Kategori:

Barsel

Kategori:

Barsel

Slik var det å ha sex etter fødsel

To mødre og en far forteller hvordan det egentlig var å ha sex for aller første gang etter fødselen.

Sex er ikke det første man tenker på etter fødsel. Hvordan får man egentlig tid og mulighet til det? Og hva med kroppen? Foto: iStock

Siden det hadde skjedd mange endringer i underlivet til kvinne (25) etter at hun fødte en datter orket hun ikke tanken på å ha sex før fem måneder etter fødselen.

– Jeg blødde i sju uker. Det var ikke mye blod på slutten, men det var nok til at det føltes ubehagelig, sier hun.

Underlivet etter fødsel

En dag da hun sto i dusjen etter at blødningen hadde sluttet bestemte hun seg for å sjekke om det kjentes annerledes i skjeden.

– Jeg tok en finger opp for å se om fødselen hadde gjort noen skade. Jeg var redd for at det skulle føles veldig unormalt og ble veldig overanalyserende.

Hun hadde hørt ulike historier om hvordan det var å ha sex etter fødsel. Alt fra at det kunne være kjempevondt til at du kunne blø etterpå og til at underlivet føltes slappere.

– Jeg var spent på hvordan det kom til å bli for meg siden jeg ikke kjente meg igjen i den kroppen jeg hadde fått. Jeg var veldig bekymret for hvordan det ville føles for samboeren min. For meg føltes det ut som at det ikke var noe den var borti.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Snakket om sex

Fra dag én har hun vært åpen med samboeren om alle bekymringene sine og han har vært forståelsesfull og tålmodig med henne. Det er hun takknemlig for.

– Jeg var veldig nervøs og vi prøvde å tulle og kløne det til med vilje for å få meg til å slappe av. Det hjalp veldig og gjorde det lettere for oss å snakke om det etterpå. Han skjønte ikke hva jeg var så redd for og sa at det var akkurat som før.

Melk fra brystene

Det var mye som skjedde både under og etter samleie som verken hun eller samboeren var klar over.

– Det begynte plutselig å lekke melk og med en gang var det ingen av oss som skjønte hva som skjedde. Det ble bare veldig komisk. Det er ikke akkurat noe som skjer til vanlig.

Slimhinnene var også mer sensitive enn før.

– Jeg begynte å blø etterpå. Jeg var heller ikke forberedt på å få fremfall av urinrøret. Når jeg tisset føltes det ut som at urinrøret skulle falle ut. Jeg ble kjemperedd. Det skjedde hver gang etter samleie i starten.

Jordmor beroliget henne med at dette var helt normalt og at det ville trekke seg tilbake etter hvert. Og det gjorde det halvannet måned senere. Det tok ett år før hun følte at kroppen var tilbake til normalen igjen.

– Jeg følte meg veldig unormal. Hos mange av de jeg snakket med tok det bare et halvt år. Jeg tenker at det er viktig å vite at for noen tar det lenger tid enn for andre.

Redd for å ha sex

Først seks måneder etter at kvinne (25) hadde født en liten gutt var hun klar for å ha sex igjen.

– Siden jeg nylig hadde presset ut et barn derfra følte jeg at det stedet tilhørte han, og det var nok derfor det tok så lang tid før jeg ble klar for det, sier hun.

Sønnen ble født med ansiktet opp. Fødselen ble derfor ekstra lang og vondt, og det endte med at hun måtte klippes. Den nybakte moren var redd for at det ville gjøre vondt i arret.

– Jeg hadde hørt at det kunne være det, men det ble det heldigvis ikke. Jeg har vært flink til å gjøre knipeøvelser for å stramme opp underlivet igjen. Det følte jeg hjalp veldig.

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer

Kroppen etter fødsel

På forhånd var hun nervøs og bekymret, og kunne ønske noen hadde fortalt henne at det ikke var noe å grue seg til.

– Jeg ammet fremdeles og var redd for at det for eksempel skulle begynne å lekke melk underveis. Partneren min var forberedt på at dette kunne skje, men heldigvis skjedde det ikke.

Hun var redd for at han skulle syntes at underlivet hennes så annerledes ut og at skjeden var blitt utvidet slik at han ikke ville kjenne like mye som før.

– Jeg var også bekymret for om jeg hadde like god kondisjon som tidligere, og om jeg ville holde ut like lenge som før under sexen.

Nyfødt baby

25-åringen følte ikke at det var så stor forskjell på å ha sex før og etter fødselen, bortsett fra det å finne tid til det med en liten baby på slep.

– Det var viktig for meg å ikke gjøre det før jeg følte at jeg var helt klar for det. Men en utfordring var at vi måtte gjøre det når babyen sov, og være veldig stille så han ikke våknet fordi han lå ved siden av sengen min. Det var litt ubehagelig å gjøre det så nærme sønnen min, men det er jo helt normalt.

Viktig å prioritere barna

Mann (38) og kona (37) var egentlig klar for å ha sex kort tid etter fødselen, men valgte å vente til etter seksukers-kontrollen for å være på den sikre siden.

– Jeg hadde sett for meg at det skulle bli mer problematisk og at jeg måtte være mer forsiktig, men for oss gikk det greit, sier han.

Å finne tid til det nå når de hadde en baby som krevde oppmerksomhet hele tiden var den aller største utfordringen for dem.

– Jeg har venner som har endt opp med å amme mens de hadde sex for å få tid til det. Det har vi heldigvis sluppet, men barn er veldig urytmiske i starten. Du vet aldri når de våkner.

– Når hun endelig sovnet og vi tenkte at vi skulle gjøre det kom vi ofte bare så vidt i gang og så våknet hun. Det er vanskelig å starte opp igjen etterpå og det kunne skje gang på gang. Barn har en sjette sans for å føle når foreldrene skal ha seg noe.

Ta vare på parforholdet

Etter at de ble foreldre innså de at de romantiske øyeblikkene med stearinlys, rolig musikk og massasje måtte vente til den første småbarnsfasen var over.

– Det er veldig viktig å ta vare på sexlivet i denne perioden og føle at man elsker hverandre både fysisk og psykisk. Noen ganger må du bare lage rom for det, og si okay, nå sover babyen på soverommet, så da får vi bare gjøre det her på kjøkkenbordet, så kan vi heller bare vaske etterpå.

Melkelekkasje

At det kunne lekke melk fra samboerens bryster under samleie var den nybakte pappen ikke klar over.

– Hvis hun sitter oppå deg kan det dryppe ned i ansiktet ditt. Vi bare smilte og lo. Det er ikke akkurat da du må stoppe opp og si unnskyld meg, men nå drypper det melk i ansiktet mitt, kan du være så snill å kle på deg. Det kan man ikke gjøre. Litt melk må man tåle. Sex er alltid litt grisete og det fører bare til enda mer gris.

Han råder nybakte fedre til å huske på at brystene har en annen funksjon nå enn før.

– Det kan fort hende at hun sier, ikke ta på puppene mine, selv om det har vært supert tidligere. Det må man bare leve med og innse at slik blir det fremover, men det går over.

Far på føden

Etter å ha vært med under fødselen er han imponert over hva kvinnekroppen er i stand til å gjøre.

– Å se et barn bli født endrer ikke lysten på kvinnen av den grunn. Det er det en del som bekymrer seg for. Vil han ha sex med meg etter at han har sett at jeg har født et barn gjennom vagina? For meg var det mer imponerende enn skremmende.

Sex etter fødsel

Cecilia Kleven er jordmor ved Oslo jordmor og kvinnesenter. Foto: Plusstid

De aller fleste vil vente til blødningen etter en fødsel er over, men dersom du ønsker å ha samleie før den tid anbefaler jordmor Cecilia Kleven at dere benytter kondom på grunn av infeksjonsfare.

– Det er individuelt når par føler seg klar for å ta opp sexlivet etter en fødsel og det er kvinnen som styrer tiden. De aller fleste vi møte har ventet til etterkontrollen, som anbefales ca. seks til åtte uker etter fødsel, sier Kleven ved Oslo jordmor og kvinnesenter.

– Bruk mye glidemiddel

På etterkontrollen hos Oslo jordmor og kvinnesenter får du blant annet en sjekk av underlivet, kontroll av knipeøvelser og det som eventuelt er sydd. Du får også sikret deg en god prevensjon som er viktig å ha på plass når sexlivet tas opp.

– I barsel får mange tørrere og mer lettblødende slimhinner i underlivet. Dette kan oppleves ubehagelig, og det anbefales å være generøs med glidemiddel, sier Kleven.

Nedsatt sexlyst

Hun forteller at noen føler at bekkenbunnen ikke er like sterk som den var før graviditeten og hvis du er sydd, kan det være både hardere og strammere i det området.

– Dette blir bedre med tiden. Trøtthet og ammin er andre grunner til at sex ikke oppleves like fristende. Prolaktin som utsøndres ved amming kan for noen også hemme sexlysten, sier Kleven.

Tips til nybakte foreldre

  • Vent til du selv er klar for det og ikke la deg bli presset av verken partner eller venninner.
  • Er du veldig nervøs kan det være lurt å prate med partneren på forhånd. Gi beskjed underveis hvis det er noe som er vondt eller ubehagelig.
  • Bruk god tid og husk at kjærlighet til hverandre kan vises på andre måter enn vanlig samleie.
  • Sett av tid til hverandre slik at barnet ikke er i fokus hele tiden. Noen pappaer kan synes det er sårt å ikke få oppmerksomhet.
  • Husk at det er mye hormoner i kroppen hennes og at det kan være perioder hvor hun ikke er like interessert eller er for sliten på grunn av nattevåking. Da må man bare innse at slik er det akkurat nå og det vil bli bedre.

Kilde: Kvinne (25), kvinne (25), mann (38) og oslojordmor.no

Tips til nybakte foreldre

  • Vent til du selv er klar for det og ikke la deg bli presset av verken partner eller venninner.
  • Er du veldig nervøs kan det være lurt å prate med partneren på forhånd. Gi beskjed underveis hvis det er noe som er vondt eller ubehagelig.
  • Bruk god tid og husk at kjærlighet til hverandre kan vises på andre måter enn vanlig samleie.
  • Sett av tid til hverandre slik at barnet ikke er i fokus hele tiden. Noen pappaer kan synes det er sårt å ikke få oppmerksomhet.
  • Husk at det er mye hormoner i kroppen hennes og at det kan være perioder hvor hun ikke er like interessert eller er for sliten på grunn av nattevåking. Da må man bare innse at slik er det akkurat nå og det vil bli bedre.

Kilde: Kvinne (25), kvinne (25), mann (38) og oslojordmor.no