Skribent:
Kategori:

Fødsel

Skribent:
Kategori:

Fødsel

Doula: Hjelp ved livets begynnelse

Ida Risberg trengte noen som kunne være der for henne under svangerskapet og fødselen. Med doulaen Gry Aksnes fikk hun støtte og verktøy som gjorde henne trygg og rolig når hun trengte det som mest.

Fødselshjelper: Med hjelp fra doula Gry Aksnes gikk fødselen til Ida Risberg som en drøm. Foto: Eva Rose Furmyr

Det er en varm sommerdag. Året er 2013 og Ida Risberg er høygravid med sitt andre barn. Det er ettermiddag og rushtrafikk i Oslo, og Ida sitter i baksetet i en taxi på vei til ABC-klinikken ved Ullevål sykehus. Taxisjåføren kjører så fort han kan, forbi køen og på dumpete veier. Bak i bilen sitter Ida og holder seg fast sammen med tvillingsøsteren sin. Det begynner å haste nå. Ida har hatt rier i noen timer allerede. Hun har lært at hun ikke skal motarbeide riene, og at det er mye bedre å si «ja» enn «nei». Kroppen slapper visst naturlig av når man sier «ja» og spenner seg når man sier «nei». Så Ida sier høyt «jaaaa» etter hver rie.

– Taxisjåføren må jo ha trodd at jeg var rar, sier Ida Risberg og ler.

Trengte tryggheten

Det er flere som er på vei til Ullevål sykehus denne ettermiddagen. På Nesodden utenfor Oslo har Gry Aksnes fått beskjed om at fødselen er i gang. Gry er Idas «doula», en fødselshjelper som har hjulpet Ida gjennom deler av svangerskapet og som skal støtte henne underveis i fødselen.

– Siden jeg har blitt gravid ved hjelp av donor begge gangene, var jeg redd for å føle meg alene under fødselen.  Jeg begynte å engste meg for dette mot slutten av det første svangerskapet, og jeg forstod at jeg trengte noen som kunne være der bare for meg. Som var tilgjengelig og behjelpelig, og som bare hadde meg i fokus, forteller Ida.

Noen måneder tidligere hadde Ida sett en film om en amerikansk dame som skulle bli doula. Det var en gripende og inspirerende film som Ida tenkte mye på i etterkant.

– Jeg søkte opp «doula» på nettet, og der fant jeg Gry Aksnes. Jeg skjønte raskt at hun var den med lengst erfaring på dette området i Norge, så jeg tok kontakt.

Gry og Ida sitter sammen på en kafe i Oslo sentrum. Det er lenge siden de så hverandre sist, men samtalen går lett. Gry utstråler en ro og en trygghet der hun sitter. Hun er rektor ved Doulaskolen i Oslo, har arbeidet som terapeut og kursleder siden 1981, og som doula siden 1994. Hun har selv tre døtre og fødte dem naturlig i badekaret hjemme, og hun var tilstede både da Idas datter Estelle (5) og sønnen Vilhelm (8) kom til verden. På begge fødslene hadde Gry også med seg en av sine tidligere studenter ved Doula-skolen.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

En ekte fødekvinne

– Det å bli invitert inn i en fødsel er fantastisk. Fødselen er et tett samarbeid mellom mor og barn, og det er flott å få være tilstede og støtte underveis, forteller Gry og ser på Ida.

Ida var i uke 30 i første svangerskap da de to møttes for første gang. Gry husker det godt.

– Det var lett å hjelpe Ida. Hun var veldig mottakelig for tips og råd, og hun var en fantastisk fødekvinne begge gangen. Et stjerneeksempel!

Ida ler.

– Jeg gjorde bare det jeg fikk beskjed om, jeg.

Energi: Ida hadde mye energi og det var god stemning på føderommet. Eva Rose Furmyr

Avspenning, pust og massasje

Hos doulaen fikk Ida gravidmassasje, hun lærte pusteteknikker og avspenningsmetoder, samt oppreiste og fremoverlente fødestillinger som skulle forberede henne og hjelpe henne under fødselen.

– Mange kvinner som nærmer seg fødsel, får tips om å gå i trapper og vaske gulv for å sette i gang fødselen. Men gravide kvinner trenger jo å hvile, sier Ida.

– Når den gravide kvinnen møter doulaen sin i graviditeten, gjør vi bevegelser og fysiske øvelser som strekker og mykgjør muskler. Vi øver på oppreiste, fremoverlente fødestillinger hvor tyngdekraften blir utnyttet og forbereder kvinnen gjennom massasje, akupressur, pust, avspenning og kontakt med barnet i magen og samtale. Dette kan gi kvinnen mer trygghet, indre ro og tro på sin egen fødekraft, mer surstoff til babyen i magen og henne selv, samt mindre smerte når fødselen går i gang, forteller Gry.

Fødselen er i gang

Vi er tilbake til den varme sommerdagen i 2013. Ida og tvillingsøsteren kommer seg omsider fram til sykehuset og til fødestuen.

– Jeg vet akkurat hva jeg skal gjøre, for hos Gry har jeg fått verktøy som jeg kan bruke under hele fødselen. Jeg har øvd og jeg føler meg trygg, og derfor opplever jeg riene mer intense enn vonde, forteller Ida.

Riktig stilling: Sammen med douala Gry Aksnes finner Ida fram til en oppreist, fremoverlent fødestilling som passer for henne. Foto: Eva Rose Furmyr

Det begynner å bli folksomt på fødestuen, og moren til Ida har også ankommet. Ida har det bra med alle rundt seg og humøret er på topp. Hun vender fokuset innover i seg selv og går inn i dyp avspenning i kropp og sinn for hver ri-bølge. Når jordmoren sier at de ikke behøver å fylle vann i fødekaret helt enda, er det ikke Ida som behøver å ta stilling til dette. Det gjør Gry.

– Vi må fylle fødekaret nå, for dette kommer til å gå fort, sier Gry til jordmoren. Hun ser det på øynene og bevegelsene til Ida, og hun har rett. Det skjer fort. Gry har jo vært med på Idas første fødsel også, så hun kjenner godt til hvordan Ida er i fødsel, hva hun ønsker og trenger.

Doula-effekten

Ida er inne i fødeboblen, og Gry gjør alt hun kan for at Idas kropp skal produsere de gode og viktige fødselshormonene som både gir sterke rier og smertelindring. Hun trykker og stryker langsomt, og holder på akupressur- og soneterapi-punkter slik at smertene blir lindret. Hun puster og lager en dyp haaa-lyd sammen med Ida. Ida husker å holde pusten i gang under riene så hun ikke spenner i kjeven og i bekkenet. Pusten er nemlig viktig for å få en så god fødsel som mulig og for at mor og barn skal få nok surstoff. De finner fram til enda en oppreist, fremoverlent fødestilling som passer for Ida. Tyngdekraften virker sterkt i denne stillingen, så det blir rask fremgang i fødselen. Ganske snart vil Ida i fødekaret.

– Vi snakket nesten ikke underveis i fødselen. Jeg trengte ikke gjøre noe annet enn å se på Gry før jeg slappet av. Jeg blir fortsatt avslappet bare jeg ser henne, sier Ida og ler.

– For meg var den største «doula-effekten» alt jeg lærte før fødselen slik at jeg ikke ble redd, forteller Ida i dag.

– Det er utrolig hva vi kvinner mestrer, og hvilken stor effekt avspenning i kropp og sinn har!

Kvinnekroppens styrke

Uten å trykke, men med avspent kjeve og åpen munn, pustet Ida sin lille Estelle ut i vannet.

Hun tok imot datteren med sine egne hender og løftet henne rett opp til brystet sitt.

– Mor og datter, hjerte til hjerte, kjærlig blikkontakt og tilknytning. Ida strålte av lykke, forteller Gry og smiler.

– For meg var det viktig å føle meg trygg i ukene før fødselen og under fødselen. Gry var i «doula-beredskap» og jeg visste at jeg kunne ringe henne til alle døgnets tider, både natt og dag, hvis jeg hadde trengt det. Dette gjorde meg veldig trygg. Jeg ville definitivt ha valgt å ha med meg en doula om jeg skulle føde igjen.

– Men det skal du ikke?

Ida ler.

– Nei, det holder med to barn. Men jeg kommer alltid til å savne nedtellingen. Det er noe magisk ved å telle ned ukene fram til fødsel, og det finnes ingen ting som kan måle seg med opplevelsen av å føde et barn. Det å la kroppen ta helt over, slippe kontrollen og bare bli med på kvinnekroppens utrolige kunnskap og styrke. Det er fantastisk!

Dette er de vanligste utfordringene som møter nybakte foreldreLes også:Dette må du huske på etter fødsel

Verdt å vite:

  • Å føde er en naturlig prosess. Husk at du har fødekraft, kroppen din kan føde.
  • Legg om til en roligere livsførsel. Sett ned tempoet og bruk tiden på å «ruge» og hvile. Forsøk å oppnå indre ro ved bodyscanning/avspenningsøvelse og meditasjon.
  • Vend fokus innover mot babyen, hold hendene på magen og kjenn på bevegelsene og syng for den lille.
  • Jobb med pusterytmen. Det å puste dypt, er avgjørende for at babyen og du selv skal få nok oksygen, og gir kropp og sinn ro og mindfulness.
  • Sørg for å ha god kommunikasjon og ha et avklart forhold til eventuell partner, slik at du får god stemning på føderommet. Uløste konflikter kan gi raskere, mer overflatisk pust og gjøre kroppen din mer anspent. Det optimale er mye kjærlighet og ro i føderommet. Gjør ting som gir deg glede. Bruk naturen og skogen.
  • Motta ofte gravidmassasje.
  • Øv på oppreiste, fremoverlente fødestillinger, og gjør Spinning Babies-øvelser (www.spinningbabies.com) og gravid-yoga som gir mer avspente muskler og bedre plass for babyen til å legge seg i en god posisjon, som igjen kan gi en lettere fødsel.
  • Få i deg god og næringsrik mat og nok vann.
  • Skriv fødebrev til sykehuset med dine ønsker, slik som oppreiste, fremoverlente stillinger gjennom fødselsforløpet og sen avnavling, så ikke babyen går glipp av mye av sitt blodvolum.

Kilde: Gry Aksnes ved Doulasenteret.noog Doulaskolen.no

Doula

En «doula» er en fødselshjelper. Ordet doula kommer fra gresk og betyr løst oversatt en «kvinne som tjener». I det gamle Hellas var doulaen de greske kvinnenes viktigste tjener/slave og hun hjalp blant annet til under fødsler.

Kilde: Wikipedia

 

 

 

Doula

En «doula» er en fødselshjelper. Ordet doula kommer fra gresk og betyr løst oversatt en «kvinne som tjener». I det gamle Hellas var doulaen de greske kvinnenes viktigste tjener/slave og hun hjalp blant annet til under fødsler.

Kilde: Wikipedia