Kategori:

Graviditet

Kategori:

Graviditet

Svangerskapskurs: Dette bør du vite

Fødselsforberedende kurs anbefales, både for den gravide og partneren. Dette bør dere tenke på før dere velger kurs.

Vanskelig å velge svangerskapskurs?
Vanskelig å velge svangerskapskurs? Mulighetene er mange, både innen yoga, fødsel i vann og tradisjonelle svangerskapskurs på helsestasjonen. Foto: iStock.

Etter at du ble gravid har du sikkert lest alt du kommer over av informasjon rundt graviditet, fødsel og tiden etterpå. Allikevel kan det hende at du føler du at du aldri blir godt nok forberedt. Da kan det være lurt å finne et fødselsforberedende kurs der du får all informasjon du kan trenge. Det finnes mange forskjellige aktører som holder fødselsforberedende kurs – og prisen kan variere. Noen kommuner arrangerer gratis kurs for foreldre på sykehuset eller ved helsestasjonen.

Plusstids eksperter ved Oslo jordmor og kvinnesenter anbefaler at du sjekker hvilken bakgrunn og utdanning kursholderen har:

– Vi ser helt klart en fordel på av vedkommende som holder kurs er utdannet jordmor. De har tatt i mot barn under mange ulike omstendigheter, så de er definitivt eksperter på området.

Du trenger ikke å gå på kurs på det sykehuset der du skal føde. Det finnes også mange private kurs. Snakk med jordmoren din, legekontoret eller helsestasjonen, så kan du få lokale tips.

Pris på de ulike kursene varierer, men de fleste ligger rundt 1000 til 2000 kr, opplyser ekspertene.

– Gir en bedre fødselsopplevelse

Så hva er fordelene ved å delta på fødselskurs?

– Trygghet kan hjelpe deg å takle smerter og gi en bedre fødselsopplevelse. Det er veldig nyttig at du vet hva som skjer i kroppen og hva du kan forvente seg av hendelsesforløp inne på sykehuset, sier jordmor Karin Johansson ved Oslo jordmor og kvinnesenter.

Karin Johansson

Jordmor Karin Johansson Foto: Gry Traaen

Et kurs gir også økt forståelse for hva partners rolle innebærer:

– Vi ser på fødselsforberedende kurs som en viktig del av det å bli foreldre. Benytter du deg av internett som eneste kilde kan det fort oppstå misforståelser, mener jordmoren.

Hun presiserer at det ikke er en enkelt fasit og at ingen fødsler er like, men at et kurs gir informasjon som gjør at du vil føle seg tryggere på situasjonen.

Hva om fødselen ikke går som forventet?

– Ja, da er det også trygghet i å vite hva som skjer og kjenne til de tiltak som da blir iverksatt på fødestuen, sier hun.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Hvem bør gå på kurs?

Jordmor Marie Svedberg jobber ved Klinikk for alle og har arrangert fødselsforberedende kurs i en årrekke.

Jordmor Marie Svedberg ved Klinikk for alle har jobbet med fødselsforberedende kurs i mer enn 20 år, både ved offentlig helsestasjon og i det private. Hun mener alle som skal bli foreldre burde gå på kurs, men opplever at det er størst behov for svangerskapskurs særlig blant førstegangsforeldre.

– Jeg tror nesten alle som kommer på kurs hos meg er førstegangsforeldre, med unntak av de som har fått ny partner som ikke har barn fra før.

Selv om du som erfaren mor ikke føler et like sterkt behov for et slikt kurs er dette en kjempefin måte å innlemme den nye partneren i det som skal skje.

– På kursene mine snakker vi mye om partnerens rolle både under graviditeten, under selv fødselen og i tiden etter fødselen. Partneren er en veldig viktig støttespiller og person både i mors og den nye babyen sitt liv, understreker hun.

Etterspørselen etter intensive privatkurs der paret eller moren kan få være alene er stor.

– Dette har nok noe med tidsklemma å gjøre, men også det at du føler deg mer ivaretatt og at det kanskje er lettere for å stille de vanskelige spørsmålene når du er alene, tror hun.

Dette lærer du på kurs

– På mine kurs møtes vi til en to-timers innføring i hva som skjer underveis i graviditeten og jeg gir en innføring i hva som skjer under fødselen. Jeg forklarer nøye hvilke prosesser som foregår i kvinnekroppen, hvordan smerte oppstår og hvordan den kan håndteres. Jeg forklarer inngående hva rier er og hvordan de oppleves, forteller hun.

Jordmoren anbefaler å laste ned appen Rieteller slik at de selv kan holde oversikt over progresjon i riene.

– Deltagerne får forklart når det er på tide å ringe og dra til sykehuset. De får også en innføring i hva de kan forvente seg når de ankommer fødeavdelingen, og i kommunikasjonen med personellet der. Vi snakker også mye både om tiden etter fødselen og etter at de har kommet hjem med den nyfødte.

Kurset tilpasses etter deltagernes ønsker og behov. Etter at den teoretiske delen er gjennomført tar vi turen til fødeavdelingen og de får en omvisning der.

Neste gang jeg treffer paret har de vært foreldre i seks uker og de kommer til en obligatorisk kontroll der både mor og barn blir sjekket.

– Det finnes ingen lovpålagte kurs man må igjennom før man blir foreldre, men jeg vil anbefale sterkt at man tar et lite kurs allikevel. Jeg tror det er viktig for både mor og partner å vite litt om det som skal skje slik at man har mulighet til å forberede seg.

Temaer på fødselforberedende kurs

  • Mental forberedelse.
  • Fødselsstart.
  • De ulike fasene i fødsel.
  • Smertelindring i fødsel; naturlig og medikamentell.
  • Partners rolle.
  • Det nye barnet og endringer i parforholdet.
  • Barseltid og amming.
  • Praktisk orientering og omvisning på sykehus.

Her er tre ulike kurstyper du for eksempel kan velge i:

Yoga som fødselsforberedende kurs

Jordmor Marie Svedberg snakker varmt om yoga som et fødselsforberedende alternativ.

– Det er gjerne et praktisk kurs der du lærer pusteteknikker og en forståelse av kroppen som kommer godt med under fødselen og tiden etterpå, sier hun.

Yoga anbefales for gravide både for mental og fysisk helse.

Yogakurs finnes mange steder i landet, blant annet på Hiyoga i Oslo.

Fødselsforberedende kurs i vann

Mamastork er en av de aktørene som tilbyr fødselsforberedende kurs i vann. Dette er lett gruppetrening i 34 grader varmt vann som passer for alle gravide.

Fokus her er på pust og avspenning og hvordan kroppen på best mulig måte skal kunne jobbe med riene – og ikke mot dem. 

Kurs i vann finnes mange steder i landet, blant annet hos Mamastork i Stavanger. Det koster 1300 kr og går over seks ganger. De arrangerer kurs i grupper både for mor og for par.

Kurs i smertefri fødsel

Smertefri fødsel? Er det virkelig mulig tenker du sikkert og svaret er i følge den danske grunnleggeren av metoden Anja Bay, JA!

Kurs i smertefri fødsel er kurs for deg som vil ha konkrete fødeteknikker til en aktiv fødsel uten angst og med mye mindre smerte – om noen overhodet, ifølge kursets nettside. 

Hun har kurset mer enn 20 000 danske kvinner i metoden og fra med 2019 kan man gå på kurs her i Norge også, nærmere bestemt hos jordmødrene Ragna Larsen og Grethe Teigen i Stavanger.

Kurset går over fire ganger à to timer og  er en avveksling mellom praktiske øvelser, teori og mentaltrening — og inkluderer øvelsesprogram, videoer & lydfiler slik at du enkelt kan øve videre hjemme.

Det arrangeres individuelle kurs for mor og bootcamp for par.

Et  kurs i smertefri fødsel koster fra 2995 kr.