Kategori:

Barsel

Kategori:

Barsel

Slutte å amme? Slik går du fram

Her er gode råd til deg som lurer på når og hvordan du skal gå fram for å slutte å amme.

Slutte å amme
Den første tiden med barnet handler mye om å få i gang ammingen. Men tiden flyr og vipps, før du vet ordet av det så er det på tide å slutte. Foto: iStock
Jordmor Henriette Haugeto.

Henriette Haugeto ved Oslo jordmor og kvinnesenter.

Det finnes ingen fasit for når du bør slutte å amme barnet ditt. Helsedirektoratet anbefaler at barnet får morsmelk hele det første leveåret og at du gir morsmelk som eneste ernæring de første seks månedene. Morsmelken er nemlig tilpasset barnets behov i begynnelsen, og inneholder nok av alle energigivende næringsstoffer, samt vitaminer og mineraler, med unntak av vitamin D.

– Husk at ammingen gir en helt egen kontakt med barnet som er verdifull for både mor og barn. For å få i gang melkeproduksjonen er det viktig med mye hud-mot-hudkontakt, forklarer jordmor Henriette Haugeto ved Oslo jordmor og kvinnesenter.

For noen går ammingen lekende lett, mens andre strever med for å komme i gang med produksjonen. Noen mødre kommer ikke i gang med ammingen i det hele tatt, og slutter nærmest før man har begynt. Haugeto anbefaler å gå på kurs eller lese om amming i forkant av fødselen. Da er du bedre rustet til å takle de ulike utfordringene du kan møte.

Det er mange ulike årsaker til å slutte med amming. Her er noen av grunnene, og oversikt over hva du bør tenke på i de ulike tilfellene:

Ammingen er strevsom

Ifølge Ammehjelpen kan en av grunnene være at du «jobber livet av deg» for å holde melkeproduksjonen i gang, eller at barnet ikke klarer å suge. Da er er det kanskje ikke verdt strevet. Samtidig oppfordrer Ammehjelpen til å ikke gi seg for fort:

– Ved amming skilles det ut hormoner som fremmer prosessen. Det er viktig at barnet blir lagt til brystet så ofte det selv vil slik at melkeproduksjonen holdes oppe. Er du forhindret fra å være med barnet en stund, eller at barnet ikke vil suge, så er det lurt å stimulere brystene med håndmelking eller en brystpumpe, anbefaler jordmor Haugeto.

Når barnet selv ikke vil lenger

Mange opplever at det å slutte med ammingen går av seg selv. Det er gjerne enten fordi du ikke lenger har nok melk, eller at barnet rett og slett slutter ikke ønsker brystmelk lenger. Når barnet blir større kan du supplere med fast føde som du introduserer gradvis for barne. Det kan være lurt å gi en og en smak av gangen slik at barnet venner seg til de ulike smakene. På denne måten kan dere også lettere avdekke hva barnet eventuelt reagerer på.

Er babyen liten, må du begynne med morsmelkerstatning. Frem til fire måneders alder er dette det eneste barnet skal ha.

Du bruker medisiner

Hvis du selv blir syk og må ta medisiner samtidig som du ammer, bør du alltid ta en prat med legen din. En grei tommelfingerregel er at du kan innta moderate mengder av smertestillende reseptfrie medisiner uten at det overføres via morsmelken. Ifølge Helsedirektoratet kan du fortsette å amme selv om du bruker reseptfrie legemidler. Eksempler på reseptfrie medisiner som kan brukes av ammende er smertestillende tabletter med virkestoffet paracetamol, ibuprofen og  xylometazolin.

Er du usikker og trenger råd umiddelbart kan du sjekke Trygg mammamedisin. Dette er en offentlig tjeneste der leger og farmasøyter svarer på spørsmål om graviditet og amming. Du kan ringe dem på 22 92 11 00 eller sende inn spørsmålet ditt via  tryggmammamedisin.no.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Du skal tilbake i jobb

En vanlig problemstilling er hvordan ammingen løses når mor skal ut i jobb. Arbeidsmiljøloven gir rett til ammefri, og reglene finner du her. Arbeidsgiver har plikt til å tilrettelegge for at du skal kunne fortsette ammingen så er dette en helt reell mulighet. Du har krav på en time ammefri i løpet av arbeidsdagen.

Velger du å fortsette ammingen når du går ut i jobb, anbefaler Ammehjelpen at du forbereder deg godt. Du bør informere arbeidsgiver om at du ønsker å benytte deg av muligheten til å ta ammefri og om hvordan du ønsker å løse det. Kan barnet komme til deg på jobb? Trenger du tid til å pumpe underveis i arbeidsdagen, eller skal du ta ammefri som en kortere arbeidsdag der du ammer før og etter jobb?

Hvis du skal pumpe, bør du starte med det i god tid før du skal begynne å jobbe. Dette for at du skal bli vant med pumpingen og ha et lite lager i fryseboksen før du skal på jobb.

Ammehjelpen anbefaler videre at du investerer i en elektrisk pumpe dersom du skal pumpe mye. En dobbeltpumpe halverer tiden og stimulerer melkeproduksjonen bedre enn en enkeltpumpe.

Husk å ta deg tid til å være sammen med babyen og amme hyppig når du har fri, så du får økt produksjonen om den reduseres når du jobber. Masse hudkontakt hjelper også, ifølge Ammehjelpen.

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer

Slik går du frem når du skal slutte å amme

Når du så er klar i din beslutning om å slutte å amme, er det viktig at du finner ut om du vil gjøre det gradvis over tid, eller om det bør skje så fort som mulig. I de aller fleste tilfeller; så lenge det ikke en spesiell grunn til det, anbefales det en langsom avvenning. Husk at barnet trenger tid til å venne seg til fast føde. Innstill deg også på at dette kommer til å ta litt tid.

Det er viktig for barnets fordøyelse at det fortsatt får en del morsmelk når fast føde introduseres. Ifølge Ammehjelpen skal avvenningen og overgang til annen mat enn morsmelk tilpasses barnets alder og ernæringsbehov.

Gradvis avvenning

Hos barn som er mellom 4 og 12 måneder gamle anbefales det at avvenningen skjer gradvis fordi mors melkeproduksjon er godt etablert, og melkespreng kan bli et resultat hvis avvenningen er for brå. Gradvis avvenning lar barnet innrette seg skånsomt til en ny rutine. Barn over fire måneder kan begynne med fast føde ved siden av morsmelk. Start med å kutte ut et måltid i døgnet, og erstatt dette måltidet med fast føde eller morsmelkerstatning avhengig av barnets alder og ernæringsbehov.

Begynn med det måltidet hvor du har minst melk, eller barnet er lettest å avlede. Gjør dette noen dager til melkeproduksjonen har stabilisert seg ved det lavere nivået. Kutt så ut enda en amming, erstatt med annen mat og vent til produksjonen stabiliserer seg. Fortsett slik til barnet er avvent.

Hvis avvenningen blir for brå, vil du kunne oppleve melkespreng.

For å forebygge dette og tette melkeganger og brystbetennelse hvis brystet kan du forsøke å kun amme eller pumpe på starten av måltidet til sprenget gir seg. 

For å få til en vellykket avvenning er det viktig å være konsekvent og tålmodig gjennom hele prosessen. Mange mødre og barn opplever at barnet har et yndlingsmåltid og det vil være naturlig å la dette være det siste som kuttes ut, ifølge Ammehjelpen.

Huskeliste ved rask avvenning

  • Tøm brystet for å lette på trykket (melkespreng).
  • Bruk stram BH etter tømming for å oppnå mottrykk.
  • Øk tidsintervallene mellom hver tømming.
  • De fleste oppnår rask reduksjon i løpet av den første uken.

Rask avvenning

Må du av ulike grunner avvenne barnet plutselig anbefaler Ammehjelpen følgende metode for å få ned melkeproduksjonen reduseres så raskt som mulig:

Begynn med å tømme brystet kun for å lette på den verste spreng eller til brystet begynner å bli mykere. Du kan enten amme eller pumpe avhengig av hvorfor du må avvenne og om barnet kan få melken eller ikke.

Rett etter amming tar du på deg en litt stram BH eller lignende for å oppnå mottrykk. Da oppfatter kroppen det slik at brystene er fulle, og produksjonen avtar. Øk tidsintervallene mellom hver amming.

Etterhvert kan du kutte en og en amming og de anbefaler at du starer  med den hvor det kommer minst melk.

Hvor fort melkeproduksjonen går ned vil være avhengig av hvor mye melk du har og hvor ofte du ammet før avvenningen. De fleste opplever rask reduksjon i løpet av den første uken med denne metoden.