Kategori:

Barsel

Kategori:

Barsel

Underlivet etter fødsel

Ble ikke underlivet etter fødsel helt som du trodde? Du er ikke alene - underlivsproblemer etter fødsel er nemlig vanligere enn du tror.

Underlivet etter fødsel
Mange plages med underlivet etter fødsel. Heldigvis er det hjelp å få. Foto: iStock

De fleste som har født barn kan nok si seg enige i at de fikk – eller oppsøkte – for lite informasjon om mulige plager etter fødsel. Fokuset ligger tross alt på graviditeten og å komme seg helskinnet gjennom fødselen. Men allerede på barselavdelingen begynner nok mange å undre seg over hva som egentlig foregår «der nede» og hvordan underlivet etter fødselen blir.

– Det fjerde trimesteret har i den senere tid blitt et godt brukt begrep. Vi snakker da om de første tre månedene etter fødsel, sier Cecilia Kleven, jordmor ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter.

plager etter fødsel

Cecilia Kleven er jordmor ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter.

Kleven, som selv er mor til tre, betrygger om at plager etter fødsel – som oppstår i det fjerde trimesteret – vil for de aller fleste gå over av seg selv.

– Det er viktig å huske på at kroppen har gått igjennom store, hormonelle og fysiske endringer. Den trenger derfor litt tid og tidvis litt hjelp for å komme tilbake til sin vanlige fysiske form.

Når det er sagt, er det ikke slik at du skal gå rundt med store smerter og ubehagelige plager i månedsvis, bare fordi du har født et barn.

– Hos noen kvinner er plagene i underlivet vedvarende etter fødsel, og de må jobbes litt mer med. Både hjemme og ved hjelp av behandling for å bli kvitt problemet, sier Kleven.

Underlivet forandrer seg

Typiske plager som underlivsprolaps eller fremfall, urinlekkasje og hemoroider kan være både smertefullt og upraktisk.

Ifølge Katrine Kirial, spesialist i gynekologi og fødselssykdommer ved Aleris Sykehus Hinna Park i Stavanger, kan dette være normal. Spesielt den første tiden rett etter fødselen, og hos noen så lenge man ammer.

– Det er generelt viktig å trene opp bekkenbunnen igjen med gode knipeøvelser etter fødsel. Men så lenge du ammer så er også hormonproduksjonen lav, og da kjennes underlivet mer slapt.

Du kan derfor i høy grad forvente at plager som relaterer seg til hvor stramt underlivet ditt er, kan forbedre seg betraktelig etter ammeslutt. Samtidig er det viktig å huske på at helsedirektoratet anbefaler å amme hele det første leveåret, og gjerne lengre. 

– Hvis barnet har sluttet å amme og du fortsatt har store problemer, så er det viktig med en grundig undersøkelse. Først hos fastlegen din, eller direkte hos en gynekolog, legger Kirial til.

Katrine Kirial er spesialist i gynekologi og fødselssykdommer ved Aleris Sykehus Hinna Park i Stavanger.

Gå igjennom fødselen

Har du hatt en dramatisk fødsel, mener Kirial det er svært viktig at du får så mye informasjon om fødselen som mulig.

– Hvis fødselen ble veldig annerledes enn forventet, kanskje dramatisk i form av styrtfødsel eller akutt keisersnitt, er det viktig at du får en samtale med jordmor, fastlegen din eller en gynekolog på avdeling, for å gå igjennom fødselen. Da er det mindre sjanse for at du sitter igjen med traumer i etterkant, sier Kirial.

Ifølge gynekologspesialisten sitter mange kvinner igjen med en følelse av at det er noe som ikke er bearbeidet.

– Du skal ikke ha overbærende vonde og vanskelige tanker om fødselen, hverken i ukene eller årene etter.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Vanlige plager etter fødsel

Underlivsprolaps/ fremfall

Så mange som 1 av 3 kvinner som har født ett eller flere barn, får underlivsprolaps. Underlivsprolaps er en tilstand der urinblære, livmor eller endetarm faller inn mot skjedeveggen. Avhengig av hvilken grad prolapsen din er, vil du kunne kjenne og tidvis se at prolapsen kommer ut av skjeden.

– En svekket bekkenbunn kan være en grunn til underlivsprolaps. Bidragende årsaker kan være hormonelt, tyngden fra graviditeten og fødselen i seg selv, sier Kleven.

Jordmoren understreker derfor viktigheten av bekkenbunnstrening for å gjenoppbygge styrken i bekkenbunnsmuskulaturen

– Her henviser vi alltid manuell- eller fysioterapeut for behandlingsplan.

På klinikken til Kirial får de besøk av mange bekymrede kvinner med underlivsprolaps etter fødsel.

– Det er klart det kjennes annerledes enn før, men når menstruasjonen er på plass igjen vil de fleste oppleve at prolapsen trekker seg tilbake igjen, sier Kirial.

For kvinner som opplever vedvarende problemer med prolaps, kan kirurgi være en løsning.

– Vi behøver dog sjeldent å operere, og vurderer dette kun hvis prolapsen fortsatt er stor seks til tolv måneder etter ammeslutt, forklarer Kirial.

Merkelig utflod

Rett etter fødsel, og så lenge du ammer, er hormonbalansen i kroppen din annerledes enn i ditt  «normale» deg. Og da kan bakteriefloraen endre seg.

– Mange kan oppleve at det klør mye i underlivet, slik som ved underlivssopp – selv om de ikke har det. Dette kommer ofte av at skjeden er tørrere enn normalt. Da kan melkesyrekapsler for å opprettholde normal bakterieflora være til god hjelp, sier gynekologen.

Men det er ikke bare en tørr skjede som er problematisk. Underlivet kan også bli for fuktig.

– Noen opplever at de har mer utflod enn før. Dette kan være fordi skjeden prøver å opprettholde en normal fuktighet, og enkelte ganger overkompenserer den, forklarer Kirial.

Smerter i underlivet

Rett etter fødsel er det for mange helt vanlig å være både øm og sår i underlivet. Men enkelte symptomer skal du være obs på.

– Hvis du opplever sterke blødninger sammen med feber, er det en mulighet for at du har fått en underlivsinfeksjon. Dette kan komme av rester fra morkaken som blir liggende igjen. Noen trenger derfor en antibiotika-kur, og tidvis må vi inn og fjerne restene av morkaken, opplyser Kirial.

Hvis du ble klipt eller fikk rifter i huden i skjeden, og måtte sy etter fødselen, er det også normalt å oppleve noe ubehag eller smerter.

– Sårene gror sammen raskt, men hele tilhelingsprosessen for et sår tar tid. Det betyr at de aller fleste vil kjenne at det er hardere enn normalt i området og får kanskje nedsatt følelse, forklarer Kleven.

Dette retter seg som oftest i løpet av ett år , men nedsatt følelse i området rund keisersnittarr eller klipp er det ifølge Kleven mange som kjenner i lengre tid enn som så.

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer

Hemoroider

Hemoroider er utposninger av blodårer, det vil si en slags åreknuter i endetarmen. Noen vil kunne kjenne hemoroiden på innsiden av huden rundt endetarmsåpningen, mens andre opplever at hemoroidene kommer helt ut. Det er også vanlig at det blør litt fra hemoroidene.

– Mange kvinner får hemoroider under svangerskapet, og de fleste forsvinner noen dager etter fødsel, sier Kirial.

Hemoroider trenger ikke være smertefullt, men mange opplever dem som vonde.

– Hemoridene er normalt sett myke og fylt med blod. De fleste opplever enten ubehag og ømhet, især ved avføring, og noen synes det kan være utfordrende med rensligheten, forteller gynekologen.

Men hvis hemoroiden tromboserer – altså at de plutselig stopper til, kan de hovne opp og ofte må de opereres vekk.

– Vanlige hemorider kan behandles med krem eller kapsler som får hemoridene til å trekke seg sammen. Ved vedvarende problematikk kan du henvende deg direkte til en av våre klinikker for kirurgisk vurdering av dem, forteller Kirial.

Urinlekkasje

De aller fleste kvinner vil oppleve en eller annen form av urinlekkasje i tiden etter fødselen. Det er en stor variasjon i mengde, fra noen dråper til en hel urinering, men uansett; hvis det blir litt fuktig trusa så er det en urinlekkasje

– Rett etter fødsel kan det være vanskelig å holde igjen i det hele tatt, men hos de fleste går det seg til med trening og knipeøvelser. Etter at hormonene kommer mer på plass så normaliserer urinlekkasjer seg, men noen opplever vedvarende problemer, forklarer Kirial.

Kleven får heller ikke poengtert nok hvor viktig det er med knipeøvelser her.

– Mange kvinner tenker nok at det går seg til av seg selv. Det gjør det også for noen, men de aller fleste vil oppleve bedre kontroll raskere dersom de utfører knipeøvelser regelmessig. Vi anbefaler alle å utføre knipeøvelser, ja faktisk resten av livet. Det er lettere å forebygge enn å reparere, vår anbefaling er derfor å begynne før du får problemer, råder jordmoren.

Har du vedvarende problemer med urinlekkasje, kan du bli vurdert for operasjon.

Hyppig vannlating

Etter ni måneder som gravid, har du kanskje blitt vant til å fly på toalettet i tide og utide. Mye takket være presset på urinblæren. Men nå som babyen er ute, og presset er lettet; hvorfor må du fortsatt så ofte på toalettet?

– Flere opplever å gå ofte på toalettet i månedene etter fødsel, men kanskje urinerer de bare litt og litt? Da kan det være at de har en underlivsprolaps som gjør vannlatingen mer vanskelig enn normalt, eller at blæren rett og slett må trenes opp på nytt, sier Kirial.

Er du i tillegg redd for urinlekkasjer, kan det tenkes at du faktisk går for ofte på toalettet.

Kirial foreslår at du i samarbeid med fastlege eller gynekolog kartlegger dine vannlatnings-vaner for å finne ut om alt er normalt. 

– Av og til må man trene blæren opp igjen til normal funksjon, men man trenger ofte litt rådgivning og veiledning i dette, avslutter Kirial.