Kategori:

Graviditet

Kategori:

Graviditet

Gutt eller jente – hvilket kjønn får babyen?

Alle er enige om at det viktigste er at babyen er frisk, men samtidig vil de fleste gravide være svært spent på om de bærer på en gutt eller jente. Ikke alle får et ordentlig svar.

Vordende foreldre holder et par barnesko
Selv om du ønsker å vite barnets kjønn, så er det ikke alltid lett å fastslå det, selv med moderne teknologi. Foto: Drew Hays

Noen ønsker ikke å vite noe før selve fødselen, mens andre klarer nesten ikke vente til ultralydundersøkelsen i uke 18 for å få vite nettopp kjønnet til babyen de har i magen.

– Jordmor ser gjerne etter kjønn hvis foreldrene ønsker dette, og i de fleste tilfeller klarer hun å se hvorvidt babyen er gutt eller jente, sier Cecilia Kleven, som er jordmor ved Oslo jordmor og kvinnesenter.

Hvordan babyen ligger

Hvorvidt jordmor klarer å se hvilket kjønn babyen har eller ikke, avhenger av hvordan barnet ligger under selve ultralydundersøkelsen.

– Når barnet ligger med bena i kryss eller har navlestrengen mellom bena, kan det være vanskelig å se kjønnet, forklarer Kleven.

LES OGSÅ: Følg din graviditet uke for uke

Kan gi feil beskjed

Hun sier videre at enkelte foreldre har opplevd å få feil beskjed.

– Det er ikke så ofte det skjer, men når man tar ultralyd så er det ikke alltid like lett å få god oversikt. Det avhenger av hvordan barnet ligger, hvor mye det beveger seg, hvor langt man er i graviditeten, hvor mye fostervann det er, samt flere andre ting. Det er derfor viktig å få tatt ultralyd hos noen som er utdannet til dette, sier Kleven.

Jordmor Cecilia Kleven

Jordmor Cecilia Kleven

Bred mage = jente?

Helt siden tidenes morgen har det florert av ulike kjerringråd og «kloke» ord om hvorvidt den gravide har en jente eller gutt i magen. Jordmor Cecilia Kleven sier det så langt hun vet ikke finnes noen forskning som kan bekrefte det ene eller det andre, men hun sier at noen tegn stemmer oftere enn andre.

– Min erfaring er at det med mageformen, altså at bred mage viser at du har jente, og spiss mage at du har gutt, stemmer relativt ofte, sier hun.

Ikke noe å stole på

Kleven understreker at mageformen også avhenger av kroppstypen til den gravide.

– Noen er slanke og tynne mens andre legger på seg jevnt over hele kroppen uansett kjønn. Slike tegn er altså ikke noe å stole på, sier hun.

Kjerringråd om barnets kjønn

Selv om det på ingen måte er noen fasit, kan det være morsomt å gjette. Her er flere tegn av «kjerringråd-typen» på om det er gutt eller jente.

Måten du sover på

Har du en gutt i magen, sover du helst på venstre side, og omvendt om du venter en jente.

Kvalme

Mye kvalme, særlig om morgenen, sies å være tegn på at det er en jente, mens lite kvalme tyder på en gutt.

LES OGSÅ: Spis vekk graviditetskvalmen

Kvisete hud

Ifølge gamle sagn sies det at jentebabyen stjeler mammaens skjønnhet. Har du uren hud under svangerskapet, skal det altså tyde på at du venter en jente.

Søtt eller salt

Har du lyst på salt, sies det at du i så fall har en gutt i magen. Sverger du til det søte skal du visstnok bære på en jente.

LES OGSÅ: Dette er maten du ikke bør spise mens du er gravid

Halsbrann

Er du plaget med halsbrann, kan det visstnok komme av at du skal bli mamma til en gutt.

Tommelfingerregler for babyens kjønn:

  • Ultralyd forteller barnets kjønn, men da må det ligge riktig vei.
  • Vær forberedt på at jordmoren kan ta feil når det gjelder babyens kjønn.
  • Det finnes ulike kjerringråd som kan avsløre babyens kjønn, men ta noe med en klype salt!

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer