Kategori:

Barsel

Kategori:

Barsel

De beste tipsene mot melkespreng

De fleste opplever melkespreng i løpet av ammetiden. Trøsten er at det er ikke farlig og det finnes heldigvis mange gode råd for å få bukt med problemet.

Rådene mot melkespreng.
Presser det på? Her er de gode råd mot melkespreng. Foto: iStock

Melkespreng skyldes overproduksjon av melk. Når brystet er så fullt at det sprenger, kan det gjøre skikkelig vondt for den nybakte moren.

Tidligere var anbefalingen å amme eller pumpe brystene hyppig ved problemer med melkespreng, men nå har ekspertene gått mer eller mindre bort fra dette rådet. Årsaken er at denne teknikken øker melkeproduksjonen ytterligere.

I de nye retningslinjene anbefales det heller at du tømmer brystet helt tomt for melk. På denne måten kan du få bukt med problemet med melkespreng.

Unngå melkespreng

Det er viktig at melkespreng tas på alvor og at du raskt gjør noe med det for unngå brystbetennelse og tilstoppede melkeganger.

Karin Johansson

Jordmor Karin Johansson Foto: Gry Traaen

Karin Johansson, Plusstid-ekspert og jordmor ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter har flere gode råd til deg som opplever melkespreng.

– Det er lurt at man venner seg til å tømme brystene helt, enten ved at barnet suger det tomt eller med hjelp av en brystpumpe. En kombinasjon av disse to metodene er ofte en god måte å tømme brystet på.

– For å unngå at melken «klumper seg» kan du hjelpe til med å massere  brystene lett slik at du får bort “kulene” som kan danne seg.

– Det er viktig at du sørger for å holde brystene varme for å forebygge melkespreng. Benytt gjerne ullinnlegg uavhengig om du syns det er kalt eller ikke. Ull kan også med fordel benyttes forebyggende en varm sommerdag

– Ved brystspreng oppleves brystene harde og spente, og det kan være mer utfordrende å legge til for amming. Da er det lurt å ha lært seg ulike ammestillinger og prøve frem til det som funker best for dere.

– Det kan også hjelpe med å håndmelke brystet, slik at melken strømmer til og brystet blir mykere å få tak i for barnet, råder den erfarne jordmoren.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Når oppstår melkespreng?

Ifølge Ammehjelpen er melkespreng oppstår når melken strømmer til ca 3-4 dager etter fødselen. Deretter skjer det på såkalte økedager for barnet. Grunnen til at du kjenner melkespreng er at kroppen setter i gang en prosess for å øke melkeproduksjonen etter barnets behov. Før melkeproduksjonen kommer i gang, altså de aller første dagene etter fødselen, opplever mange brystspreng. Dette er ikke det samme som melkespreng selv om symptomene kan være ganske like.

Ved brystspreng, som er helt normalt for mødre de første dagene etter fødselen og frem til melkeproduksjonen kommer i gang, føles brystene harde, tunge og ømme. Det er da viktig  at barnet får lov til å suge på brystet selv om ikke melkeproduksjonen har kommet skikkelig i gang.

På denne måten etablerer barnet gode suge-vaner og barnet kommer godt i gang og kan være en erfaren liten dier når melken kommer.

Sliter barnet å få tak i brystvorten på grunn av melkespreng? Da anbefaler jordmornytt.no metoden Cottermanns grep. Dette kan være en god hjelp for mange fordi brystene blir mykere, og dermed lettere å få tak på for barnet.

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer

Blir jeg syk av melkespreng?

– Noen opplever lett temperaturstigning ved melkespreng, men vær oppmerksom på langvarig feber, forklarer jordmoren.
Hvis du ikke får tømt brystet skikkelig, kan det oppstå brystbetennelse. I verste fall må dette behandles med antibiotika.

Mange opplever ammingen som vanskelig på grunn av stadig tilbakevendende melkespreng, som kan føre til at barnet får problemer med å suge skikkelig.

Opplever du ammingen som problematisk, er det allikevel ikke noe generelt råd for når du bør slutte å amme.

– Dette er veldig individuelt og vi vet at det er mange ting som kan påvirke at man velger å slutte. Det er viktig å være klar over at amming ikke alltid er ukomplisert, og at både mor og barn bør få tid på seg, sier hun og fortsetter:

– Det er helt normalt å ha utfordringer med ammingen de første tre ukene, men vi råder alltid mødrene til å søke hjelp før de bestemmer seg for å slutte. Helsepersonell kan bidra til løsninger som virker, eller de kan motivere deg til å gi det litt tid før du velger å slutte. Dersom valget blir å avslutte ammingen er dette valget ditt og det beste for barnet i den situasjonen, beroliger hun. Ingen skal føle skam for at de ikke får til ammingen, understreker hun.

Noen velger også å del-amme før de kutter det helt ut. Da gir man morsmelkerstatning for de måltidene der barnet ikke dier. Dersom barnet har problemer med å suge er det også mulig å pumpe ut brystmelk å gi på flaske. Frem til 4 måneders alder er morsmelk og morsmelkerstatning den eneste næringen barnet skal ha.

– Det finnes mange ulike løsninger og det er viktig at kvinnen finner en løsning som passer for henne. Få hjelp fra jordmor eller annet helsepersonell og finn den måten som er best for akkurat deg, er rådet fra jordmor Karin.

Få bukt med melkespreng

En annen velkjent metode for å få bukt med melkespreng er det som kalles heltømming og intervallamming. Her kreves tålmodighet og nøyaktighet, og ikke minst vilje til å gjennomføre. Ammehjelpen anbefaler dette som metoder for å få bukt med melkespreng.

Heltømming betyr å tømme brystene så fullstendig som mulig. Intervallamming betyr å dele opp døgnet i vaktintervaller der man ammer fra samme bryst gjennom hele intervallet, og ikke bytter side før barnet har diet minst to ganger fra samme bryst. Det ene brystet er«på vakt» det andre har«fri».

For å oppnå et godt resultat er det viktig at man er konsekvent og gjennomfører alle stegene.

Heltømming og intervallamming steg for steg:

  • Tøm brystet helt. Brystpumpe gir best resultat. NB! Melkeproduksjonen er konstant så helt tomt blir det aldri, men melken skal bare piple såvidt ut når du anser deg som ferdig.
  • Straks du er ferdig lar du barnet die så lenge det selv vil fra begge bryst.
  • Deretter starter du intervallammingen. Du velger ett bryst som barnet skal drikke fra to ganger på rad i løpet av tre timer.
  • Når det er gått minst tre timer og minst to amminger, er det «vaktbytte», og du bytter bryst som tar neste intervall.
  • Du kan slutte med intervallamming når produksjonen har justert seg på passe nivå og vært stabilt i noen dager. Dette innebærer at plagene fra overproduksjonen din er borte.
  • Har du gjentatte problemer med melkespreng eller andre ammerelaterte utfordringer anbefales det at du tar kontakt med din egen jordmor, annet helsepersonell eller Ammehjelpen.