Kategori:

Bli gravid

Kategori:

Bli gravid

Slik øker du sjansen for å bli gravid

Drømmer dere om å få barn? Ekspertene røper hvor ofte dere bør ha sex, hva du bør spise, og hvilke mineraler og vitaminer du bør ta.

et lykkelig par som er gravide
Det finnes flere ting du og partneren din kan gjøre for å øke sjansen for å bli gravid. Foto: iStock

Ønsker du og partneren din barn men prøver og prøver uten hell, mens dere føler at alle rundt dere blir gravide? Det er faktisk kun én av fire som lykkes med å bli gravide den første måneden de prøver, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Fødselslege og forfatter Thorbjørn Brook-Steen
Fødselslege og forfatter Thorbjørn Brook-Steen. Foto: Privat

Heldigvis finnes det gode råd for å øke sjansen for å bli gravid.

– Det beste og enkleste rådet for å bli gravid er å ha sex to til tre dager før forventet eggløsning. Sædcellene kan overleve i kvinnens livmor inntil 72 timer. Og dermed ligger sædcellene klare til å befrukte egget under eggløsningen, forklarer fødselslege Thorbjørn Brook Steen.

Den erfarne fødselslegen, som til daglig jobber ved Ullevål sykehus, har nylig gitt ut boken «Nytt liv. Alt om graviditet, fødsel og barseltid». Han anbefaler par som ønsker å få barn, å ha jevnlig sex – og avliver myten om at menn bør «spare på sæden».

– Det optimale er å ha sex annenhver dag. Da får du en optimal ladning annenhver dag og treffer både før, under og etter eggløsning. Du øker ikke sjansen for å bli gravid ved å ha sex 3–4 ganger om dagen.

Sjansen for å bli gravid

Ønsker du å bli gravid, er rådet fra ekspertene at dere bør gi det ett år fra dere begynner å prøve. Norsk Helseinformatikk opplyser at rundt 60 prosent lykkes i å bli gravide i løpet av tre måneder og hele 80–prosent blir gravide i løpet av ett år. I løpet av to år vil 90–95 prosent bli gravide.

Karin Johansson
Jordmor Karin Johansson. Foto: Gry Traaen

PlussTid-ekspert og jordmor Karin Johansson ved Oslo Jordmor og kvinnesenter anbefaler par som ønsker seg barn, å stresse ned. Samtidig avviser hun at det finnes noen samleiestillinger eller tider på døgnet som bidrar til å øke sjansen for å bli gravid.

– Det er ingen forskning som viser at enkelte samleiestillinger har bedre effekt enn andre. Det viktigste er å ha sex i stillinger du selv liker og som får deg til å nyte sexen best mulig. Ved orgasme øker nemlig blodsirkulasjonen til livmoren, som igjen gir økt sjanse for å bli gravid, sier Johansson og legger til:

– Også når det gjelder tid på døgnet, er det beste rådet å ha sex når lysten melder seg. For noen er det på morgenen, for andre er det på kvelden.

Les også: 17 TIDLIGE GRAVIDITETSTEGN

Livsstilen har betydning

Flere faktorer har innvirkning på hvor stor sjansen er for å bli gravid. Både kosthold, vekt, søvn, stress og trening er viktige elementer i en sunn livsstil – og har også stor betydning for befruktningen.

– Foreløpig er det ikke bevist at det fins matvarer som øker fruktbarheten. Men du kan snu litt på det og si at for å øke fruktbarheten gjelder anbefalingene som gjelder resten av befolkningen: Slutt å røyke, reduser alkoholforbruket og ha en normal kroppsvekt. Er du overvektig, reduserer du sjansen for å bli gravid. Lever du et sunt liv, vil det hjelpe til å øke fertiliteten din, sier fødselslege Brook Steen.

For par som ønsker seg barn anbefaler jordmor Johansson å leve regelmessig, spise sunt og holde seg i bevegelse. Men rådene gjelder ikke bare kvinnen i forholdet.

– Høyt alkoholforbruk og overvekt hos menn kan også ha en negativ innvirkning. Ansvaret ligger hos begge parter dersom paret har problemer med å få barn, ikke bare hos kvinnen.

Slik bør du spise

Jordmoren anbefaler å øke inntaket av proteiner, frukt og grønt, samt kutte ned på sukker og raske karbohydrater.

– Spis mat med så lite tilsetningsstoffer og salt som mulig. Reduser inntaket av halvfabrikata, og ha heller fokus på sunn og hjemmelaget mat, sier Johansson.

Hun forklarer at for høyt kaffeinntak heller ikke er gunstig:

– Man har sett at et veldig høyt inntak av koffein kan ha en negativ effekt når et par forsøker å bli gravid. Et høyt inntak av koffein er heller ikke gunstig tidlig i graviditeten. Drikker du 10–12 kopper kaffe i løpet av en dag, kan du redusere inntaket til to–tre kopper. Det gjelder også inntak av cola og te med mye koffein i, og gjelder både kvinner og menn, sier hun.

Jordmoren anbefaler alle som prøver å få barn, å ta tilskudd av folat, D-vitamin og tran eller omega 3-tilskudd dersom du ikke spiser fisk to til tre ganger i uken.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Stress og trening

Ofte opplever par som sliter med å bli gravide, at mange i omgangskretsen begynner å få barn. Det kan være tungt å føle at «alle andre» blir gravide raskt, og noen kan bli veldig stresset.

– Mange par som ikke klarer å bli gravid, opplever at de plutselig lykkes når de står i kø for prøverør eller i adopsjonskø. Det finnes ingen forskning på dette, men det kan tyde på at stress har betydning på sjansen for å bli gravid, påpeker Johansson.

Jordmoren mener kvinner som ønsker seg barn, bør tenke over om de har mye negativt stress på jobben eller ellers i livet. Også trening kan for enkelte bli en stressfaktor, men først når det kommer over på et ekstremt nivå, forklarer fødselslege Brook Steen.

– Det kan være vanskelig å bli gravide for de som trener på et toppidrettsnivå, ettersom det å trene hardt og mye kan gå utover menstruasjonssyklusen. Også hvis du er undervektig kan du få hormonforstyrrelser som bidrar til at du ikke får en normal syklus og eggløsning, sier fødselslegen.

Et normalt treningsnivå er derimot kun sunt, understreker han.

– Det er mer og mer som tyder på at hvis du er i god fysisk form før og under svangerskapet, vil være positivt for barnet.

Gode råd for å bli gravid:

  • Første råd: Slutt med prevensjon.
  • For å bli gravid må dere ha samleie når kvinnen har eggløsning.
  • Under eggløsningen har egget cirka 24 timer på seg til å smelte sammen med en sædcelle.
  • Stump røyken og reduser alkoholinntaket.
  • Ha sex i stillinger dere liker – og når det passer dere best. Ikke la sex bli en stressfaktor!
  • Gode vaner som jevnlig mosjon, sunn mat, lite stress og en sunn vekt kan hjelpe på fruktbarheten.
  • Friske par som vil ha barn, kan ikke ha for mye sex. Det er optimalt å ha sex annenhver dag.
  • De fleste vil oppleve å bli gravide innen ett år.
  • Søk hjelp dersom du har hormonelle ubalanser, dere har forsøkt over et år eller hvis kvinnen er over 40 år.

Kilder: Fødselslege Thorbjørn Brook Steen, jordmor Karin Johansson og Norsk Helseinformatikk

Boktips

Nytt Liv
Ny bok om svangerskap og fødsel

Fødselslege Thorbjørn Brook Steen er aktuell med boka Nytt Liv – Alt om graviditet, fødsel og barsel, utgitt på Kagge Forlag.

Boka tar opp alt du måtte lure på enten det gjelder unnfangelsen, hva som venter deg gjennom svangerskapet, hvordan barnet vokser i magen, eller selve fødselen og tiden etterpå. Her er oppdatert informasjon om praksis ved norske sykehus, råd til deg med fødselsangst og også et eget kapittel viet partneren.