Kategori:

Graviditet

Kategori:

Graviditet

Svangerskapsforgiftning – dette bør du vite!

Svangerskapsforgiftning er en sjelden tilstand, men kan være farlig for de som rammes. Vær klar over de tidlige symptomene og se hva du kan gjøre selv.

Svangerskapsforgiftning
Årsaken til svangerskapsforgiftning er fremdeles ikke helt kjent. Foto: iStock

Ved svangerskapsforgiftning, eller preeklampsi, får den gravide kvinnen høyt blodtrykk og protein i urinen. Tilstanden kan oppstå etter uke 20 i svangerskapet. Ifølge Norsk Helseinformatikk opptrer svangerskapsforgiftning ved omtrent tre prosent av alle svangerskap.

– Den gravide merker som regel ikke tegn på svangerskapsforgiftning før tilstanden har blitt mer alvorlig.

Jordmor-Henriette

Jordmor Henriette Haugeto. Foto: Privat

Men tidlige tegn kan oppdages på svangerskapskontroll, da blodtrykk og urin blir kontrollert, forklarer jordmor Henriette Haugeto ved Oslo jordmor og kvinnesenter.

– Symptomer kvinnen kan oppleve selv er flimmersyn, hodepine, kvalme, plutselig hevelse i ansikt, hender eller føtter og smerte under ribbensbuen, legger hun til.

Ukjent årsak

Årsaken til svangerskapsforgiftning er fremdeles ikke helt kjent. Men forskere tror problemet skyldes en svikt i morkaken, også kalt placenta. Morkaken har som oppgave å blant annet filtrere blodet mellom moren og fosteret.

– Sviktende morkakefunksjon er årsaken til symptomene hos den gravide kvinnen, men vi vet ikke hva som er årsaken til morkakesvikten, forklarer Haugeto.

Ved svangerskapsforgiftning vokser ikke morkaken som den skal. Barnet kan få for lite næring, og cellene i morkaken sender ut kjemiske forbindelser i blodstrømmen som påvirker moren, skriver Helsenorge.no.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Behandling ved svangerskapsforgiftning

Det er vanskelig å forutsi sykdomsforløpet og i noen tilfeller kan tilstanden forverre seg raskt. Derfor råder jordmoren alle gravide å gå på jevnlige svangerskapskontroller hos jordmor eller lege.

– Ved mild grad av svangerskapsforgiftning er det ofte bare behov for ekstra svangerskapskontroller. Blodtrykksmedisiner kan være aktuelt. Ved alvorlig svangerskapsforgiftning blir den gravide kvinnen lagt inn på sykehus for overvåkning. Noen ganger må barnet forløses før termin, forklarer Haugeto.

I de fleste tilfellene blir ikke en svangerskapsforgiftning alvorlig, men det er økt risiko for redusert fostervekst og for tidlig fødsel, opplyser Norsk Helseinformatikk. Hos noen kan tilstanden føre til alvorlige komplikasjoner som krampeanfall og problemer med lever, nyrer, hjerte og lunger.

– For å forhindre krampeanfall kan man gi magnesiumsultat intravenøst. Svangerskapsforgiftning forsvinner ikke før barnet er født. Dersom barnet må forløses før termin kan fødselen settes igang med medikamenter (induksjon) eller det gjøres keisersnitt, forklarer jordmor Haugeto.

Hva skjer videre?

De fleste kvinner får tilbake normal helse etter at barnet er født. Men de kan ha behov for noen dager på sykehuset for å komme seg etter påkjenningen.

– Ettersom svangerskapsforgiftning øker sjansen for å få svangerskapsforgiftning igjen i neste svangerskap, vil kvinnen få ekstra oppfølging i neste svangerskap. Etter fødselen kan barnet trenge ekstra oppfølging, men det kommer an på en rekke faktorer som for eksempel hvor tidlig fødselen skjedde og barnets vekt, sier Haugeto.

For tidlig fødsel kan noen ganger innebære alvorlige helseproblemer. Men behandlingen av for tidlig fødte er imidlertid blitt svært avansert, og barn født så tidlig som i uke 28 klarer seg ofte bra, ifølge Helsenorge.no.

Dette må du vite:

  • Svangerskapsforgiftning er tilstand hvor den gravide har forhøyet blodtrykk og proteiner (eggehvite) i urinen.
  • Blodårene i morkaken blir trange, dermed får morkaken og fosteret mindre blodtilførsel enn de egentlig skulle hatt.
  • Den gravide trenger ikke å ha noen plager – særlig tidlig i forløpet.
  • De vanligste symptomene er hodepine, øyesymptomer, kvalme eller magesmerter.
  • Kvinnen kan også oppleve plager som flimmersyn, plutselig hevelse i ansikt, hender eller føtter, og smerte under ribbensbuen.
  • Svangerskapsforgiftning oppstår etter uke 20 i svangerskapet – og med økende forekomst frem mot nedkomst.
  • Kvinner med svangerskapsforgiftning skal kontrolleres og følges opp av en spesialist. I de fleste tilfeller forløper en svangerskapsforgiftning ukomplisert, men det er økt risiko for redusert fostervekst og for tidlig fødsel.

Kilde: Norsk Helseinformatikk og jordmor Henriette Haugeto ved Oslo jordmor og kvinnesenter.