Kategori:

Bli gravid

Kategori:

Bli gravid

Metodene som hjelper deg å bli gravid

Har du problemer med å bli gravid? Les ekspertenes beste råd for hva du kan gjøre selv – og hvilken hjelp du kan få.

gutt koser med en gravid mage
Stadig flere par som ønsker seg barn trenger hjelp for å bli gravide. Foto: iStock

Har du og partneren din endelig bestemt dere for å få barn, kan det være tøft når graviditetstesten nok en gang gir negativt utslag. Jordmor Henriette Haugeto ved Oslo Jordmor og kvinnesenter forteller at rundt hvert tiende par som ønsker å få barn, har problemer med å bli gravide.

Jordmor Henriette Haugeto.
Jordmor Henriette Haugeto. Foto: Privat

– Det er ulike faktorer som spiller inn, men de tre hyppigste enkeltårsakene til ufrivillig barnløshet er nedsatt sædkvalitet, skadede eggledere og eggløsningssvikt, sier Haugeto.

De fleste par som ønsker å bli gravide, lykkes i løpet av ett til to år. Ifølge tall fra Norsk Helseinformatikk blir rundt 60 prosent gravide i løpet av tre måneder og hele 80–85 prosent blir gravide i løpet av ett år. Innen to år vil 90–95 prosent ha blitt gravide.

Øk sjansen for å bli gravid

Det finnes heldigvis flere gode råd til par som ønsker å øke sjansen for å bli gravide. Fødselslege Thorbjørn Brook Steen og forfatter av boken «Nytt liv. Alt om graviditet, fødsel og barseltid» mener det viktigste er å ha samleie når kvinnen har eggløsning.

Og timingen er viktigere enn å ha sex ofte.

Fødselslege og forfatter Thorbjørn Brook-Steen
Fødselslege og forfatter Thorbjørn Brook-Steen. Foto: Privat

– Det optimale er å ha sex annenhver dag. Da får du en optimal ladning annenhver dag og treffer både før, under og etter eggløsning. Det er lurt og ha svømmende sædceller til stede når egget løsner. Derfor er det lurt å ha sex også før eggløsningen. Du øker heller ikke sjansen for å bli gravid ved å ha sex 3–4 ganger om dagen, sier Brook Steen.

En sunn livsstil er viktig for par som ønsker å bli gravide. Stump røyken, reduser alkoholforbruket og ha en normal kroppsvekt. Er du overvektig, reduserer du sjansen for befruktning. Lever du et sunt liv, vil det hjelpe til å øke fertiliteten din.

Gode tips: GRAVID FOR FØRSTE GANG

Oppsøk hjelp

Dessverre er det ikke nok for alle å følge rådene. Jordmor Haugeto anbefaler par som ikke oppnår graviditet i løpet av ett år å oppsøke fastlege eller gynekolog som vil henvise dere videre til utredning.

– For å få medisinsk behandling, må både mannen og kvinnen utredes for å finne årsaken til at hun ikke blir gravid. I Norge kan man få assistert befruktning via offentlig spesialisthelsetjeneste eller private klinikker. Noen par velger å reise utenlands for å få behandling, sier hun.

Ved ufrivillig barnløshet øker assistert befruktning sjansen for at et par kan bli gravide. Assistert befruktning er en samlebetegnelse på flere metoder som brukes for å unnfange barn. Ifølge Bioteknologirådet er inseminasjon, IVF-behandling (tidligere kalt prøverørsbehandling) og mikroinjeksjon, de mest brukte metodene.

Kostråd for gravide: NEI-MAT FOR GRAVIDE

Ufrivillig barnløs

Stadig flere trenger hjelp for å bli gravide, viser tall fra Helsedirektoratet. Ifølge direktoratet er en av årsakene at flere kvinner er eldre når de prøver å få barn. Men årsaken til infertiliteten kan ligge både hos kvinnen og mannen. Kvinnen kan ha problemer med eggløsningen eller ødelagte eggledere, mens mannen kan ha dårlig sædkvalitet, enten ved at antallet sædceller er for lite eller at de har nedsatt bevegelighet.

Dessverre er det slik at assistert befruktning ikke er en garanti for at at du lykkes med å bli gravid, selv ved flere forsøk.

– Det anslås at hos rundt 40 prosent av de som ikke kan bli gravide, ligger årsaken hos kvinnen, mens mannens problemer er årsaken i 20 prosent av tilfellene. Hos én av tre som ikke lykkes i å bli gravide med assistert befruktning, finner vi ingen åpenbar løsning, sier fødselslege Brook Steen.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Metodene for å bli gravid med assistert befruktning

IVF-behandling:

Ved IVF-behandling (in vitro-fertilisering), tidligere kalt prøverørsbehandling), blir egg hentet ut fra eggstokkene til kvinnen og befruktet utenfor livmoren i en skål, enten av partners sæd eller sæd fra en donor. Flere tusen sædceller tilsettes en eggcelle i en skål i laboratoriet.

Inseminasjon:

Inseminasjon vil si at sædceller føres inn i kvinnens livmor når hun har eggløsning. Det kan være sæd fra partner eller donor.

Mikroinjeksjon:

Mikroinjeksjon, også kalt ICSI (intracytoplasmatisk spermieinjeksjon), brukes for eksempel ved nedsatt sædkvalitet. Metoden går ut på at én sædcelle injiseres inn i en eggcelle ved hjelp av en glasspipette. Ved mikroinjeksjon kan du også bruke spermier som er hentet direkte ut fra mannens testikler eller bitestikler kirurgisk eller med en nål.

Kilder: Jordmor Henriette Haugeto ved Oslo Jordmor og kvinnesenter og Bioteknologirådet

Les også: FØLG DIN GRAVIDITET – UKE FOR UKE

Tommelfingerregler for å bli gravid:

  • Ha samleie når kvinnen har eggløsning. Under eggløsningen har egget cirka 24 timer på seg til å smelte sammen med en sædcelle.
  • Det optimale er å ha samleie annenhver dag.
  • Gode vaner som jevnlig mosjon, sunn mat, lite stress og en sunn vekt kan hjelpe på fruktbarheten.
  • Stump røyken og reduser alkoholinntaket.
  • Oppsøk hjelp dersom dere ikke er blitt gravid innen ett år eller dersom dere vet at en av partene kan ha problemer som reduserer sjansen for befruktning.
  • Stadig flere trenger hjelp for å bli gravide.
  • Ved ufrivillig barnløshet øker assistert befruktning sjansen for at et par kan bli gravide.
  • Assistert befruktning er en samlebetegnelse på flere metoder som brukes for å unnfange barn.
  • Inseminasjon, IVF-behandling (tidligere kalt prøverørsbehandling) og mikroinjeksjon er de mest brukte metodene innen assistert befruktning i Norge.

Boktips

Nytt Liv
Ny bok om svangerskap og fødsel

Fødselslege Thorbjørn Brook Steen er aktuell med boka Nytt Liv – Alt om graviditet, fødsel og barsel, utgitt på Kagge Forlag.

Boka tar opp alt du måtte lure på enten det gjelder unnfangelsen, hva som venter deg gjennom svangerskapet, hvordan barnet vokser i magen, eller selve fødselen og tiden etterpå. Her er oppdatert informasjon om praksis ved norske sykehus, råd til deg med fødselsangst og også et eget kapittel viet partneren.