Kategori:

Fødsel

Kategori:

Fødsel

Gravid? Dette bør fødebrevet inneholde

Fødebrev er din plan for fødselen – og skal sikre deg en god opplevelse under fødselen. Men hva skal det inneholde? Her får du gode råd.

høygravid sitter med et fødebrev
Fødebrev er din plan for fødselen – og skal sikre deg en god opplevelse under fødselen. Foto: iStock

Et fødebrev eller en fødselsplan er et brev hvor du skriver ned dine og partnerens tanker, ønsker og forventninger til fødselen. Det er ikke nødvendig å skrive et fødebrev, men det kan være nyttig for både jordmor, den gravide og for paret selv, mener Plusstid-ekspert og jordmor Cecilia Kleven ved Oslo jordmor og kvinnesenter.

Cecilia Kleven
Jordmor Cecilie Kleven Foto: Gry Traaen

– Et fødebrev kan bidra til bedre kommunikasjon, der det er utfordrende ting å snakke om. Det er flott for jordmor å bli orientert dersom det er spesielle hendelser i livet som har vært ekstra tunge og om kvinnen har noen bekymringer, sier Kleven og utdyper:

– En fødsel er både intensiv, emosjonell og hormonell. I enkelte tilfeller kan den trekke opp opplevelser og tanker du selv trodde du hadde bearbeidet ferdig for lenge siden, eller det kan være nye, aktuelle hendelser som har skjedd i livet.

Det er også lurt for jordmor å vite litt om partner og partnerens tanker rundt fødselen, spesielt der partner har sykdommer som for eksempel diabetes eller epilepsi.

Gravid? ALT DU MÅ VITE OM SVANGERSKAPSKONTROLLENE

Hva bør fødebrevet inneholde?

Jordmoren presiserer at et fødebrev ikke er en oppskrift på hvordan fødselen skal være, siden det er umulig å forutsi hvordan fødselen faktisk blir. Hun anbefaler de fødende å ikke bestemme seg for ting på forhånd, som for eksempel «jeg skal ha epidural» eller «jeg skal ikke ha epidural» .

Du kan aldri helt vite hvordan en fødsel skal bli og da kan skuffelsen bli stor. Men det er lov å «ønske» seg ting, og så prøver jordmor å legge til rette for dette så langt det lar seg gjøre.Jordmor Cecilia Kleven

Det er stadig vanligere å skrive fødebrev, men jordmoren påpeker at langt ifra alle fødende kvinner har skrevet et brev. Dersom du bestemmer deg for å skrive det, kan noen punkter handle om hvordan du reagerer når du blir usikker, engstelig eller redd.

– I tillegg er det fint å vite hvilke tanker paret har rundt fødselen. Hvordan reagerer den fødende på smerte, og hvordan er det for partneren å se noen man er glade i ha vondt? Er det noen erfaringer fra tidligere fødsler jordmor bør vite om, og er det ønskelig å vite mest mulig eller minst mulig underveis? Slike ting kan det være lurt å skrive ned noen ord om, råder jordmoren.

Snart mamma? HER ER ALT DU MÅ VITE OM MAMMAPERMISJON

Anbefaler å skrive fødebrev

Lena Rognskog skrev fødebrev.
Tobarnsmor Lena Marie Rognskog. Foto: Privat

Etter en tøff førstegangsfødsel bestemte Lena Marie Rognskog seg for å skrive et fødebrev i forkant av fødsel nummer to, det ble hennes måte å få bedre kontroll over situasjonen.

– Jeg vil absolutt anbefale alle som skal føde om å skrive et slikt brev. Dette kan være til hjelp for å føle en viss kontroll over situasjonen. At dine tanker og følelser teller, at de betyr noe i en situasjon som føles håpløs der og da. Et fødebrev gir mulighet for god kommunikasjon mellom deg og jordmødrene, og det bidrar til at jordmødrene får en forståelse for hvordan du som føder tenker og har det, sier Rognskog.

28-åringen forteller at hun leste opp brevet for jordmoren mens hun hadde rier, og forklarte viktigheten med at det ble tatt hensyn til hennes behov.

Begge jordmødrene jeg hadde under fødselen viste meg respekt og tok hensyn til mine behov. De forsikret meg til en hver tid om at barnet hadde det bra helt til hun var ute. Dette var en STOR betryggelse for meg og jeg følte meg sikker og trygg på at mine «krav» i fødsels brevet ble tatt hensyn til.Lena marie rognskog

Eksempel på fødebrev

Ved flere fødeavdelinger anbefaler jordmødre kvinner som skal føde å skrive et fødebrev, men hva skal egentlig et fødebrev inneholde? For Rognskog var det viktig at jordmødrene som var tilstede hele tiden holdt henne informert.

– Jeg innledet fødselsbrevet mitt med hvem som skulle være tilstede under fødselen. Jeg ønsket å ha mannen og søsteren min tilstede. Det var veldig viktig for meg å ha noen som kunne være der for å ta bilder av fødselen, forklarer 28-åringen.

Rognskog skrev også at det viktigste under fødselen var at barnet hadde det bra til en hver tid og dersom jordmor observerte at det var noe galt ønsket hun å vite det med en gang. I fødebrevet gjorde Rognskog det klart at hun ønsket å ligge i vann som smertelindring, ettersom dette ønsket ikke hadde mulighet til å bli gjennomført ved forrige svangerskap.

«Sist fødsel fikk jeg ikke barnet mitt på brystet på grunn av pustestopp hos barnet. Om alt er bra med barnet når det kommer ut, vil jeg ha henne på brystet med en gang. Jeg har ikke et godt forhold til amming, og vil gjerne kunne amme denne gangen. Sist ble det veldig mye mas om amming selv om barnet mitt ikke ville ta brystet. Ønsker ikke mas om dette, men en god veiledning til å lykkes med ammingen.»

God opplevelse

28-åringen mener fødebrevet også er en fin anledning til å fortelle jordmor om tidligere opplevelser som har vært ubehagelig, slik at du slipper å gjennomgå det samme under en ny fødsel. Og avsluttet fødebrevet med en oppfordring til sin jordmor:

“OBS!! Et godt stykke ute i forrige fødsel oppdaget jordmor at jeg hadde en GANSKE så full blære. Barnet stod og stanget en del på grunn av dette. Vær så snille og sjekk blæren min ofte, da jeg ikke kjente noe til dette sist.

Håper på en fin fødselsopplevelse <3″

Også i etterkant av fødselen opplevde tobarnsmoren at fødebrevet bidro til å gi henne en god opplevelse.

– Etter at barnet kom til verden ble det heller ikke noe mas om amming. I stedet hadde de kun en samtale om amming og anbefalte meg å sette meg ned i dagligstuen å se på videoen om amming. Og det var nettopp det jeg gjorde – med god samvittighet. 

Gravid og vondt i magen? HER ER GODE RÅD MOT OPPBLÅST MAGE OG FORSTOPPELSE

 Opplyste om sykdom

Melissa Olsen anbefaler gravide å skrive fødebrev.
Melissa Olsen anbefaler gravide å skrive fødebrev. Foto Privat

Da Melissa Olsen var gravid i 2011, anbefalte jordmor henne å skrive et fødebrev ettersom hun som førstegangsfødende gikk gjennom svangerskapet alene.

– Jeg skrev litt om situasjonen min, at jeg var alene og kom til å føde uten barnefar. Jeg skrev også at jeg ønsket epidural og eventuelt badekar som smertelindring, og at jeg var engstelig for å få epilepsianfall ettersom jeg hadde epilepsi som barn, forklarer Olsen,

36-åringen synes det var betryggende at både jordmor og barnelege var forberedt på hennes situasjon og forventninger slik at de lettere kunne imøtekomme hennes behov. Men Olsen er et godt eksempel på at et fødebrev ikke er en oppskrift på fødselen, for den endte nemlig helt annerledes enn hva hun skrevet i fødebrevet.

– Fødselen ble ikke helt som planlagt. Det endte opp med at bestekompisen min ble med på fødselen og klippet navlestrengen. Og fra vi kom innpå fødestuen tok det kun 23 minutter før Noah var ut, så jeg rakk hverken å få epidural eller få epilepsianfall, forteller Olsen og er helt klar på hva hun tenker om fødebrev:

– Jeg vil absolutt anbefale andre å skrive fødebrev. Det er greit å tenke gjennom på forhånd hva slags forventninger og behov du har. Det er ikke  like enkelt å tenke igjennom alt når du står midt oppi det.

 

Dette bør et fødebrev inneholde:

  • Hva er viktig for deg at jordmoren vet om deg for å kunne hjelpe deg på en best mulig måte?
  • Hvordan reagerer du når du blir usikker, engstelig eller redd.
  • Hva trenger du for å føle deg trygg sammen med jordmoren?
  • Hvordan ønsker du at fødselen din skal være?
  • Hva tenker du om ammingen og det å bli mor/far/medmor.

Kilder: Jordmor Cecilia Kleven og Ullevål Kiropraktorklinikk

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer