i bomull vil plagget klistre seg til huden da fibrene klapper sammen ved fukt. Til motsetning vil ulla kunne absorbere mye mer fukt før den faktisk føles fuktig, istemmer Klepp.