Kategori:

Bli gravid

Kategori:

Bli gravid

Vurderer dere to tette barn? Les denne først!

Hvordan oppleves det egentlig å ha to tette barn – eller pseudotvillinger som det også kalles? Og hvordan er det å gå gravid mens man har en liten krabat rundt anklene? Møt to mødre som har opplevd nettopp dette.

tette søsken
Vurderer du to tette? Møt to familier som deler sine erfaringer med pseudotvillinger. Foto: privat.

– Vi hadde ikke planlagt to tette, så jeg ble både litt skremt og veldig glad.

Det forteller Annette Elvhaug (39) fra Oslo. Sammen med samboeren Kristian Rasmussen har hun to tette barn, eller pseudotvillinger om du vil. Kasper 4 år og Oliver 3 år.

Paret hadde egentlig ikke planlagt når neste skulle komme.

–  Jeg skjønte at det skulle bli hektisk, men jeg er selv enebarn. To tette barn virket derfor som en fin måte å sørge for at guttene våre alltid ville ha hverandre i nærheten på, sier Annette.

Annette hadde hatt to veldig fine svangerskap – helt frem til siste termin med nummer to. Da begynte det å bli tungt, både fysisk og psykisk.

– Kasper var 7 måneder da jeg ble gravid med Oliver. Det var noen tøffe perioder der hvor jeg ikke kunne løfte Kasper så mye som jeg ønsket. Heller ikke være der for han på den måten jeg ønsket, forteller Anette.

Hun ser nå at hun, som gründer med eget firma, pushet seg selv altfor mye og jobbet mer enn hun burde ha gjort.

– Jeg planlegger ofte bryllup i utlandet, og den siste dagen det var mulig for meg å fly gjorde jeg nettopp det. Jeg strakk strikken for langt, og gikk glipp av den viktige nesting-fasen i hjemmet. Da gikk jeg rett i kjelleren. Det var en mørk periode, minnes Annette.

Heldigvis gikk fødselen som en drøm, og hun ser tilbake på graviditeten som generelt veldig fin.

tette søsken

Tobarnsmor Annette Elvhaug er storfornøyd med to tette barn; Kasper 4 år og Oliver 3 år.

Viktig med godt samarbeid

Selv om tobarnsmoren de første månedene ofte kunne føle at hun ikke helt strakk til, ser hun nå i etterkant at hun absolutt gjorde det.

– Kasper begynte i barnehagen like før Oliver ble født, noe som var fint. Både slik at vi fikk gjort innkjøringen uten et spedbarn på slep, og slik at Oliver fikk full oppmerksomhet mens storebror var i barnehagen.

Og generelt var begge foreldrene veldig flinke til å samarbeide og fordele arbeidsoppgavene jevnt.

– I begynnelsen ble på en måte storebror far sin og lillebror min, når det var mulig. Selv om jeg var forberedt på at det nok skulle bli slitsomt, ble jeg fortsatt overrasket over hvor slitsomt det faktisk var. Og ikke minst hvor mye jeg hadde glemt av spedbarnsperioden til storebror.

Det at far var svært engasjert, og ga mor mulighet til å hente seg inn ved behov, mener Annette har vært alfa omega for familien.

Kasper og Oliver er såkalte pseudotvillinger. Foto: privat

Lite sjalusi

Med nye søsken er det vanlig å forvente noe sjalusi fra eldstemann, men Annette kan ikke huske å ha opplevd dette.

tette gutter søsken

Tobarnsfar Kristian Rasmussen, kunne ikke vært mer stolt av sine to tette gutter, Kasper og Oliver.

– Vi snakket masse om at mamma hadde baby i magen, og da lillebror kom var Kasper veldig påpasselig og nysgjerrig. Han var veldig opptatt av å holde babyen, og veldig forsiktig. For han ble det nok raskt en tilværelse som på en måte alltid hadde vært. De kan absolutt krangle i dag, men de har som oftest lyst til å være sammen og leke sammen for det.

Annette tenker det var mest hun selv som fikk dårlig samvittighet for at Kasper ikke fikk henne for seg selv lenger.

– Samtidig var det så mye spennende som skjedde for den relativt ferske ettåringen da lillebror ble født. Han lærte seg å gå og hadde generelt store utviklingstrinn som han var veldig fokusert på selv på den tiden. Det tror jeg var fint, og stadfestet dette med at han selv var blitt større. I tillegg til storebror, sier Annette.

Hvis familien kunne velge, ville de absolutt valgt to tette igjen.

– Det er absolutt hektisk, men du er jo uansett i småbarnsperioden, så du finner dine egne veier og metoder raskt. Gleden vi har av å se kjærligheten de har for hverandre, hvordan de lærer av hverandre og hvor trygge og sosiale de er, har vært det største gaven. Også legger de seg samtidig da. Det er også fint, sier Annette med et lurt smil.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Fordeler med to tette barn

Vurderer to tette barn har du nok hørt ordtaket «En er en og to er ti».  For noen er det uaktuelt å få et barn nummer to før livet har falt litt på plass igjen etter det første barnet. Mens for andre frister det med barn som er tette i alder, og ta hele småbarnsperioden i ett. Istedenfor å dele det opp over flere år.

– Det finnes ingen fasit for foreldre som vurderer to tette barn. Derfor kan det være lurt å ta utgangspunkt i deres eget liv, som det er akkurat nå, først, sier helsesøster og Plusstid-ekspert, Tone Aanderaa.

Tone Aanderaa

Tone Aanderaa er plusstid-ekspert og helsesøster. Foto: Gry Traaen

Hvordan har dere det? Har dere en hektisk tilværelse? Krever jobben mye av dere? Dette er spørsmål som Aanderaa mener det er viktig at dere stiller dere selv.

– Som mor bør du også reflektere over hvordan det første svangerskapet og fødselen var. Har barseltiden vært bra for deg? Partner bør tenke over flere ting som hvordan er det med overskuddet, og balansen mellom jobben og familie? Er det rom for én til nå? Hvordan er kjærestetiden?

Det handler også ifølge Aanderaa mye om hvordan det første barnet har hatt det. Har det vært utfordringer med kolikk, søvn, spesielle behov eller andre utfordringer som har krevd mye av dere?

– Alle disse spørsmålene er det viktig å reflektere over hver for dere, for så å snakke sammen om. Dere kan også sette opp en liste med for og i mot, og se på hva som veier tyngst, råder Aanderaa.

Samme interesser

Det at man har to tette barn er for noen foreldre en liten glipp i planen om prevensjon, mens for andre nøye planlagt og ønsket. Uansett hva som var planen, kan Aanderaa fortelle at det selvsagt er mange fordeler med å ha to tette barn.

– I starten vil dere kunne oppleve mindre sjalusi, da den eldste er såpass liten når nummer to kommer at behovet for å ha mamma og pappa alene ikke er så intenst som det blir etterhvert.

Og når dere først er i gang med småbarnsfasen, og allerede har hatt en bratt læringskurve og fått rutinene på plass kan det være flott å få overføre disse på nummer to.

– Det kan være lettere å få til gode kveldsrutiner og at barna tilpasser seg til hverandres rutiner og tidsplan. Dét gir ekstra rom for voksen og kjærestetid, sier Aanderaa.

I tillegg forklarer Aanderaa at hvis melkeproduksjonen og ammingen er etablert, har brystene dine vent seg til ammingen.

–  Melkeproduksjonen vil gjerne også øke når barn nummer to er født og begge barna kan dies samtidig, ved behov.

Når de to tette barna blir eldre, er det en stor sjanse for at de kommer til å like de samme tingene, på grunn av nesten lik alder. Og ikke bare vil de kunne underholde hverandre på en helt annen måte enn søsken med større aldersforskjell kan, de vil også kunne knytte sterk relasjon med hverandre.

– Barna vil jo alltid ha en lekekamerat på umiddelbar nærhet, som syns det er spennende å leke med de samme aldersbestemte lekene som seg selv. De kan ofte snakke med hverandre om alt, og får kanskje et mer vennskapelig forhold, spesielt når de blir litt eldre og tenåringer, mener Aanderaa.

Det økonomiske aspektet er jo også flott, fordi den yngste kan arve klær av den eldste uten at klærne blir liggende flere år i boden, eller gitt bort før andre mann kommer til.

Kan være slitsomt

Men, ja – to tette barn kan selvsagt være slitsomt.

– Det er generelt krevende med spedbarn, og mange foreldre er slitne takket være lite søvn. All tid går med til barna, egne behov settes helt til siden og tid til hverandre som kjærester kan være en utfordring. Med to i stedet for ett, vil oppgavene og belastningene være doblet, forklarer Aanderaa.

Og selv om to tette barn kan bli flinke til å underholde seg selv med hverandre når de blir eldre, er det spesielt de første årene, når de er små, at livet kan virke litt ekstra stressende med to tette.

– De første månedene etter at nummer to er født, er behovene deres veldig ulike. Eldstemann kan jo kanskje gå og har begynt å utforske verden mer. Samtidig er begge barna lite selvhjulpne, og begge trenger å få sine behov dekket øyeblikkelig, forteller Aanderaa.

I tillegg vil to tette barn ofte være i trassalderen på samme tid. Og da trenger man nok et hav av tålmodighet for å «stå i det».

Viktig at alle får egentid

Når man er så tett i alder, forteller Aanderaa at man også kan bli lettere lei og krangle mer.

– Man får heller ikke mamma og pappa for seg selv, fordi den andre alltid er der og krever oppmerksomhet.

Derfor er det ekstra viktig at alle får kvalitetstid og egentid med hverandre.

– Alle barn trenger tid, oppmerksomhet, bekreftelse og å bli sett uansett alder og hvor tette de er andre søsken. Barn er egosentriske fra naturens side, og det å ha mamma eller pappa for seg selv, kanskje spesielt når man har tette søsken er viktig for deres utvikling, avslutter Aanderaa.

Karoline (31) er master-student med to tette barn

to tette barn jente og gutt

Litt sånn føles det hele tiden for familien Ween Furre – hektisk og veldig fint.

Karoline Marie Ween Furre (31) og Daniel Ween Furre (31) hadde alltid visst at de skulle ha to tette barn.

– Vi tenkte som så at da ville perioden med våkenetter og spedbarnsperioden være mer kortvarig. I tillegg har vi begge vokst opp med tette søsken og hatt mye glede av det. Noe vi ønsket at våre barn også skulle ha, forteller Karoline.

pseudotvillinger

Tette barn som Olea og Oliver får ofte raskt samme rutine.

Barna Olea og Oliver er i dag 3 og 1 år gamle. Karoline, som er sykepleier, tar nå en master over to år for å bli jordmor.

– Det er tøft, men jeg har lært meg å prioritere godt i denne perioden som jeg studerer. Det vil si; nesten alt av fritid går til familien.

Vurderte å droppe barnehage

Da hun gikk gravid med nummer to, vurderte familien å droppe full barnehage til eldstemor.

– Jeg jobbet turnus som sykepleier, og tenkte at jeg kunne samkjøre med mormor slik at Olea kun gikk 50 prosent i barnehagen, eller mindre. Men vi fant fort ut at en liten frøken på litt over 1 år krevde aktivisering, noe som fungerte dårlig med en mamma som ikke orket stort.

Karoline, som til vanlig er veldig aktiv og sporty, hadde nemlig ekstrem svangerskapskvalme gjennom store deler av svangerskapet. Så full barnehage var gull verdt for å klare å ha noe særlig med overskudd til 1-åringen på ettermiddag og kveldstid.

Det vanskeligste med å ha to tette mener Karoline er at de begge to er små og trenger mye hjelp.

– Den ene blir stor over natten når den andre blir født. Men så er hun egentlig ikke så stor likevel og trenger fortsatt mye hjelp.

pseudotvillinger

– Olea ble stor over natten da lillebror ble født, men så var hun jo egentlig ikke stor, sier mamma Karoline.

I tillegg var Olea var mye syk frem lillebror var 9 måneder gammel, og var også en del hjemme.

– De dagene var ekstra tunge da vi, lillebror og jeg, ikke hadde samme mulighet til å hente oss inn etter nattevåk.

Det fineste med å ha to tette barn er derimot at de har så utrolig mye glede av hverandre og av å være sammen.

– Det er ingen som får Oliver til å le mer enn Olea. Søskenkjærligheten er helt enorm. Og det er nesten ubeskrivelig hvor mye det gleder oss som foreldre å se deg, forteller Karoline.

Ro helt ned

Karolines råd er å ta det med ro, og ikke planlegge for mye.

– Spesielt etter barnehagen trengs det mye nærhet, oppmerksomhet og ro. Og det fra to tette barn som er ganske like i sine behov. I begynnelsen løste vi det med at pappa hentet da det var midt i duppen til Oliver.

Når ettermiddagsroen har fått senket seg, opplever familien at det er fint med en hyggelig, men rolig aktivitet i hjemmet mens de fortsatt er så små.

– Så er det å få i ungene mat og aktivisere dem med en serie på NRK-super eller annen rolig aktivitet slik som perling, tegning, maling eller sang og dans, avslutter Karoline.