Kategori:

Barsel

Kategori:

Barsel

Helene Bøksle: — Å synge for et barn er den vakreste gaven du kan gi

Artist Helene Bøksle mener foreldre må synge med den stemmen de har. Selv har hun stått bak scenen og sunget nattasanger over telefon for å få barna til å sove.

Helene Bøksle er ute på trilletur med sin 8 måneder gamle baby, Nanna Margrete.
Helene Bøksle er ute på trilletur med sin 8 måneder gamle baby, Nanna Margrete. Foto: Kristin Svorte

Det er ikke noe som er så vakkert som å synge til et lite barn. Det er noe av det mest verdifulle som finnes. Den nybakte tobarnsmoren Helene Bøksle tar morgenkaffen sammen med Plusstid på en hyggelig kafe i Ullevål Hageby i Oslo. Hun ser uforskammet godt ut i sin fargerike og blomstrete kjole, med sjal over skuldrene og lokkene oppsatt med hårbånd. Neglene er nystelte, og hun er pent sminket til tross for at klokken bare er 10 – og at hun er i fødselspermisjon med 8 måneder gamle Nanna Margrete – og har levert eldstegutten Emil-Anker (5 1/2) i barnehagen.

— Barn elsker at foreldrene synger for dem, og jeg er opptatt av at man skal synge med den stemmen man har. Det er trist om man ikke synger fordi det ikke låter perfekt.

Helene Bøksle

Helene Bøksle mener å synge for barna er den beste gaven foreldre kan gi. Foto: Kristin Svorte

Sovnet til lydopptak

I disse dager er Helene Bøksle aktuell med nyutgivelse av barnesangboka God natt, min skatt og de samme god natt-sangene i nyinnspilt versjon. Hennes gode venninne, Bjørg Thorhallsdottir, har illustrert boka, og meningen er at bildene av favorittsangene kan rives ut henges på barneromsveggen.
Idéen til plata kom til da Helenes bonusdøtre Ella (12) og Hanna (10) var små. Helene var på juleturné milevis unna, og mannen slet med å få jentene til å sovne. Det endte med at Helene, rett før hun skulle gå på scenen, måtte synge inn godnattsanger over telefonen som hun kunne sende hjem.

— Det funket! Kveld etter kveld, sovnet de til dette lydopptaket. Og etter hvert begynte ryktet å gå i vennegjengen. Flere av kompisene til mannen min ønsket lydfilen, og opptaket spredte seg i rask fart, ler Helene.

Jenny Skavlan x Pierre Robert

Stretchy ull og wraptopper er perfekt under graviditeten. Passer både til voksende mage og amming.

Les mer

Myke og dype lyder

Så gikk det noen år, og Helene fødte sitt første barn. Det var en stor overgang å komme ut av sykehus, og hjem med det nyfødte barnet.

— Jeg fikk et stort behov for ro, og ville bare «skalke lukene». Jeg opplevde lyder på en ny og annerledes måte, og kjente på et enormt behov omgi meg med dype og myke lyder, sier Helene.

Det gikk mye i Tord Gustavsen og den islandske komponisten Ólafur Arnalds hjemme hos Helene i den perioden. Hun hadde også behov for rolige barnesanger på plate, men fant ikke denne musikken noe sted. Så da fant hun ut at hun måtte lage en slik plate selv, og resultatet ble platen God natt, min skatt i 2014. Innspillingen ble gjort i løpet av én dag i Rolvsøy kirke i Fredrikstad.

— For meg ble denne platen en gave til barnet mitt. Musikken er min skatt, og min vakreste arv, sier Helene.

Helene Bøksle

Nanna Margrete sover søtt i vogna si. Foto: Kristin Svorte

— Så nær selve livet

Fremdeles får hun nesten daglige tilbakemeldinger for det musikalske verket. Det som rører henne mest, er de sterke historiene alt fra premature fødeavdelinger til avdelinger for langtidssyke barn. For også her har musikken stor betydning.

— Når du synger vuggeviser for barn, er du på en måte så nær selve livet. Å synge for et barn er den vakreste gaven du kan gi.

Selv kunne Helene bare god natta-sanger fra egen barndom, men bonusdøtrene  introduserte henne for nye sanger som Nå er dagen over, kjent fra Karsten og Petra-filmene.

— Man lager gjerne sitt eget «best of»-reportoar, og selv pleier jeg være innom fem til seks sanger før jeg alltid avslutter med Kjære Gud,  jeg har det godt. 

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer

— Glem rutiner for søvn

Egentlig skulle vi møtes hjemme hos Helene, men Nanna Margrete måtte rett og slett sove formiddagslur. Dermed måtte Helene ut på trilletur. Babyer sover jo som kjent ofte godt i vogn. Vi avslutter kaffepraten inne på kaféen og beveger oss ut i vårsola. Minstejenta sover fremdeles tungt i skinnposen sin, og Helene har ikke lyst til å vekke nå som hun endelig har sovnet godt. Men vi får etterhvert et glimt av henne i vogna. Det blir en del trilling om dagen, og som de fleste nybakte foreldre er hun opptatt av søvn.

— Min erfaring er at det ikke er så lurt å basere alt på rutiner. Det er så lett å bli skuffa om man føler at søvnmønsteret er inne i en god rutine, og så skjer det noe uventet som at barnet har vondt i magen eller får tenner.

Som artist er Helene mer på farten enn de fleste, og er innimellom er hun nødt til å ta med seg babyen på tur. Dette resulterte i at Nanna Margrete var Norge rundt før hun fylte fire måneder.

— Jeg forstår at de fleste familier ikke lever på denne måten, men jeg tror allikevel ikke at man skal være så redd for å ta med seg barna rundt. Så lenge barnet er mett og tørr og nær foreldre, har jeg gode erfaringer med å ta med ungen på tur.

Helene Bøksle

Helene Bøksle trives i mammarollen. Her er hun på trilletur i eget nabolag. Foto: Kristin Svorte

God natt min skatt

God natt-sanger i samling

God natt, min skatt er illustrert gavebok til nyfødte babyer – og nybakte foreldre! Helene Bøksles barneplate God natt, min skatt har trøstet og beroliget norske småbarnsfamilier siden den kom ut i 2014. Nå utgir Bøksle alle sangene samlet i en nydelig gavebok, slik at mor, far, tanter og barnevakten kan synge med i Gjendines bådnlåt, Byssan lull, Stjerner lyser hvite og Jeg vet en deilig rose – eller hvilken av godnatt-sangene som er den eneste som får barnet til å sovne.
Boken er utstyrt med fantastiske bilder av Bjørg Thorhallsdottir. Når sangtekstene sitter godt nok kan bildene rives ut og henges på barneromsveggen.

Her er noen smakebiter fra boka:

Kvelden lister seg på tå

Hør Helene Bøksles versjon her:

Den fyrste song

Hør Helene Bøksles versjon her:

Byssan lull

Hør Helene Bøksles versjon her: