Skribent:
Kategori:

Graviditet

Skribent:
Kategori:

Graviditet

Gravid uke 32

Du skal ha lagt på deg mange kilo innen uke 32, og det kan føles ganske tungt. Drikk masse vann, og spis lite og ofte.

Gravid uke-32

Fosteret i uke 32

Fosteret er nå 30 uker gammelt. Det er cirka 38 centimeter langt og veier rundt 2 kilo.

Kroppen vokser ikke lenger like fort i lengden, men fosteret legger på seg mye. Det mangler blant annet et isolerende fettlag rundt kroppen, så hvis det blir født nå, må det bli lagt i kuvøse. Men sjansen for at det overlever, er 90 prosent. Så i de aller fleste tilfeller vil det gå bra.

Hjernen til barnet vokser også fort, faktisk så raskt at hodeskallen presses utover. Inne i magen din sover fosteret mesteparten av tiden. Men når det er våkent, øver det seg på å åpne og lukke øynene.

Å være gravid i uke 32

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Du har antagelig lagt på deg mellom ni og 12 1/2 kilo til nå, og det begynner å bli tungt. Mange gravide sliter nå med å finne en behagelig liggestilling, og det er tungt å gå. Tyngden til fosteret gjør også at du bør tenke på kroppsholdningen for å unngå ryggproblemer.

Forstoppelse og halsbrann er også vanlige plager i tredje trimester.

Sparkene og bevegelsene i livmoren endrer karakter i ukene rundt 32, fordi fosteret får mindre boltreplass. Du skal imidlertid kjenne liv hver eneste dag. Ikke nøl med å kontakte fødeavdelingen på sykehuset hvis du syns barnet er alarmerende stille.

Gode tips i uke 32

Drikk mye vann for å forhindre forstoppelse. Også mosjon kan hjelpe, men det er nok begrenset hvor langt og fort du orker å gå.

For å unngå halsbrann bør du spise mange små måltider.

Ting å huske på

Søk om foreldrepenger hvis du ikke allerede har gjort det. Fristen er i utgangspunktet i uke 33, men en del fylker har mye lenger behandlingstid. Du går ikke glipp av noen penger hvis du søker for sent, men utbetalingene vil vente på seg. Les mer om denne og andre frister her.

LES OGSÅ OM NESTE UKE: Gravid uke 33

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Helsenorge.no, Svangerskapsboken