Kategori:

Fødsel

Kategori:

Fødsel

10 tegn på at fødselen nærmer seg

Høygravid og lei av å vente? Ekspertene forteller hvilke tegn som tyder på at ventetiden snart er over og fødselen snart er i gang.

jente koser med magen til høygravid dame
Usikker på om du skal føde snart? Kroppen gir deg faktisk flere tegn på at fødselen nærmer seg! Foto: iStock

Helt fra de første tegnene på at du er gravid og frem til termin, er det mange gravide som opplever en del kroppslige plager. PlussTid-ekspert og jordmor Karin Johansson ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter forteller at enkelte kvinner merker endringer på kroppen den siste tiden før fødsel.

Karin Johansson
Jordmor Karin Johansson. Foto: Gry Traaen

– Tegnene på at fødselen er på gang er veldig individuelle for alle kvinner. Det finnes flere tegn på at fødselen nærmer seg, men de er ingen fasit på at den er like rundt hjørnet, sier Johannson.

Fødselslege og forfatter av boken «Et nytt liv. Alt om graviditet, fødsel og barseltid» Thorbjørn Brook Steen forklarer at alle fødende kvinner vil oppleve ulike kroppslige endringer i dagene før fødselen.

– Alle disse endringene er tegn på at kroppen modner og gjør seg klar til å føde, sier Brook Steen.

Fødselslege og forfatter Thorbjørn Brook-Steen
Fødselslege og forfatter Thorbjørn Brook Steen. Foto: Privat

10 tegn på at fødselen nærmer seg:

1. Kraftigere og hyppigere kynnere

De siste ukene av svangerskapet opplever ofte den gravide uregelmessige, smertefrie sammentrekninger i livmoren. I motsetning til rier påvirker ikke kynnerne livmorhalsen og gir ingen åpning av mormunnen. Kynnere kalles også for svangerskapsrier eller falske rier.
– Noen kvinner vil oppleve at kynnene blir kraftigere og hyppigere når fødselen nærmer seg, forklarer Johansson.
Fødselslegen forklarer at regelmessige kynnere er et tegn på at fødselen nærmer seg.
– Når du har kynnere som varer mellom 30 sekunder til ett minutt, og mellom to til tre kynnere på ti minutter, kan du ringe til fødeavdelingen. Da går det fra å være kynnere til å bli rier, sier Brook Steen.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

2. Fostervannet går

Inne i livmoren ligger babyen godt beskyttet i en gjennomsiktig pose som er fylt med fostervann – beskyttet av fosterhinnene som hindrer lekkasje. Ved fødselen går det hull på denne posen, og fostervannet renner ut, ifølge Norsk Helseinformatikk.
– Rundt 10 prosent av de gravide har vannavgang før rier, mens hos 90 prosent kommer rier før fostervannet går. Mange tror at fostervannet er et tegn på at fødselen er i gang, men kvinnen er ikke «i fødsel» før hun har rier, opplyser fødselslegen.

3. Menssmerter

– Mange kvinner opplever menssmerter i slutten av svangerskapet. Dette er en del av modningsprosessen hvor livmorhalsen forkortes og mykes opp jo nærmere du kommer termin, sier jordmor Johansson.

4. Slimproppen går

Noen kvinner opplever en del tynn utflod mot slutten av svangerskapet og enkelte opplever at det kommer rosafarget slim, kanskje sammen med noen dråper blod, noen dager før fødsel.
– Dette skjer når livmorhalsen begynner å modnes, det vil si at livmorhalsen mykes opp og forkortes. Dette er et sikkert tegn på at fødselen nærmer seg, men det kan fortsatt ta både en og to uker før fødselen starter, forklarer jordmoren.

5. Økt nedpress, smerter i korsryggen og underlivet

Fødselslege Brook Steen forklarer at økt nedpress og smerter i korsrygg og underlivet er vanlige plager når fødselen nærmer seg.
– Smertene flytter seg nedover i kroppen og kvinnene opplever ofte smerter dypt i ryggen, økt nedpress og smerter i bekkenet. Disse smertene oppstår når barnet flytter seg nedover i fødselskanalen, forklarer fødselslegen.

6. Kvalme

Ifølge jordmor Johansson opplever mange kvinner at de blir kvalme når svangerskapet nærmer seg slutten. Men dette er ikke et tegn på at fødselen er i gang.
– Mot slutten av svangerskapet er det trangt og dårlig plass i magen. Når fosteret presser på magesekken og tarmene da, kan du bli kvalm. Mange blir dog kvalme og kan kaste opp når riene har startet og begynner å bli skikkelig sterke og gode, forklarer Johansson.

FLERE RÅD: Spis vekk gravid-kvalmen

7. Løs mage

– Mange opplever løs mage i dagene før fødsel. Det er kroppen som tømmer seg for å gjøre plass til babyen, forklarer jordmoren.

8. Ekstra energi

– Noen kvinner opplever at de får litt ekstra energi helt på slutten av svangerskapet, og får plutselig lyst til å vaske huset, vinduer og å bake. Men om det er tegn på at fødselen nærmer seg eller ikke, kan jeg ikke si noe om, sier jordmoren og legger til at mange også er ganske slitne etter et langt svangerskap.
– Det kan være lurt å hvile mye og gjerne sove litt i løpet av dagen. Du vet jo aldri om fødselen starter kommende natt, råder jordmor Johansson.

9. Endring i aktivitet

– Bevegelsene til barnet blir annerledes mot slutten av svangerskapet fordi det er trangt: Men du skal kjenne igjen våkenhetsmønsteret til din egen baby. Hvis du opplever at bevegelsene er markant roligere enn tidligere, må du ta kontakt med jordmor eller fastlegen, opplyser Johansson.

10. Du får et drag over ansiktet som er mer fyldig

– Noen mener at de kan se at kvinnene får et såkalt fødeansikt, men dette er, som alt annet, veldig individuelt. Enkelte kan nok oppleve at de blir litt mer hovne i ansiktet i dagene før fødsel, forteller jordmoren.

Fakta om svangerskap og tegn på fødsel:

  • Et svangerskap varer normalt mellom 37 og 42 uker. Dersom fødselen skjer før uke 37 er over, er det en for tidlig fødsel, såkalt prematur fødsel.
  • Mange blir stresset dersom de går én dag over termin, men det er faktisk kun fire prosent som føder på termin.
  • Rundt ti prosent av de gravide har vannavgang før rier, mens hos 90 prosent kommer rier før fostervannet går.
  • Sikre tegn på at fødselen er i gang eller nært forestående: Rier, vannavgang, smerter i korsryggen og i underlivet, økt nedpress og økning av utfloden og ofte litt rosafarget utflod.
  • Lei av å vente? Sex kan fremskynde fødselen, men kun hvis kroppen er moden for fødsel. Kjerringrådet om å gå i trapper for å sette i gang fødselen, hjelper ikke.
  • Fødselen blir ikke satt i gang på sykehuset før uke 41+2, med mindre du har passert 40 år. Da settes du i gang tidligere.

Kilde: Fødselslege Thorbjørn Brook Steen.

Boktips

Nytt Liv
Ny bok om svangerskap og fødsel, skrevet av Thorbjørn Brook Steen.

Fødselslege Thorbjørn Brook Steen er aktuell med boka Nytt Liv – Alt om graviditet, fødsel og barsel, utgitt på Kagge Forlag.

Boka tar opp alt du måtte lure på enten det gjelder unnfangelsen, hva som venter deg gjennom svangerskapet, hvordan barnet vokser i magen, eller selve fødselen og tiden etterpå. Her er oppdatert informasjon om praksis ved norske sykehus, råd til deg med fødselsangst og også et eget kapittel viet partneren.