Kategori:

Barsel

Kategori:

Barsel

Hva skal barnet hete? Og når skal babyen få navn?

Maset om hva barnet skal hete, begynner allerede mens babyen ligger i mors mage og den tiltar for hver dag som går etter fødselen. Men hva gjør du når navnet mangler? Og hvor lang tid har på deg før fristen «går ut»?

Valg av navn til baby
Det er mange foreldre som synes at det er vanskelig å velge navn til barna sine – og noen ganger kan det gå både uker og måneder før babyen har fått et navn. Foto: iStock

Spørsmålene hagler mot vordende foreldre. Blir det gutt eller jente? Hva skal babyen hete? For noen er det å velge navn er enkel sak, for andre er jakten på det perfekte navnet ikke like lett.

Jakten på Navnet

Det er mange foreldre som synes at det er vanskelig å velge navn til barna sine – og noen ganger kan det gå både uker og måneder før babyen har fått et navn. En av grunnene kan være at foreldrene ikke blir enige, mens andre kanskje har flyttet fra hverandre. Andre har skjemaskrekk, kanskje fordi de ikke vet hvordan formelle skjemaer skal fylles ut eller ikke forstår norsk godt nok.

Tildelt navn fra Staten?

Og jakten på å lande et velklingende navn, blir ikke enklere når selveste Staten begynner å purre. For du har kanskje hørt følgende: «Hvis du ikke gir barnet ditt et navn innen et halvt år, får babyen tildelt navn av Staten».

Er det sant? Griper virkelig staten inn og gir barnet navn hvis du ikke har funnet det selv i løpet av seks måneder?

– Når barnet er født og får tildelt personnummer, får foreldre tilsendt forespørsel om navnevalg. I denne forespørselen fremgår det at barnet automatisk får mors etternavn hvis navn ikke meldes innen barnet er seks måneder gammelt, sier Ernst Arne Larsen som er senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten. Han forteller videre at det blir sendt en purring dersom navnemeldingen ikke er mottatt etter noen måneder.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Og navnet er … Gutt Guttormsen

– Fører ikke purringen frem så varsler Skatteetaten igjen om plikten til å melde navn. Om navn ikke er meldt innen barnet er seks måneder gammelt, blir det stående med «gutt» eller «pike» som fornavn og mors etternavn. Årsaken til fristen på 6 måneder for å melde navn følger av navneloven, sier Ernst Arne Larsen.

Emma og Lucas var de mest populære navnene i Norge i 2018, men hvis du lurer på fremtidens navnetrender, er det mange som ser til England, USA, Tyskland og våre skandinaviske naboland.

Når dere endelig har klart å lande et fornavn, så var det etternavnet sin tur, og det er heller ikke bare-bare. Skal barnet få mors eller fars etternavn, den andres etternavn som mellomnavn, eller – siden det ble tillatt i 2013 – et bindestreksetternavn som «tvinger» inn begge etternavnene?

Ifølge navneloven kan dere fritt gi barnet deres egne etternavn eller etternavn barnets forfedre/-mødrene har brukt, tilbake til tippoldeforeldrene. Det er også fritt fram for å gi barnet et annet etternavn, så sant minst 200 andre personer i Norge har samme etternavn. Det samme gjelder hvis ingen andre er registrert med etternavnet – så sant det ikke bryter med en del andre krav. Hvis dere vil gi barnet et etternavn som færre enn 200 personer har, må dere søke. Dere kan lese mer om reglene i Navneloven.

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer

Navnetoppen

Topp ti jentenavn: 

1. Emma

2. Nora/Norah

3. Olivia

4. Sara/Sahra/Sarah/Zara

5. Emilie

6. Leah/Lea

7. Sofie/Sophie

8. Ella

9. Amalie

10. Maja/Maia/Maya

Topp ti guttenavn: 

1. Lucas/Lukas

2. Filip/Fillip/Philip/Phillip

3. Oliver

4. Oskar/Oscar

5. Emil

6. Jakob/Jacob

7. Noah/Noa

8. Aksel/Axel

9. Henrik

10. Elias