Kategori:

Fødsel

Kategori:

Fødsel

Slik kjennes rier ut

Rier kan være både smertefulle og intense, men hvordan kjennes de egentlig ut? Og hvorfor få du dem i det hele tatt?

Gravid kvinne med tydelige smerter i forbindelse med fødsel.
At rier kan være smertefulle, er de fleste enige om, men hvor vondt det faktisk gjør å føde, varierer veldig. Noen beskriver riene som kraftige menssmerter, mens andre tar i bruk mer fargerikt språk. Foto: iStock

Det kan være vanskelig å beskrive hvordan rier kjennes ut, for det oppleves veldig forskjellig fra kvinne til kvinne. Men la oss starte med hva rier faktisk er og hvorfor du får dem. Livmoren er en muskel, og når muskelen trekker seg sammen under en fødsel, kalles det en ri.

Cecilia Kleven
Jordmor Cecilia Kleven Foto: Gry Traaen

– Når du får sterke, gode rier, påvirker de livmorhalsen. Rien gjør at livmorhalsen kortes av og begynner å åpne seg, forklarer Cecilia Kleven, jordmor hos Oslo jordmor og kvinnesenter.

Hvordan kjennes rier ut?

– Den kjennes ut som en bølge. Smerten kommer og bygger seg opp gradvis til en smertetopp, og så går den gradvis tilbake igjen, sier hun.

Karin Johansson
Jordmor Karin Johansson Foto: Gry Traaen

Karin Johansson er også jordmor ved Oslo jordmor og kvinnesenter, og hun forklarer at de fleste har vondt nederst foran i magen og nederst, bak i ryggen. For mange kan også rismertene ligne på intense menstruasjonssmerter.

– I starten er de ofte korte og uregelmessige. Noen vonde, noen milde, noen lange og noen korte.

Etter hvert som fødselen skrider fram, blir riene mer regelmessige og intense.

Den kjennes ut som en bølge. Smerten kommer og bygger seg opp gradvis til en smertetopp, og så går den gradvis tilbake igjen.Jordmor Cecilia Kleven

Les mer: 10 TEGN PÅ AT FØDSELEN NÆRMER SEG

Hvor lenge varer riene?

– Noen kan kjenne litt av og til de siste én til to ukene før fødselen, men for de fleste starter og holder de på i ett til to døgn. Da er de som regel ganske uregelmessige de første timene eller det første døgnet, sier Kleven.

I modningsfasen er riene gjerne uregelmessige. De kan pågå i flere døgn, men da er det ofte snakk om lange pauser og mildere rier. I den aktive fasen av fødselen kommer riene tettere, cirka hvert tredje minutt, og er kraftigere, forklarer jordmora.

– Dette vil ikke vedvare i flere døgn, betrygger hun.

De fleste starter og holder på i ett til to døgn.Jordmor Cecilia Kleven

– Riene kan stoppe opp

I den såkalte modningsfasen, også kjent som latensfasen, er det helt normalt at riene stopper opp. Dersom riene stopper opp i den aktive fasen, kan du eventuelt få medikamenter for å få dem tilbake.

– Kortvarig stopp kan være helt normalt, men her er det flere elementer som spiller inn og avgjør om man utfører tiltak for å stimulere rier, sier Johansson.

– Litt som menssmerter

Mamma ser på og smiler til sin glade sønn
Siv Maren Sandnæs opplevde riene som ordentlig intense menssmerter da hun fødte sønnen Konrad. Foto: Kristin Slotterøy

Ingen fødende er lik og ingen fødsel er lik. Siv Maren Sandnæs (30) venter sitt andre barn i juli. Fødselen til sønnen Konrad (2,5) beskriver hun som ganske grei og hurtig.

Da riene først startet, var hun ikke sikker på om det var rier i det hele tatt.

– Når man er høygravid er det jo ofte noen vondter og ubehag i kroppen uten at det trenger å bety noe spesielt.

Hun beskriver riene som menstruasjonskramper som varte i en kort periode før de slapp.

– Etter fødselen var jeg helt hes, så jeg hadde nok mer vondt og ubehag enn jeg husker nå, sier hun.

– Trodde det skulle være vondere

Sandnæs tror vi har en tendens til å glemme det verste og huske det beste, også når det kommer til fødsler. Likevel husker hun at hun hadde lyst til å trykke på pause og fortsette arbeidet neste dag.

– Og jeg husker veldig godt følelsen da hodet var ute og resten av kroppen bare gled ut, så lett som bare det. For en deilig lettelse! Og så er du fylt med adrenalin og endorfiner, så smertene forsvinner helt med en gang, sier hun.

Da hun omsider registrerte at riene kom i økende intervaller, skjønte hun at det faktisk var rier. I tillegg ble de kraftigere og mer smertefulle, helt til de ble altoppslukende.

– Men jeg tror jeg hadde forventet at det skulle være mer smertefullt, sier hun.

– Da pressriene kom, ble jeg veldig overrasket over følelsen av at kroppen bare tok kontroll og presset uten at jeg selv satte det i gang.

Jeg hadde forventet at det skulle være mer smertefullt.Siv Maren Sandnæs

Som noe utenfor deg selv

Blond kvinne smiler
Anne Hiran Syversen hadde en traumatisk første fødsel, noe som preget henne da hun fødte sitt andre barn. Før fødsel nummer tre, fikk hun god hjelp til å bearbeide de to første fødslene. Det ga resultater.

Anne Hiran Syversen (42) har fire døtre på 22, 17, 14 og 11 og er gravid med enda ei jente.

Hun sier at rier oppleves litt forskjellig i de ulike fasene av fødselen, men hun husker veldig godt hvor vondt det gjorde, selv elleve år etter forrige fødsel.

– Men jeg skylder på første fødsel, som ble såpass dramatisk, og jeg tror disse tingene blekner for dem som har gode fødselsopplevelser i bunnen, sier hun.

Riene forklarer hun som at det er som om noe utenfor deg selv «tar over» kroppen. Selv har hun hatt relativt korte fødseler med langvarige rier og riestormer.
Den første fødselen var både smertefull og dramatisk. Syversen ble kraftig skadet og fikk en stor blødning. Hun mener dette påvirket hvordan hun opplevde fødsel nummer to.

– Jeg var rett og slett livredd, og det påvirket kroppen og smertenivået.

Viktig å bearbeide fødselen etterpå

Jordmor Karin Johansson sier det er veldig lurt, spesielt hvis man opplever fødselen som dramatisk, å ta en etterkontroll hos jordmor seks til åtte uker etter fødselen.

– Da får du gått gjennom fødselen, snakket gjennom ting og forhåpentligvis bearbeidet det litt til neste gang du eventuelt skal føde, sier hun.

Syversen gikk selv til samtaler for fødselsangst før sin tredje fødsel. I tillegg forberedte seg ekstra med svangerskapsyoga. Det ga resultater.

– Å kunne ta fram det på ryggsekken underveis, gjorde at jeg ikke trodde jeg skulle dø eller at smertene aldri skulle gå over.

Det var hun glad for, for hun skjønte tidlig at dette kom til å gå lynkjapt. Og det gjorde det – så fort at det ble en uplanlagt hjemmefødsel.

– De sier at det er viktig å fokusere på her og nå i fødselsarbeidet, og det er det jo. Men om du klarer å ha bevissthet rundt at dette er et begrenset tidsforløp, og at det finnes en maksgrense for hvor lenge dette får foregå, så tror jeg du finner trøst og styrke i det, sier Syversen.

Om du klarer å ha bevissthet rundt at dette er et begrenset tidsforløp, og at det finnes en maksgrense for hvor lenge dette får foregå, så tror jeg du finner trøst og styrke i det.Anne Hiran Syversen

Gjør deg klar: DETTE MÅ MED I FØDEBAGEN

Verdt å vite om rier

  • Livmoren er en muskel.
  • Når muskelen trekker seg sammen under fødselen, kalles dette rier.
  • Riene er med på å modne og åpne livmorhalsen, slik at babyen kan passere fødselskanalen.
  • Rier er ofte uregelmessige i starten, men blir mer regelmessige etter hvert.
  • De kan være veldig milde i starten og bli mer intense utover i fødselen.
  • Det er forskjell på modningsrier, pressrier og etterrier. Modningsrier forbereder kroppen på fødselen. Pressrier får babyen ut av fødselskanalen. Etterrier får livmoren til å trekke seg sammen igjen etter fødselen.

Les mer: JORDMORTIPS TIL SMERTELINDRING UNDER FØDSELEN

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer