Kategori:

Fødsel

Kategori:

Fødsel

Jordmor-tips til smertelindring under fødselen

Smerte er en naturlig del av fødselen, men det er ingen å hensikt å takle den på egenhånd. Her er oversikten over de ulike typene smertelindring.

Høygravid kvinne holder under magen.
Det anbefales at du har et åpent sinn om smertelindring når du skal føde. Foto: Rahul Dogra

Det er en stor spenning knyttet til fødselen, og de fleste har forventninger til hvordan den skal foregå. Også når det gjelder smertelindring. Det er ikke så lurt, mener Plusstids fødeekspert og jordmor Cecilia Kleven.

– Alle fødsler er ulike og det er så mye som påvirker behovet for smertelindring. Vi har ulike smertegrenser og enkelte er ikke forberedt på intensiteten i fødesmertene når de først kommer. Derfor er det viktig å møte med åpent sinn til fødselen, og ikke bestemme seg for det ene eller det andre på forhånd. En fødsel kan fort avvike fra det som var planlagt, og da kan det i verste fall føles som et nederlag for kvinnen, sier hun.

Forberedelse viktig før fødsel

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Selv om vi aldri helt kan vite hva som venter oss på fødestuen, er det lurt å være klar over hva som skjer med kroppen under en fødsel, og hva man kan gjøre og få for å få smertelindring.

– For eksempel kan enkelte avslappings- og pusteøvelser bidra til en bedre håndtering av smerte under fødselen. I tillegg er det en rekke faktorer som kan påvirke smerte i ulike retninger. Redsel og stress påvirker smerten negativt, og det kan derfor være lurt å snakke med jordmor om det du frykter i forkant av fødselen. Nok mat og drikke, samt en god natts søvn setter deg også bedre i stand til å takle riene og smertene som kommer, sier Kleven.

Hun anbefaler alle å ta et fødselsforberedende kurs for å være best mulig rustet til å håndtere smerten.

Metoder for smertelindring

Her er en oversikt over de mest vanlige smertelindrende metodene som tilbys ved norske sykehus i dag. Flere av disse kan kombineres.

Naturlig smertelindring (Ikke-medikamentell)

Steriltvannspapler

Det injiseres små mengder sterilt vann rett under huden nederst i rygg eller mage. Det kjennes som vepsestikk og svir i noen sekunder. Sterke rygg -eller magesmerter kan forsvinne for en periode og gi kvinner en god mulighet til å lykkes med bevisst avslapning.

Akupunktur

Det finnes akupunkturpunkter som reduserer smerteopplevelsen, som øker avspenningen og som reduserer kvalmen. Med akupunktur kan man også påvirke selve riarbeidet.

Nålene settes ofte på punkter som reduserer spenningen og øker avslapningen.

LES OGSÅ: Dette må med i fødebagen

Bad og/eller dusj

Mange kvinner synes at en varm dusj eller et bad har en beroligende og smertelindrende effekt. Man føler seg mindre stresset, redsel og uro kan avta noe, noe som igjen bidrar til en mental og fysisk avslapning. Endorfin-nivået vil også øke på grunn av velvære i varmt vann.

Transcutan nervestimulering (TENS)

Elektroder med lavspenningsstrøm blir plassert over smertefulle områder. Hensikten er å distrahere bort smerten. TENS kan ha effekt på ryggsmerter i tidlig åpningsfase i fødselen.

Varmeposer

Smerter i rygg og over symfysen (skambeinet) kan dempes ved å legge på varmepose fylt med varmt vann, eller en rispose varmet i mikrobølgeovn.

Veiledning i pusteteknikk

Er du anspent og puster overfladisk, kan dette forsterke smerteopplevelsen. Den instinktive reaksjonen på smerte er ofte spenning og motstand. Under fødselen kan pusten hjelpe deg til å møte smerten, i stedet for å kjempe imot den. Jordmor kan fortelle deg om enkle pusteteknikker som du kan bruke under fødselen. Disse er det også lurt å øve på før du kommer til fødestuen. Spør din jordmor på helsestasjonen eller ta et fødselsforberedende kurs.

Massasje

Smertesignaler kan blokkeres eller avledes ved massasje, slik at du opplever mindre smerte. Alt fra lett stryking, dyp gnidning til kontinuerlig trykk, kan gjøre godt. Partneren er perfekt til å hjelpe til å massere. Jordmor vil også være til hjelp.

Medikamentell smertelindring

Epidural

Epidural er en «ryggbedøvelse» som må settes av spesialutdannet personale. Når man får ryggbedøvelse føres en nål inn mellom to ryggkoter og videre inn i epiduralrommet, der en plastslange legges. Gjennom denne plastslangen sprøytes bedøvelsesmedikamenter inn, og du kan få kontinuerlig smertelindring. Det er en liten risiko for komplikasjoner der bivirkninger kan være hodepine, kløe, ryggsmerter, lavt blodtrykk og problemer med å tømme urinblæra. En bivirkning ved å ta epidural, er at fødselsprosessen kan stoppe opp og at fødselen dermed tar lengre tid. Samtidig gjør bedøvelsen til at kvinnen slapper av, noe som igjen kan bidra til en raskere fødsel.

Lystgass

Pustes inn gjennom en maske. Ikke alle fødestuer/-avdelinger kan tilby lystgass. Gassen gjør deg mer avslappet, samt at den kan redusere smerten under riene. En fin ting med lystgass er at den virker hurtig, og at virkningen avtar tilsvarende hurtig. Det beste er derfor å puste inn lystgass like før og under riene. Brukt riktig har lystgass ingen vesentlige bivirkninger – den påvirker ikke barnet og forlenger heller ikke fødselen.

Nerveblokade («pudendalblokade»)

Dette er en bedøvelse som settes med sprøyte på to steder rundt vagina. Den virker som en lokalbedøvelse og gjør dermed at en kjenner mindre av presset fra barnets hode. Denne type bedøvelse er særlig nyttig ved tang-, vakuum- og seteforløsning, og hvis større rifter må sys. Ulempen ved denne typen bedøvelse er at det blir vanskeligere å kjenne når en skal presse, samt at riene kan hemmes eller stanse opp.

LES OGSÅ: Dette trenger babyen – huskeliste for nybakte foreldre

Kilder: Oslo jordmor- og kvinnesenter, Norsk Helseinformatikk, Sykehuset Østfold

Tommelfingerregler for smertelindring under fødselen:

  • Ha et åpent sinn, og ikke ha forventninger til hvordan fødselen kommer til å være.
  • Avslappings- og pusteøvelser hjelper under fødselen.
  • Det finnes flere naturlige metoder som kan lindre smerter, i tillegg til medisinsk.