Kategori:

Fødsel

Kategori:

Fødsel

Fødselens stadier

En fødsel har tre stadier: Åpningstid, utdrivningstid og etterbyrdstid. Det kan være betryggende å vite litt om de forskjellige stadiene på forhånd.

Gravid kvinne står på en åker
Foto: iStock

De tre fasene er noe alle fødende kvinner må igjennom, men varigheten på de forskjellige varierer. Hos én kvinne kan åpningstiden vare over flere døgn, mens hos en annen er det normalt med 4–12 timer. Hos noen flergangsfødende kan åpningsfasen vare i bare noen minutter!

Her kan du lese mer om hva som skjer i hvert enkelt av fødselens stadier.

Første fase: Åpningstid

Dette er den første delen av fødselen, hvor livmorhalsen utslettes og mormunnen åpnes slik at livmoren og skjeden til sammen danner et krumt rør. Denne fødselskanalen utvider seg for å kunne ta imot et foster. Det er normalt å dele åpningstiden i to faser:

1. Den passive (latente) fasen

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Varigheten er i gjennomsnitt seks timer for førstegangsfødende, men det er individuelt. Ved denne fasen merker du at det begynner å skje noe. Du føler milde rier som varer i 60-90 sekunder – disse er ikke så veldig smertefulle. Det går cirka 15 minutter mellom de svake strammingene i rygg og/eller mage.

Noen føler at fødselen ikke helt klarer å bestemme seg: Skal jeg starte eller ikke? Selv om det kan føles ut som at det stopper helt opp, så er den i gang. Livmoren trener seg på å bli klar for fødselen, og neste steg kan skje når som helst.

Mange kvinner er glade og spente i denne fasen – nå er endelig ni måneders ventetid over, og om ikke altfor lenge kommer du til å ha babyen i armene dine. For andre kan det bli en langtrukken affære inntil livmorhalsen har fått 3–4 centimeters åpning, og åpningstiden går over til den aktive fasen.

2. Den aktive fasen

I denne fasen øker smertene. Riene kommer med 3–5 minutters mellomrom, øker i styrke og varer i 30–45 sekunder. Til slutt har livmorhalsen utvidet seg til 10 cm slik at mormunnen utslettes. Fosteret trenger seg ned i bekkenet. Hos førstegangsfødende varer den aktive fasen i gjennomsnitt i to timer.

Mot slutten av åpningstiden vil du merke en trang til å trykke, men det skal du ikke gjøre før du har stor nok åpning – det er mest skånsomt for både deg og barnet å vente. Hør på jordmor! Barnets hode hviler mot bekkenbunnen og mot endetarmen, og det oppleves meget smertefullt for de fleste. Men ikke fortvil, i neste fase kommer du til å få uante krefter – barnet skal ut, enten du vil eller ei.

Utdrivningstiden

Denne perioden varer fra full åpning til barnet er født. Du får pressrier, og jordmor vil be deg om å trykke – omtrent på samme måte som ved treg avføring. Riene kommer omtrent hvert tredje minutt, og varer i ett og et halvt minutt. Mange kvinner opplever denne fasen som positiv – du kjenner at kroppen din deltar aktivt for å få barnet ut.

Fosterets hode vil etter hvert komme mer og mer til syne, men stoppe opp mellom riene. Da gjelder det å følge jordmors instruksjoner. Ber hun deg presse for fullt, skal du ikke holde tilbake! I enkelte faser kan hun imidlertid be deg om å roe ned, da bør du puste gispende i stedet for å trykke. Til slutt kommer hodet helt ut, og etter én til to rier vil hele barnet være ute!

Utdrivingsperioden varer vanligvis cirka 30 minutter hos førstegangsfødende, og rundt 15 minutter hos flergangsfødende. Fasen kan imidlertid vare lenger, opptil henholdsvis 2–3 og 1–2 timer.

Etterbyrdstiden

Det eneste du vil er selvfølgelig å holde det nyfødte barnet til brystet ditt, men siste del av fødselen må gå sin gang. Denne fasen varer fra barnet blir født, til morkaken med hinner og navlestreng er ute av kroppen din. Dette tar vanligvis rundt 15 minutter.

Riene er der fortsatt, men ikke i nærheten av så smertefulle som før barnet ble født. Morkaken må nemlig løsne fra øvre del av livmor, for så å støtes ut av kroppen. Jordmor følger deg gjennom hele denne prosessen også, og passer på at det ikke sitter igjen rester fra morkaka. Jordmor syr eventuelle rifter. Du kommer til å blø fra såret der morkaka var festet, noe som kan fortsette i flere uker.

Selv om du trolig vil kjenne smerter i noen dager ennå, er belønningen endelig her: Deres høyst elskede, nyfødte barn!

Kilder: Store Medisinske Leksikon, Norsk Helseinformatikk, Mammanett.no

Kort versjon av fødselens stadier:

  • Milde rier som varer i 60-90 sekunder opp står først og fremst, og etterhvert vil det oppstå en 3–4 centimeters åpning.
  • Sterkere riene kommer deretter med 3–5 minutters mellomrom, og varer i 30–45 sekunder. Livmorhalsen utvider seg til 10 cm.
  • Når riene kommer kommer omtrent hvert tredje minutt, og varer i ett og et halvt minutt, er det bare å følge instruksene til jordmoren og vente på å se ditt elskede nyfødt barn.