Kategori:

Fødsel

Kategori:

Fødsel

Fødselshistorie: – Fødselen var som å spille en fotballkamp

Natalia og Espen skjønner at deres fødselshistorie er normal i forhold til mange andres, men opplevde likevel mye spenning og lang ventetid.

Foto: Eva Rose Furmyr

Det hele startet med at vannet gikk klokken fire om natten. Det var som om en boble sprakk i magen min, jeg våknet av at det sa «plopp». Adriana (1 1/2) er mitt første barn, så jeg ante ikke hva jeg skulle igjennom. «Oj, jeg må på do», tenkte jeg, forteller Natalia Da Silva.

Da hun reiste seg rant vannet ned på gulvet, og hun vekket samboeren Espen Åker for å si at vannet hadde gått. «Nei, du har sikkert bare tisset på deg», var svaret fra en søvndrukken Espen.

– Jeg var i mildt sjokk da jeg skjønte at “nå skjer det”. Natalia var tre dager over termin, sier han.

De tørket opp alt fostervarnnet, og Natalia ringte til Bærum sykehus for å høre hva hun skulle gjøre. Selv om vannet hadde gått hadde hun ingen rier. De ba henne prøve å slappe av og vente, så Espen foreslo at de skulle legge seg igjen. Klokken fem startet riene, og da ringte hun sykehuset igjen. Heldigvis fikk hun komme inn allerede da, siden det var hennes første barn.

Jeg var i mildt sjokk da jeg skjønte at “nå skjer det”.Espen

«Vi skal føde vi nå.»

– Vi kom dit klokken åtte om morgenen, og midt i vaktskiftet. «Nå er vi her. Vi skal føde vi nå» var liksom holdningen vår, men vi måtte vente ganske lenge før vi ble skrevet inn. Søsteren til Natalia kom i ni-ti-tiden, forteller Espen.

– Riene var ikke sterke, men undersøkelsen viste at jeg hadde fem centimeters åpning. Men så gikk det en god stund hvor det ikke skjedde stort. Klokken 12 hadde jeg fremdeles fem centimeter. Da flyttet de meg over på et annet rom, sier Natalia.

På dette tidspunktet tenkte Espen at dette kunne dra ut, så han dro og kjøpte seg litt sushi og stakk innom jobben. Da han kom tilbake 45 minutter senere skjønte han at noe hadde skjedd, det var stor forskjell fra da han dro.

Jeg kunne se at hun hadde mye mer smerter nå, sier han.

Siden Natalia bar morkaken på fremsiden av kroppen samlet all fødselssmerten seg foran på magen.
Kl 14 ble hun flyttet over til et tredje rom, og i timene fremover hadde hun mye smerter.

Les mer: 10 TEGN PÅ AT FØDSELEN NÆRMER SEG

Natalia må igjennom flere timer med smertefulle rier før Adriana blir født. Foto: Eva Rose Furmyr

Sliten av smerter

– Heldigvis fikk søsteren til Natalia og jeg god veiledning av fødselsfotograf Eva, som viste oss hvor vi skulle trykke og massere for å hjelpe henne med fødselssmertene. Vi trykte på hver side av halebeinet og inne i hendene, forteller Espen.

– Det hjalp meg veldig, sier en takknemlig Natalia.

Hun brukte en rullator for å kunne bevege seg og for å få fortgang i ting, men på et tidspunkt ble hun for tung i beina.

– Da jeg hadde ni centimeters åpning var babyen fremdeles ikke på vei ned. På det tidspunktet tenkte jeg: «Åh, nå orker jeg ikke mer. Jeg er så sliten at jeg ikke kommer til å klare å føde mitt eget barn.»

På grunn av en feil med intercom-systemet måtte lege og personale samles inne på rommet for å diskutere Natalias situasjon og hvordan de skulle løse det. Timene hadde gått, det var blitt kveld, og hun var sliten og nedbrutt. Det var tøft for Espen og søsteren hennes å oppleve hvor vondt Natalia hadde det.

Endelig ble jeg spurt om jeg ville ha epidural. Det var som å komme til himmelen da jeg fikk det.Natalia

Espen hjelper til med smertelindring så godt han kan. Foto: Eva Rose Furmyr

Gråt av glede

– Endelig ble jeg spurt om jeg ville ha epidural. Det var som å komme til himmelen da jeg fikk det. De sterke smertene foran ga seg, og jeg fikk endelig hentet litt krefter, sier Natalia.

Espen så at fødselen stoppet opp, og alle tre satte pris på en pause. De satt i sengen og spiste kjeks for at Natalia skulle få i seg noe. Hun ble spurt av jordmoren om hun vil ta keisersnitt, men Natalia var fast bestemt – hun ville ha en naturlig fødsel.

– Før jeg fikk epiduralen hadde jeg presset, men ikke på riktig måte. Nå kjente jeg riene på en helt annen måte, jeg kjente dem i ryggen i stedet, fortsetter Natalia.

Jordmoren undersøkte henne og sa: «Klarer du å presse, så kjenner jeg at babyen kommer nå.» Natalia hentet frem sine siste krefter og presset mens hele rommet heiet på henne. «Kom igjen! Kom igjen!»

Det føltes som om jeg spilte en fotballkamp og ble heiet frem til mål. Da hun endelig var ute kunne jeg ikke se henne for magen var i veien. «Er alt bra? Har hun ti fingre og ti tær?» Da jeg fikk Adriana på brystet…Det var sånn en mektig følelse, det går ikke an å beskrive den.

– Vi var så lettet og gråt som vi aldri har grått før. Det var så stort. Jeg kan bare forestille meg hvordan Natalie kan ha følt det, jeg hadde vært igjennom så mye engstelse og var så sliten, men det var jo hun som gjorde jobben, forteller Espen.

Les mer: FØDSELENS STADIER

Natalia kan ikke beskrive følelsen da hun endelig fikk Adriana på brystet. Foto: Eva Rose Furmyr

Les mer her: JORDMOR-TIPS TIL SMERTELINDRING UNDER FØDSEL

En lykkelig fødselshistorie

Lille Adriana kom til verden kl 00.49 på natten. Da Natalia fikk spørsmålet om hun ville se på morkaken, så var hun ikke interessert. Hun hadde mer enn nok med å se på barnet sitt.

– Hun hadde masse sort hår og så store øyne da hun kom ut. Så vakker! Da jeg endelig fikk tatt en dusj kl to om natten føltes det helt fantastisk. Jeg var så sliten og så lykkelig over at fødselen var over. Det har aldri vært så deilig å ta en dusj hverken før eller siden.

Den nybakte familien på tre fikk dele et familierom, og alle sovnet etter et slitsomt døgn. Natalia og Espen skjønte ingenting da de våknet av et barneskrik.

– Vi så på hverandre – “hvem er det som skriker?” Endelig var vi blitt foreldre, sier Espen.

Stolt pappa! Endelig kom lille Adriana til verden. Foto: Eva Rose Furmyr

Boktips

Fødselsfotograf Eva Rose Furmyr har fotografert fødsler i 20 år. Foto: Lars Myhren Holand

En trygg og god fødsel I boka Fødsel: Alt du trenger for å ta gode valg for din fødsel (Barnebokforlaget, 2017) deler fagfolk og mødre av sin erfaring og kunnskap, for å gjøre det enkelt for gravide å ta gode valg om fødested og fødsel.

Ikke alle vet hvor mange valg de har eller hva de kan si ja og nei til i fødselsomsorgen. I boka finner du informasjonen du trenger for å best mulig forberede deg til din fødsel.

Boka får du kjøpt i bokhandlere rundt om i Norge, og du kan bestille den fra nettbutikker. Deriblant hos Norli

 

 

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer