Kategori:

Fødsel

Kategori:

Fødsel

– Setefødselen gikk kjempefint

Silje opplevde det mange gravide er redde for - setefødsel. Hennes fødselshistorie kan være til inspirasjon for andre som står ovenfor valget om keisersnitt eller naturlig fødsel.

Silje og Martin på fødestua. Hun måtte velge mellom setefødsel eller keisersnitt. Foto: Eva Rose Furmyr

Svangerskapet til Silje Taje var uten komplikasjoner, hun følte seg i god form. Likevel er hennes fødselshistorie annerledes enn mange andres. Da det nærmet seg termin hadde lille Loke (nå 10 md) ennå ikke snudd seg inne i magen, men lå med setet ned.

– Jeg var heldigvis i god form gjennom hele svangerskapet, og gikk tre timers turer med hundene våre helt til det nærmet seg fødsel. Allerede i uke 30 – 31 så legen at han satt i seteleie, og vi skjønte at det var lite sannsynlig at han kom til å snu seg. Da var det veldig mange tanker som surret rundt i hodet mitt. Jeg var veldig usikker på hva jeg skulle gjøre, forteller Silje.

I tilfeller hvor barnet ligger i seteleie får den gravide tilbud om å ta keisersnitt siden dette anses å være en risikofødsel.

– Samboeren min, Martin, og jeg måtte ta noen runder med oss selv og med leger. Samtidig som vi ble presentert for muligheten til å ta keisersnitt, så fikk vi også vite at det beste for barnet er å bli født vaginalt. Men det er ikke risikofritt, det krever at barnet må forløses en viss tid etter at vannet har gått. Vi hadde mye å tenke på, fortsetter hun.

Les også: EN ANNERLEDES FØDSELSHISTORIE

Satt i gang fødselen

De vurderte en kort tid å prøve på en ytre vending, men de slo fra seg muligheten siden dette kunne sette i gang fødselen. Løsningen ble, etter mange overveininger, naturlig fødsel. Silje fikk satt i gang fødselen på A-hus for å unngå at babyen skulle bli for stor. Hun fikk drypp på en onsdag, og på lørdagen gikk vannet spontant i 19-tiden. Allerede kl 03.48 søndag morgen kom lille Loke til verden.

– Det gikk kort tid fra vannet gikk til jeg fikk effektive rier. Jeg hadde allerede kjent småmurring og svake modningsrier fra torsdagen, men det var veldig på og av. Jeg prøvde å gå mye for å sette ting i gang. Etter at vannet gikk føltes det endelig som at fødselen var ordentlig i gang, beskriver hun.

Hun gikk fra fire til ti centimeters åpning på få timer.

– Jeg ble anbefalt å ta epidural, og det burde være obligatorisk. Men jeg måtte vente til jeg hadde fem centimeters åpning. Heldigvis var anestesilegen rett over gangen, og jeg følte hele tiden at jeg ble godt fulgt opp. Jeg måtte bare stole på at de visste hva de gjorde, sier Silje.

Les også: FØDSELENS STADIER

Silje jobber seg igjennom rier før setefødselen. Foto: Eva Rose Furmyr

Navlestrengen rundt halsen

Martin var Siljes store støttespiller mens det sto på – han gjorde alt han kunne for å lindre smerten hennes, blant annet ved å presse på og massere korsryggen hennes. Etter epiduralen avtok smertene, men også riene. Det var ikke ønskelig. Hun fikk derfor drypp for å holde intensiteten oppe.

– Ved setefødsel må barnet forløses radig etter at fødselen er i gang av hensyn til barnets helse. Men på grunn av epiduralen kjente jeg ikke pressriene. Da jeg hadde ti centimeter åpning fikk jeg beskjed om at jeg måtte presse så fort jeg kjente noe, og det gjorde jeg, forteller hun.

Men Loke satt fast i bekkenbunnen, og han hadde navlestrengen rundt halsen. Så da kroppen endelig var ute, vedtok legen å ta ut hodet ved hjelp av tang.

Jeg var i utgangspunktet veldig redd for å bruke tang fordi den er så voldsom. Men jeg tenkte bare: “Gjør det dere må.” Det handlet ikke om meg lenger, men om han. Egentlig skal barnet forløses i løpet av ett minutt ved seteleie, og nå var vi på overtid.

Et helt team måtte til for å forløse Loke på en trygg måte. Foto: Eva Rose Furmyr

Et helt team måtte til for å forløse Loke på en trygg måte. Foto: Eva Rose Furmyr

«Han lever!»

Endelig var hele Loke ute, legen klarer å lirke ham ut med tangen. Men det kom ikke en lyd.

– Han trengte litt starthjelp på grunn av navlestrengen rundt halsen. Jeg husker at jordmoren klappet ham på ryggen mens hun sa: «Kom igjen nu!» på nordnorsk. De hastet litt frem og tilbake, og han fikk oksygen. Hele teamet, som tidligere hadde vært rundt meg for å hjelpe ham ut, var nå rundt ham. «Er han død?» ropte jeg. Det var fotografen, Eva, som først rakk å svare «Han lever!» Det tok litt tid før han lagde lyd, og selv om det kanskje bare varte i noen sekunder, så føltes det som en evighet, beskriver hun.

Lettelsen var stor da hun endelig hørte smågråt fra den lille. Men så fort han hørte stemmen til Martin sluttet han å gråte. Martin løftet ham opp, holdt ham inntil seg og bar ham bort til Silje. Endelig fikk hun kjenne den lille kroppen hans på brystet sitt.

– Da trillet tårene, jeg kan ikke beskrive den følelsen. Det var et stort øyeblikk, sier hun.

I dag er hun gravid med andremann og har termin til sommeren. Så langt har barnet ikke snudd seg.

– Med min fødselshistorie anbefaler jeg alle som har barnet i seteleie å velge naturlig fødsel. Jeg håper faktisk at det blir setefødsel, for nå har jeg en positiv erfaring med det og vet hvordan det foregår. Jeg gruer meg nok mer til en vanlig fødsel, hvor hodet kommer først, sier hun mens hun ler.

Les mer her: JORDMOR-TIPS TIL SMERTELINDRING UNDER FØDSELEN

Loke brukte litt tid før han ga lyd fra seg. Lykken var stor da foreldrene hørte den første gråten. Foto: Eva Rose Furmyr

Loke brukte litt tid før han ga lyd fra seg. Lykken var stor da foreldrene hørte den første gråten. Foto: Eva Rose Furmyr

Boktips

Fødselsfotograf Eva Rose Furmyr har fotografert fødsler i 20 år. Foto: Lars Myhren Holand

En trygg og god fødsel I boka Fødsel: Alt du trenger for å ta gode valg for din fødsel (Barnebokforlaget, 2017) deler fagfolk og mødre av sin erfaring og kunnskap, for å gjøre det enkelt for gravide å ta gode valg om fødested og fødsel.

Ikke alle vet hvor mange valg de har eller hva de kan si ja og nei til i fødselsomsorgen. I boka finner du informasjonen du trenger for å best mulig forberede deg til din fødsel.
Boka får du kjøpt i bokhandlere rundt om i Norge, og du kan bestille den fra nettbutikker. Deriblant hos Norli

Les også: FØDSELEN VAR SOM Å SPILLE EN FOTBALLKAMP

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer