Skribent:
Kategori:

Graviditet

Skribent:
Kategori:

Graviditet

Gravid uke 17

En kraftigere hårvekst som fordeler seg blant øyenbryn, øyenvipper og hodet har nå kommet for å bli. Fosteret evner å kjenne en tørsthet etter fostervann, og synsnerven har nådd netthinnen.

Gravid uke-17

Fosteret i uke 17

Fosteret er nå femten uker gammelt. Det veier nå ca. 180 gram og er ca. 17 cm fra rumpe til isse. Neste uke kan du endelig se barnets kjønn, om ønskelig.

Skjelettets brusk omdannes til bein, og ørene er på rett plass på hodet. Et lag med lyst hår, som kalles for lanugohår, vokser på noen steder på huden. Det antas at dette beskytter vokslaget, vernix, som etterhvert dannes på barnets hud.

Øyenbrynene og øyenvippene, samt hodet har nå en hårvekst. Fosteret kan faktisk kjenne en tørsthet. Synsnerven har nå nådd netthinnen, noe som betyr at fosteret kan se lys som legges inntil magen.

Å være gravid uke 17

Vondt i lysken er en vanlig symptom i denne uken. Dette varer kun en liten stund, men kan være en ganske intens smerte. Dette kan skyldes båndene, ligamentene, som holder livmoren på plass som strekker seg i takt med veksten til livmoren. Et triks er å bøye seg ned når dette oppstår. Prøv å ikke reise deg opp, eller snu deg i sengen, i et raskt tempo. Noen ganger vil dette også oppleves mens du går. Trøst deg med at dette vil gå over utover i svangerskapet.

Livmorens øvre kant vil nå være mulig å kjenne. Kjenn etter på området som er halvveis mellom skambenet og navlen. Det kan i denne uken være aktuelt med en større brystholder.

Halsbrann kan også være en symptom som nå oppleves oftere enn før, og kanskje regelmessig. Alle smerter vil sannsynligvis glemmes og vil være verdt det når du endelig kan se ultralyd av din lille krabat f.o.m neste uke!

Gode tips i uke 17

  • Ultralyden bør oppleves sammen med partneren din, dette er et stort og spesielt øyeblikk og bør dermed deles
  • Kjønn, misdannelser, antall ventet barn og termindato kan redegjøres ved å ta en ultralyd
  • Halsbrann kan oppleves hyppig i denne uken (en livstilsendring må kanskje vurderes, syrenøytraliserende eller syrehemmende midler kan også dempe plagene)

Ting å huske på

Snart er det tid for ultralyd. Dette foregår vanligvis mellom uke 17-19 av svangerskapet. Det er lurt å ta i betraktning at selv om man får vite kjønnet, må man være forberedt på feiltagelser. Spesielt når det gleder hunkjønn. Man bør kanskje vurdere å ha et guttenavn i bakhodet i tilfeller hvor det er faktisk hankjønn.

Les mer om frister du må forholde deg til under og rett etter graviditeten her.

Vanlige svangerskapstegn i uke 17

  • Halsbrann
  • Økt svetteproduksjon
  • Bevegelser fra fosteret i magen
  • Vondt i lysken

LES OGSÅ OM NESTE UKE: Gravid uke 18.

Følg Plusstid på Facebook for flere tips.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Helsenorge.no, Svangerskapsboken